Parkovanie

Môžete dať svoje parkovacie miesto do prenájmu? Ako zarobiť na parkovacom mieste, keď ho nepoužívate

Keď ste si zaplatili parkovacie miesto, môže sa zdať, že s ním môžete nakladať podľa svojej vôle. Je to naozaj tak?

Možno svoje parkovacie miesto zúžitkovať, aby zarábalo?
Vydané  Text: 

Čoraz prísnejšia parkovacia politika miest, zvyšujúce sa ceny parkovného, zhoršená dostupnosť aj plateného parkovania, to všetko núti motoristov vynakladať peniaze na dlhodobý prenájom parkovacieho miesta v blízkosti svojho domova. Dôvody sú prozaické: keď vlastníte automobil, práve jeho bezpečné a lacné parkovanie sa stáva čoraz náročnejšou úlohou, hlavne vo väčších mestách. Aby bol automobil skutočne využiteľný, musí byť parkovacie miesto v blízkosti domova a ideálne pod strechou.

Takýto motorista si musí obyčaje takéto miesto zaplatiť na dlhší čas dopredu, pričom v takom prípade má výhradné právo na danom mieste zastaviť aj stáť – ostatní motoristi na takomto vyhradenom parkovacom mieste nesmú ani zastaviť, ani stáť.

Problém takéhoto dlhodobého prenájmu je, že parkovacie miesto platíte aj za čas, kedy na ňom žiadne vozidlo zaparkované nie je.

Pre predstavu si uveďme príklad z praxe: ak si prenajímate parkovacie miesto, ale ráno o 7:30 hodine s autom odchádzate do práce a vraciate sa späť až o 17:00 hodine, následne ešte večer na dve hodiny autom idete preč, až 11 hodín z 24-hodinového dňa je toto parkovacie miesto nevyužité. To je takmer 50 % z celkového času.

Nejeden motorista sa tak môže zamýšľať nad tým, ako tento čas zúžitkovať, napríklad ponúknutím parkovacieho miesta na platené parkovanie pre iných motoristov.

Matematika je jednoduchá – ak by bolo takéto parkovanie spoplatnené sumou 70 eurocentov za hodinu, 11 hodín denne by vynieslo 7,7 eur denne, prípadne 5,6 eur za 8 hodín. Pri 20 dňoch v mesiaci to znamená 112 až 154 eur.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Prax je komplikovanejšia

Ak by držiteľ parkovacieho státia, ktoré má prenajaté od obce či mesta, mal záujem ho speňažiť, narazí hneď na niekoľko problémov.

Pokračujte na druhú stranu článku



Stránky: 1 2







Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.