Fotogaléria:BMW i3 Concept Coupé hľadí do budúcnosti

Mercedes-Benz Vans predstavil na začiatku septembra štúdiu ľahkého úžitkového vozidla Vision Van pre doručovanie zásielok v aglomeráciách.


Vision Van disponuje mnohými prelomovými novinkami, ktoré úplne menia vykonávanie logistických činností. Menujme napríklad úplne automatizovaný nákladový priestorom, integrovaný dron pre autonómne letecké doručovanie a moderný ovládací joystick. Štúdia zaujme doposiaľ nevídaným stupňom sieťového prepojenia informácií a technológií. Ako prvý ľahké úžitkové vozidlo na svete sa stane celkovým konceptom pre plne digitálne prepojený procesný reťazec od strediska pre rozvážku tovaru až po príjemcu.

Samozrejmosťou je ekológia prevádzky. Vďaka elektrickému pohonu s výkonom 75 kW s dojazdom až 270 km prebieha doručovanie sa štúdií Vision Van s nulovými lokálnymi emisiami. Elektrický pohon zaručuje navyše možnosť prevádzky štúdie tiež v centrách miest, v ktorých platí zákaz vjazdu vozidiel so spaľovacími motormi.

Nové algoritmy riadia prípravu tovaru na odber a nakladanie balíkov, úplne automatické riadenie nákladného priestoru, plánovanie trasy pre vozidlo a doručovacie drony. Navyše vypočítajú optimálne doručovaciu trasy pre doručovateľa. Zásielky sú automaticky pripravené v logistickom centre a naložené do špeciálnych regálových systémov. Prepravné vozidlá bez vodičov naloží regály jedným úkonom v automatizovanom procese nakladania (tzv. One Shot Loading). Inteligentná správa nákladového priestoru automaticky odovzdá doručovateľovi balíky pre manuálne doručenie v bode vykládky prostredníctvom výdaja balíkov vo vnútri vozidla.

Systém zároveň odovzdá dvom dronom s užitočnou hmotnosťou po dvoch kilogramoch zásielky, ktoré môžu autonómne doručiť v okruhu desiatich kilometrov. Spolupráca cloudového riadiaceho softvéru s optimálnym hardvérom generuje značné úspory času, zvyšuje efektivitu a posúva kvalitu a flexibilitu doručovacích služieb v mestských oblastiach na novú úroveň. Výrazne sa napríklad skráti doručovacej doba na jeden balík a doba státia vozidla pri chodníku (tzv. Curbside time). Vozidlo umožní nové spôsoby pre doručovanie balíka v deň objednania a presné dodanie zásielky v časový okamih stanovený koncovým zákazníkom.

Mercedes Benz Vision Van poskytuje progresívnym dizajnom výhľad na budúce generácie ľahkých úžitkových vozidiel, pripravovaných pre „pozajtra“. Jeho predok je definovaná extrémne širokým čelným oknom, ktoré sa klenie ako hľadí v štýle hightech do bočných stien, ďalej je tu maska chladiča v prevedení Black Panel s integrovaným súborom diód LED, prostredníctvom ktorého komunikuje Vision Van so svojim okolím, a progresívne tvarované svetlomety s technikou LED. Štúdia komunikuje s okolím prostredníctvom displejov LED na prednej a zadnej časti, kde sa zobrazujú upozornenia, ak vzlietajú drony či vozidlo zastavuje alebo doručovateľ vystupuje. Dizajn interiéru svojím minimalistickým poňatím s maximálnym zameraním na funkčnosť mieri do vzdialenej budúcnosti. Dizajnéri upustili od volantu, pedálov a stredovej konzole, ktoré nahradili riadením drive-by-wire prostredníctvom joysticku. Vďaka tomu vznikol jedinečný interiér, v ktorom sa všetko točí okolo inteligentné komunikácie medzi vodičom a vozidlom. Sedadlo vodiča bolo navyše premiestnené ďaleko dopredu, čím sa zväčšila úžitková plocha vozidla.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!