Predaje na Slovensku

Koľko áut na Slovensku predáva Hyundai a ktorý model je najobľúbenejší? Hyundai bilancuje predaje roku 2023

Hyundai bol celkovo 4. najpredávanejšou automobilovou značkou na Slovensku. Ide o medziročný pokles o 2 priečky.

Najväčší záujem bol naďalej o model i30.
Vydané  Text: 

Hyundai predal v roku 2022 rekordných 9 261 vozidiel, dosiahol trhový podiel 10,7 percenta a stal sa celkovo druhou najpredávanejšou automobilovou značkou na Slovensku. Na prvom mieste bola už tradične česká automobilka Škoda.

V tejto súvislosti môže nepriaznivo vyznievať skutočnosť, že v roku 2023 mal predaje naďalej vskutku vysoké (8 921 vozidiel), avšak tento počet umiestnil automobilku na štvrté miesto s trhovým podielom 9,19 %. Vyplýva to z údajov Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej republiky.

Svoju dlhodobo silnú pozíciu Hyundai opäť potvrdil aj u súkromných zákazníkov. Fyzické osoby – občania si v roku 2023 kúpili 4 047 kusov vozidiel značky Hyundai a podiel automobilky v tomto segmente zákazníkov dosiahol 14,85%. Hyundai bol 2. najpredávanejšou značkou u súkromnej klientely na Slovensku.

Najobľúbenejším modelom opäť i30

Najpredávanejším vozidlom Hyundai bol aj v roku 2023 model i30 (2 874 kusov), pri ktorom až 2/3 tvorila kombi verzia. Výborné výsledky dosiahol aj zástupca segmentu B, hatchback i20, ktorý si na konto pripísal 1 294 registrácií, čo je o vyše 16% viac ako rok predtým. Najmenší Hyundai i10 zaznamenal 241 registrácií a patril k trojici najpredávanejších mini vozidiel na Slovensku.

SUV modelom kraľoval Tucson

Dlhodobo najpredávanejšie SUV značky Hyundai, Tucson, si udržalo vysokú priazeň slovenských zákazníkov aj v minulom roku. Predalo sa z neho 2 360 kusov. TUCSON bol 2. najpredávanejším kompaktným SUV (SUV-C segment) a celkovo 3. najpredávanejším SUV modelom na Slovensku. Zaujímavosťou je, že až v 57%-tách prípadov dali zákazníci prednosť Tucsonu s pohonom prednej nápravy pred pohonom 4×4. Za skokana roka možno označiť Santa Fe, ktorého predaj medziročne vzrástol o vyše 80%, keď sa z neho predalo až 694 kusov. V segmente malých SUV crossoverov sa darilo aj dvojici Kona (679 ks) a Bayon (529 ks). Do ponuky automobilky Hyundai pribudol v roku 2023 aj zástupca z kategórie MPV vozidiel, model Staria. z ktorého sa predalo 97 kusov.

Najpredávanejším elektromobilom IONIQ 5

Z trojice čisto elektrických batériových modelov, ktoré mal Hyundai v roku 2023 v ponuke pre náš trh, sa najviac zákazníkov rozhodlo pre IONIQ 5 (101 ks). Novinka IONIQ 6 zaznamenala 52 registrácií. V prípade oboch IONIQ modelov viac ako tretina zákazníkov siahla po najvyššom stupni výbavy a viac ako polovica predaných áut disponovala pohonom 4×4. Z elektrickej Kony sa predalo 74 kusov. S 227 predanými elektromobilmi sa stal Hyundai 4. najpredávanejšou značkou plne elektrických vozidiel.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Rok 2024: Facelift bestsellerov aj nová generácia Santa Fe

Do roku 2024 vstupuje Hyundai opäť s kalendárom plným noviniek. Zákazníci sa môžu tešiť na modernizované verzie modelov Bayon, i30 a Tucson. Športovo ladená verzia N Line spestrí ponuku výbav pri modeloch Kona Electric a IONIQ 5. Veľké očakávania vzbudzuje už predstavená nová generácia Santa Fe, ktorá dorazí do predajní pred letom. Pokračovať bude aj úspešný príbeh MPV Staria, v ktorej naftu nahradí benzínový hybridný pohon. A zážitok zo športovej jazdy pozdvihne na novú úroveň prvé plne elektrické N-ko IONIQ 5 N.

Počet registrácií vozidiel značky Hyundai na Slovensku v roku 2023:

 









Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.