SERVIS

Budú všetky nové autá na Slovensku už len s automatickou prevodovkou? Prečo?

Žijeme posledné roky, kedy je možné kúpiť nové auto s manuálnou prevodovkou.

Je to prirodzený vývoj alebo nutnosť vynútená reguláciou automobilového trhu?
Vydané  Text: 

Nie, nie všetky nové autá na Slovensku budú mať povinne automatickú prevodovku. Naďalej bude možné zakúpiť nové autá so štandardnou manuálnou prevodovkou. Dôvod je ten, že preferencie výberu prevodoviek sú stále individuálne a niektorí ľudia uprednostňujú manuálne prevodovky z dôvodov ako väčšia kontrola nad vozidlom, nižšia cena a nižšia spotreba paliva.

Automatické prevodovky však získavajú na obľube vďaka ich pohodlnému ovládaniu a zlepšujúcej sa technológii, ktorá umožňuje efektívnejšie a plynulejšie riadenie. Sú populárne najmä v mestských oblastiach a pričleňujú sa k nim aj pokročilé systémy asistencie a automatické riadenie, ktoré uľahčujú jazdu.

Je tiež možné, že v budúcnosti sa podiel vozidiel s automatickou prevodovkou zvýši, avšak rozhodnutie o výbere prevodovky zostáva na konkrétnom zákazníkovi a jeho preferenciách. Výrobcovia automobilov však zohľadňujú trendy a požiadavky trhu a ponúkajú širokú škálu vozidiel s rôznymi typmi prevodoviek.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Existuje však jeden termín, kedy s najväčšou pravdepodobnosťou už nové auto s manuálnou prevodovkou nekúpite: rok 2035.

Práve v roku 2035 má do platnosti vstúpiť regulácia automobilového trhu v Európskej únii, ktorá zakazuje predaj nových automobilov produjúcich lokálne emisie CO2.

Keďže elektromobily z princípu manuálnu prevodovku nepotrebujú, môžeme dnes predpovedať, že nás čaká posledných 12 rokov možnosti výberu.

Reálne to však bude kratšie, pretože automobilky už dnes museli zmeniť svoje stratégie tak, aby boli v roku 2035 kompletne elektrifikované; mnohé mienia tento status dosiahnuť už v roku 2030 a vôbec skončili s ďalším vývojom benzínových a naftových motorov.

Prečo sa automobiloví výrobcovia rozhodujú, že celom vyradia manuálne prevodovky z ponuky?

Zatiaľ neexistuje žiadny všeobecný trend alebo rozhodnutie, že automobiloví výrobcovia úplne vyradia manuálne prevodovky zo svojej ponuky. Avšak, v niektorých prípadoch výrobcovia obmedzujú dostupnosť manuálnych prevodoviek alebo ich ponúkajú len s určitými motorizáciami alebo modelmi. Existuje niekoľko dôvodov, prečo by sa to mohlo diať:

Inzercia

Inzercia

Zmena preferencií trhu: V niektorých regiónoch a segmentoch trhu sa zvyšuje dopyt po automatických prevodovkách. To môže byť spôsobené zmenou preferencií zákazníkov, ktorí uprednostňujú pohodlnejšiu jazdu a jednoduchšie ovládanie vozidla. Výrobcovia sa snažia prispôsobiť svoju ponuku týmto zmenám v dopyte a zabezpečiť konkurencieschopnosť svojich vozidiel.

Technologický pokrok: S technologickým pokrokom sa automatické prevodovky stávajú efektívnejšími, spoľahlivejšími a plynulejšími. To môže viesť k tomu, že výrobcovia viac investujú do vývoja a výroby automatických prevodoviek a ponúkajú ich ako štandardnú výbavu alebo ako voľbu bez príplatku.

Nároky na emisie a spotrebu paliva: V niektorých prípadoch môže mať použitie automatickej prevodovky pozitívny vplyv na emisie a spotrebu paliva. Moderné automatické prevodovky sú často optimalizované pre lepšiu účinnosť a môžu prispievať k zníženiu spotreby paliva a emisií skleníkových plynov. V snahe dosiahnuť prísnejšie emisné normy a minimalizovať environmentálny vplyv, niektorí výrobcovia môžu preferovať automatické prevodovky.

Je však dôležité zdôrazniť, že na trhu stále existuje dopyt po manuálnych prevodovkách a mnohí výrobcovia ich stále ponúkajú ako možnosť pre zákazníkov, ktorí ich uprednostňujú. Vo výbere prevodovky je zvyčajne kľúčovou úlohou zákazníka a výrobcovia sa snažia vyhovieť čo najširšiemu spektru preferencií, aby uspokojili rôzne potreby a požiadavky zákazníkov.

Aké sú výhody a nevýhody manuálnych prevodoviek oproti automatickým prevodovkám?

Manuálne prevodovky majú svoje výhody a nevýhody v porovnaní s automatickými prevodovkami. Tu je prehľad:

Výhody manuálnych prevodoviek sú aj v čase automatizovaných riešení nesporné:

  • Väčšia kontrola nad vozidlom: S manuálnou prevodovkou máte priamu kontrolu nad prepájaním prevodových stupňov. Môžete voliť, kedy a ako rýchlo prepnete z jedného stupňa na druhý, čo môže byť výhodné pri jazde v istých situáciách, napríklad pri predbiehaní alebo pri jazde v zákrutách.
  • Nižšia cena: Manuálne prevodovky sú často lacnejšie ako automatické prevodovky. Pri nákupe nového vozidla s manuálnou prevodovkou môžete ušetriť značnú sumu peňazí.
  • Nižšia spotreba paliva: V niektorých prípadoch môžu manuálne prevodovky ponúkať lepšiu spotrebu paliva. Manuálne prevodovky môžu umožňovať jemnejšie ovládanie a presnejšie prepájanie prevodových stupňov, čo môže viesť k úspore paliva.

Nevýhody manuálnych prevodoviek sú všetkým azda jasné:

  • Vyššia obtiažnosť ovládania: Ovládanie manuálnej prevodovky vyžaduje zručnosť a koordináciu medzi spojkou a radením prevodových stupňov. To môže byť náročné pre niektorých vodičov, najmä pre začiatočníkov.
  • Vyššia fyzická námaha: Manuálne prevodovky vyžadujú stále používanie spojky a radenie prevodových stupňov. To môže spôsobovať väčšiu fyzickú námahu a únava pri jazde v premávke alebo v hustej doprave.
  • Menej pohodlná premávka: V hustej premávke alebo na kopcovitom teréne môže byť ovládanie manuálnej prevodovky menej pohodlné. Časté prepínanie medzi prevodovými stupňami a používanie spojky môže byť namáhavé a rušivé.

Automatické prevodovky majú naopak výhody ako pohodlnosť, jednoduché ovládanie a hladkú jazdu, ale tiež majú vyššiu cenu a môžu mať vyššiu spotrebu paliva. Vo výbere medzi manuálnou a automatickou prevodovkou je dôležité zvážiť svoje preferencie, jazdné podmienky a osobné potreby.

Súhlasíte s vyššie uvedenými tvrdeniami a závermi? Vedzte, že prevažnú časť textu napísala umelá inteligencia, konkrétne model ChatGPT 3.5 Turbo, keď sme sa ho dopytovali na uvedené témy a zadali sme mu kontext, v rámci ktorého sa má v odpovediach pohybovať.

Význam umelej inteligencie v autopriemysle

Pre niekoho môže byť prekvapujúce, kam až siahajú schopnosti tejto prudko sa vyvíjajúcej technológie a mylne sa môže domnievať, že vlastne celkom dokáže nahradiť ľudí živiacich sa písaním článkov. V skutočnosti tieto texty ešte stále potrebujú supervíziu; zvlášť v slovenčine, v ktorej viaceré modely umelej inteligencie naďalej robia chyby – od štylistických a gramatických až po faktické, ktoré vedia byť skutočne závažné. Ak čitateľa zavedie reálna osoba, je to jej zodpovednosť, lenže vyvodzovanie zodpovednosti voči „počítačovému programu“ (ak tak môžeme zjednodušene AI nazvať) je fakticky nemožné. On iba interpretuje to, čo už niekde čítal na internete, kde je nezmyslov skutočne veľa.

Napriek tomu má umelá inteligencia to najlepšie ešte len pred sebou.

Umelá inteligencia (UI, AI) hrá v automobilovom priemysle stále dôležitejšiu úlohu a prináša mnoho výhod a inovácií. Vieme vymenovať hneď niekoľko významných oblastí, v ktorých sa využíva umelá inteligencia v tomto priemysle a v blízkej budúcnosti sa jej vplyv ešte posilní:

Autonómne riadenie áut: Umelá inteligencia je kľúčovou technológiou autonómnych vozidiel. Pokročilé algoritmy strojového učenia a hlbokého učenia umožňujú vozidlám vnímať svoje okolie, rozhodovať o správnom riadení a prispôsobovať sa zmenám v reálnom čase. Autonómne vozidlá využívajú senzory, kamery a radary na získavanie informácií o svojom okolí a potom na základe týchto informácií prijímajú rozhodnutia.

Prediktívna údržba: Umelej inteligencii sa využíva na predikciu porúch a zlyhaní rôznych komponentov vozidiel. Na základe analýzy veľkého množstva dát z rôznych senzorov a systémov je možné identifikovať potenciálne problémy predtým, než sa stane porucha. Týmto spôsobom je možné plánovať údržbu a opravy efektívnejšie, minimalizovať čas strávený v servise a zvýšiť spoľahlivosť vozidiel.

Hlasové ovládanie a asistenti: V interiéri vozidiel sa využíva hlasové ovládanie a hlasoví asistenti, ktorí sú poháňaní umelou inteligenciou. Tieto systémy umožňujú vodičom ovládať rôzne funkcie vozidla, ako sú navigácia, klimatizácia, hudba a telefónne hovory, prostredníctvom hlasových príkazov. Umelej inteligencii je pridelená úloha rozpoznávania a spracovania hlasu, aby dokázala rozumieť a interpretovať príkazy vodiča.

Bezpečnosť na cestách: Umelej inteligencii sa venuje veľká pozornosť v oblasti bezpečnosti na cestách. Algoritmy strojového učenia a umelej inteligencie pomáhajú identifikovať rizikové situácie na cestách, upozorňovať na nebezpečné jazdné podmienky a predvídať správanie iných účastníkov cestnej premávky. Tieto systémy môžu prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a zvýšeniu bezpečnosti na cestách.

Personalizovaný zážitok: Umelej inteligencii je tiež možné využívať na personalizáciu jazdného zážitku. Systémy využívajúce umelú inteligenciu dokážu analyzovať preferencie vodiča a prispôsobiť rôzne parametre vozidla, ako je sedadlo, hudba, osvetlenie a klimatizácia, podľa individuálnych potrieb a preferencií vodiča.

Tieto sú len niektoré z mnohých spôsobov, ako umelá inteligencia mení automobilový priemysel. Je pravdepodobné, že v budúcnosti budeme svedkami ešte väčšieho využitia umelých inteligentných systémov v rôznych aspektoch automobilového priemyslu, ako sú vylepšená bezpečnosť, efektívnejšie riadenie a personalizovaný zážitok pre vodičov.

 

 









Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.