Kúpa jazdeného auta: Na čo si dať pozor pri prvej obhliadke

Zaobstarať si jazdené auto môže spočiatku vyzerať ako výhodná investícia. No s početnými výhodami na vás číha aj rovnako veľa nástrah. Čo všetko je vhodné preklepnúť si skôr ako ho zaparkujete vo svojej garáži? Dôležité je venovať pozornosť najmä identifikačným znakom vozidla.
Vydané  Text: 


V rubrike Servis sme v predchádzajúcich vydaniach magazínu Auto Motor a Šport radili ako plánovať kúpu jazdeného vozidla, s kým sa poradiť, či ako správne začať s výberom vhodnej ponuky z inzerátu. Prišiel čas na prvú schôdzku s predávajúcim.

Základné identifikačné charakteristiky

Aby bol v globálnom vozovom parku náležitý poriadok, bol zavedený systém charakteristík, na základe ktorých je vozidlo identifikovateľné od vyjdenia z výrobného závodu a zaradenia do obehu k spotrebiteľom, motoristom. O čo vlastne ide a v čom nám takýto systém pomáha? Identifikátory umožňujú zistiť, či je skutočné vozidlo naozaj aj v príslušných dokladoch skutočným, a to doslova od motora až po strechu. Pri neodbornom porovnávaní neraz došlo ku kúpe auta v podstate bez „papierov“, pretože tie, ktoré predložil majiteľ pojednávali o úplne inom vozidle. Aby ste sa takýmto nekalým praktikám vyhli čo najviac a zabezpečili si tak nielen fyzicky, ale i papierovo bezpečné ojazdené vozidlo, poradíme čo je dôležité. Kontrola administratívy
Výrobný štítok musí mať každé vozidlo. Nesmie byť poškodený, neoriginálne uchytený alebo nečitateľný, inak vozidlo neprihlásite.

Okrem technickej stránky vozidla je vhodné poznať aj jeho „papierovú“ históriu. Kontrola ťarchy a právnych vád, financovania a exekúcie dokáže odhaliť neserióznych predajcov. Môže vás to nielen nepríjemne prekvapiť, ale aj urobiť škrt cez rozpočet v plánovanej kúpe. Využiť sa dajú bežne dostupné registre, no pomôcť vám môžu aj firmy, ktoré sa špecializujú na odbornú pomoc pri kúpe jazdenky. Tieto majú prístup aj do tých nie bežne dostupných zoznamov.

Čo treba skontrolovať?

* **VIN číslo** – vehicle identification number je v podstate rodné číslo vozidla. Môžete ho nájsť v motorovom priestore, medzi motorom a kabínou auta, na podlahe alebo v batožinovom priestore, v niektorým prípadoch aj vypieskované na sklách vozidla. Každé vozidlo má špecifický kód, na základe ktorého ho možno identifikovať. Okrem vozidla je rovnaký kód zaznamenaný aj v jeho technickom preukaze. Pokiaľ to tak nie je, niekde sa stala chyba. * **Skutočný rok výroby** – je tiež zakódovaný v číslach na jednotlivých súčastiach vozidla – na sklách, sedadlách, bezpečnostných pásoch, plastových dielcoch a pod. Ak majú všetky sklá rovnaké kódy a dole napr. číslicu 3, ako na obrázku vozidla Škoda (vpravo), potom je všetko v poriadku. Sklá auta boli vyrobené v roku 2013. Ak má jedno alebo viac skiel iný kód (napr. 6), znamená to, že sklá boli vymenené. Nesúlad roku výroby na uvedených komponentoch môže byť dôsledkom vážnej havárie. * **Výrobný štítok výrobcu** – umiestnený v motorovom priestore alebo na stĺpiku karosérie musí byť originálne uchytený a bez poškodenia. Bez tohto štítku vozidlo do evidencie neprihlásite. * **Typ a výrobné číslo motora** – sú vyrazené na bloku motora a tiež musia korešpondovať s papierovým záznamom. Aktuálne je povinný už len typ motora, no overiť si aj pravosť jeho výrobného čísla nie je na škodu. * **Kontrola servisnej histórie** – preverenie servisnej histórie priamo v autorizovanom servise by pri kúpe jazdenky, hlavne u novších vozidiel, určite nemalo chýbať. Táto previerka vám veľa napovie ešte pred samotnou obhliadkou. Napríklad, či nešlo o nevydarený kus, ktorý bol pomerne často reklamovaný, prípadne či vozidlo nemá v skutočnosti vyšší nájazd kilometrov ako deklaruje predajca, ale aj mnoho ďalších skutočností. Dostať sa k takejto previerke nie je vždy jednoduché, no máte možnosť využiť služby odborníkov, ktorí všetko zariadia za vás.
VIN je rodné číslo každého auta zložené zo 17 znakov a číslic. Napovie Vám či sa jedná práve o vozidlo, ktoré chcete naozaj kúpiť.

Rady odborníkov zo spoločnosti Auto-maklér.sk

* **VIN vozidla si vyžiadajte od predajcu vopred**! * Predávajúcim vopred poskytnuté VIN číslo si pri obhliadke porovnajte s VIN číslom uvedeným v technickom preukaze i na vozidle. Stáva sa, že predajca poskytne VIN z úplne iného vozidla. * Pri kontrole identifikátorov dbajte na detaily, práve tie bývajú rozhodujúce. * Rok výroby skontrolujte na viacerých komponentoch. Vyhnete sa tak prípadným nezrovnalostiam. * Výrobný štítok, ani razba VIN by nemali vykazovať známky manipulácie.
Číslo motora je vyrazené na jeho bloku, musí byť riadne čitateľné a vyhotovené originálnym spôsobom.








Pokračujte na ďalší príspevok »