Fotogaléria:VIDEO Nalaďte sa na rozhodujúci víkend F1

Elektromobily však budú drahé aj naďalej.


Po rokoch sa záujemcovia o elektromobil dočkajú vytúženého bonusu. Ministerstvo hospodárstva dokončuje návrh dotácie, ktorej výška bude približne 5 000 eur. Pomôže to rozhýbať predaj elektrických automobilov u nás?

Mnohí si myslia, že pre bežných užívateľov je elektromobil stále príliš limitujúci. Obmedzená je aj ponuka ekologických áut, ktorých cena je oproti verzii so spaľovacím motorom niekoľkonásobná. Medzi základnou výbavou Volkswagenu Up! so spaľovacím motorom a jeho elektrickou verziou je aj po zarátaní pripravovaného bonusu rozdiel viac ako 10 000 eur.

Fanúšikovia elektromobilov môžu argumentovať zníženými nákladmi na prevádzku a servis, pretože samotný elektromotor je takmer bezúdržbový. Veľkú ranu však elektromobilom zasadila súkromná spoločnosť, vlastniaca najväčšiu sieť nabíjacích staníc. Tá sa rozhodla postupne spoplatňovať všetky nabíjacie stojany a za minútu nabíjania si pýta 50 centov. To síce neznie zle, ale keď vezmeme do úvahy čas nabíjania bežného elektromobilu na 80% z celkovej kapacity, tak to majiteľa môže vyjsť na nemalé peniaze. V prípade vyššie spomínaného VW Up! by 40 minútové nabíjanie stálo majiteľa až 20 eur, čo by reálne vystačilo len na 120 kilometrov jazdy.

Z toho vyplýva, že elektromobil je ideálny len pre veľmi úzku skupinu ľudí. Tí by mali mať k dispozícii garáž s elektrickou zásuvkou a blízko do práce, pričom by auto počas voľných dní využívali len v meste. Pri malom nájazde však nie je možné rátať s návratnosťou ani po niekoľkých rokoch.

Bežným vodičom tak tento bonus svet elektromobilov veľmi nepriblíži, poteší však do zelena orientovaných záujemcov o tento druh pohonu.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!