Za toto hrozí zákaz činnosti až na 5 rokov! Vodičov na cestách ohrozuje odlietavajúci ľad z kamiónov.

Sneh a ľad na aute môže spôsobiť viacero problémov. Okrem toho, že za to riskujete pokutu, môžete niekoho vážne ohroziť alebo zraniť.

Vodiči nákladných vozidiel by sa mali mať na pozore. Za ľad odlietavajúci z návesu im môže hroziť až zákaz činnosti viesť motorové vozidlo.
V týchto dňoch incidentov, kde hrá hlavnú úlohu ľad rapídne pribúda.
Vydané  Text: 

Článok o tejto téme sme vám pred istým časom priniesli v spojitosti s udalosťou, ktorá sa stala na ceste I/69 zo Sliača do Banskej Bystrice. Ľad uvoľnený z prechádzajúceho nákladného auta trafil okoloidúce vozidlo, čo malo za následok poranenie len 12-ročného chlapca. V týchto chladných dňoch sa však podobný problém objavuje opäť a podľa známok na krajnici, je ho čoraz viac. Vodiči nákladných áut sú pritom zodpovední za svoje vozidlo.

Polícia upozorňuje na nové prípady

Polícia Slovenskej republiky na svojom oficiálnom účte na Facebooku informovala, že len za pondelok riešili jej príslušníci až tri dopravné nehody. Hlavnú úlohu v nich zohral ľad odtrhnutý z nákladného vozidla. Celková škoda na autách zasiahnutých ľadovými kusmi sa vyšplhala až na 4 500 eur. Čo je však horšie, vodič jedného zo zasiahnutých áut utrpel poranenia hlavy a musel byť prevezený do nemocnice. Vo všetkých troch uvedených prípadoch vinníci z miesta nehody odišli. Bohužiaľ tak možno urobili aj v dôsledku nevedomosti, že sa niečo podobné udialo.

 

Ukotvenie v zákone

Problém však nastáva už pri samotnej príčine ľadu na prívesoch alebo návesoch nákladných vozidiel. Ako uvádza polícia, všetci vodiči sú v zmysle zákona povinní si svoje vozidlo pred jazdou patrične očistiť. V zimných mesiacoch z neho taktiež odstrániť kusy snehu a ľadu. O tejto povinnosti konkrétne pojednáva § 38 zákona 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a zmene a doplnení niektorých zákonov s názvom Osobitosti premávky v zimnom období. V jeho odstavci 4 je uvedené nasledovné:

  • „Vodič vozidla je pred jazdou povinný odstrániť z vozidla a z nákladu kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas jazdy mohli uvoľniť.“

To sa teda týka aj zmieneného snehu a ľadu. Vozidlo, ktoré má v zimných mesiacoch sneh na streche, oknách či ktorejkoľvek inej časti vrátane nákladu, nesmie byť prevádzkované na verejných komunikáciách. Zároveň však treba dbať aj na čistotu svetlometov alebo evidenčného čísla. O svetlometoch pojednáva § 32 odst. 5 vyššie uvedeného zákona, kde sa uvádza:

  • „Činná plocha svetlometov a svietidiel nesmie byť zakrytá alebo nadmerne znečistená s výnimkou svetlometov a svietidiel, ktoré nie sú predpísané.“

Niektoré kusy ľadu, na ktoré môžeme naraziť na krajniciach sú častokrát veľké a hrubé aj niekoľko centimetrov a vážia aj niekoľko kilogramov. Príkladom sú tieto ľadové kusy v okolí kruhového objazdu. Veľa ich však nájdeme aj na rýchlostých cestách a diaľniciach.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Netreba zabudnúť ani na TEČ

Tabuľke s evidenčným číslom (TEČ) sa následne venuje § 72 odst. 1, písm f), ktorý dokonca hovorí o tom, že pokiaľ je na vozidle nečitateľná alebo poškodená TEČ môže byť vozidlu zadržané osvedčenie o evidencii časť I alebo časť II.

Za sneh a ľad hrozia vysoké pokuty ši zákaz činnosti

Na záver polícia vo svojom statuse uvádza, že pokiaľ vodič spôsobí poškodenie iného auta v dôsledku uvoľneného ľadu, môže mu byť uložená pokuta až do 50 eur v blokovom konaní. Okrem toho, ak má nehoda vážnejšie následky, uložená pokuta môže byť až do výšky 650 eur.

Zo skúsenosti a z diskusií pod našimi článkami vieme, že v mnohých prípadoch vodiči nákladných vozidiel ani nezaregistrujú, že uvoľnený kus ľadu z ich vozidla poškodil iné auto. Avšak pozor! Vodič, ktorý spôsobil škodu na inom vozidle práve pre odlietavajúci sneh či ľad z návesu, je povinný okamžite zastaviť na mieste nehody a počkať tam až do príchodu polície. V prípade nesplnenia tejto povinnosti hrozí sankcia do výšky 1 000 eur. V závažnejšom prípade je to až do výšky 1 300 eur spoločne so zákazom činnosti až na 5 rokov.

Používate hmlovky správne? Ako je to v zákone a prečo by ste sa nemali spoliehať na systémy v aute?

 





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.