Zákon EÚ o čipoch je už v platnosti. Tri piliere majú zastaviť USA a Čínu

Európa sa nemieni vzdať trhu s čipmi bez boja a chce výrazne rozšíriť svoj domáci priemysel. Zatiaľ na to vyčlenila 3,3 miliardy eur.

Takzvaný Chip Act má výrazne pomôcť pri efektívnej obrane proti expanzii USA a Číny.
Vydané  Text: 

V Európskej únii práve vstúpil do platnosti zákon o čipoch, ktorého cieľom je spraviť Európu viac sebestačnou a vytvoriť strategickú kontrolu nad vývojom a výrobou elektronických komponentov, ktoré sú v rozhodujúcej miere súčasťou autopriemyslu.

Polovodiče a čipy sú však kľúčové nielen pre automobilový či technologický priemysel. Zabezpečujú efektívny chod najdôležitejších zložiek štátu (zdravotníctvo, obrana, energetika a pod.) a hospodárstva.

Preto je to taká dôležitá téma, ktorú žiadna z mocností, ku ktorým možno počítať aj Európsku úniu, nemienia a nemôžu ignorovať. Od čipov, ich kvality a dostupnosti záleží aj bezpečnosť, ktorá predovšetkým v uplynulých mesiacoch významne narástla na význame.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Ide o stovky miliárd

Podľa Európskej asociácie polovodičov (ESIA) a World Semiconductor Trade Statistics má tento rok celosvetový trh s čipmi hodnotu 515 miliárd amerických dolárov (~484 mld. eur). Ide o vskutku ťažko predstaviteľné číslo, ktoré je však predsa len v regrese – ak sa prognózy špecialistov potvrdia, bude to znamenať, že sa trh scvrkne asi o 10 %.

Pokles súvisí so spomalením na americkom trhu (-9,1 %) a v Ázii a Tichomorí (-15,1 %). Očakáva sa však rast európskeho a japonského trhu.

Ide však o dočasný klesajúci trend. Odborníci sú presvedčení, že odvetvie sa v roku 2024 výrazne vzchopí, pričom sa očakáva, že celkový rast dosiahne takmer 12 percent na 576 miliárd USD (~542 mld. eur).

Pre Spojené štáty i Európu je tak strategickou záležitosťou byť sebestačnými, pokiaľ ide o vývoj i výrobu týchto elektronických komponentov. Spojené štáty už niekoľko rokov otvorene hovoria o svojej snahe vyrábať si tieto kľúčové komponenty doma, aby sa znížila strategická závislosť na dodávkach z Ázie. Krok Európskej únie je preto zmysluplný a očakávaný.

Zákon má posilniť postavenie Európskej únie a uľahčiť jej konkurovať gigantom z iných kontinentov.

Inzercia

Inzercia

Stratégiu EÚ možno rozdeliť do troch pilierov:

  1. „Čipy pre Európu“. Na iniciatívu je vyčlenených 3,3 miliardy eur z európskych fondov a táto suma sa bude ďalej zvyšovať vďaka prostriedkom z jednotlivých krajín. Uľahčí prenos poznatkov z laboratórií do tovární a európsky priemysel naberie na sile. Peniaze sú určené na podporu industrializácie inovatívnych technológií európskymi podnikmi.
  2. Podpora verejných a súkromných investícií do výrobných zariadení výrobcov polovodičov a ich dodávateľov.
  3. Mechanizmus koordinácie aktivít medzi štátmi a Európskou komisiou. Cieľom je posilniť vzájomnú spoluprácu a okamžitú reakciu na zmeny trhu.

Zákon o čipoch vstúpil do platnosti minulý týždeň a na jeho účinky si zrejme budeme musieť ešte chvíľu počkať.

Nejde to z roka na rok

Vývoj a výroba čipov pre počítače nie sú triviálnou záležitosťou, ktorú je možné jednoducho vyriešiť finančnými prostriedkami. Tento proces si vyžaduje široké spektrum odborníkov a zručností, od návrhárov až po výrobných inžinierov. Vytváranie výkonných a spoľahlivých čipov vyžaduje rozsiahle technické know-how a skúsenosti, ktoré sa vyvíjajú roky. Samotný vývoj čipu zahŕňa zložité fázy ako návrh, simuláciu, testovanie a odladenie, pričom každá z nich vyžaduje špecializované vybavenie a nástroje.

Okrem toho, spolupráca je nevyhnutná pre úspešný vývoj čipov. Výrobné spoločnosti musia často spolupracovať s dodávateľmi polovodičových materiálov, výrobcami zariadení na výrobu čipov a dokonca aj s koncovými používateľmi, aby získali cenné informácie o potrebách trhu. Táto spolupráca sa týka nielen technických aspektov, ale aj obchodných dohôd, ktoré zahŕňajú licencie, patentové práva a zdieľanie zdrojov.

Celkový proces vývoja a výroby čipov je teda komplexný a vyžaduje si značné investície nielen do finančných prostriedkov, ale aj do ľudských zdrojov, vybavenia a dlhodobých partnerstiev. Aby sa dosiahli špičkové výsledky, spoločnosti musia byť schopné kombinovať technologické inovácie, odborné znalosti a efektívnu spoluprácu, aby mohli udržať krok s rýchlo sa meniacimi požiadavkami trhu a konkurenciou.

 


Zdroje:  Moto.pl: Ustawa o chipach w UE już działa. Trzy filary mają powstrzymać USA i Chiny








Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.