Rozpútala Tesla cenovú vojnu? Elektromobily zlacneli o niekoľko tisíc eur

Elon Musk zastáva názor, že tlak na zväčšenie predajných objemov je pre Teslu správna voľba.

Vydané  Text: 

Tesla je ochotná obetovať zisk v prospech masovej výroby v krátkodobom horizonte, uviedol generálny riaditeľ Elon Musk a potvrdil záväzok automobilky znižovať ceny po tom, ako spoločnosť nesplnila očakávania celkovej hrubej marže za prvý štvrťrok.

Musk navyše uviedol, že marže spoločnosti Tesla zostávajú jedny z najzdravších v odvetví aj po viacerých tohtoročných kolách znižovania cien Modelu 3, Modelu Y, Modelu S a Modelu X. „Hoci sme začiatkom prvého štvrťroka výrazne znížili ceny, stojí za zmienku, že naša prevádzková marža zostáva medzi najlepšími v odvetví,“ povedal Musk a dodal, že globálna výroba by mala tento rok dosiahnuť 1,8 až 2 milióny kusov. V roku 2022 Tesla uviedla celosvetovú výrobu na úrovni približne 1,4 milióna.

Spoločnosť Tesla nedosiahla trhové odhady celkovej hrubej marže za prvý štvrťrok po znížení cien v USA a na celom svete. Podľa údajov analytikov oslovených spoločnosťou Refinitiv, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, Tesla vykázala celkovú hrubú maržu na úrovni 19 %, pričom očakávania boli na úrovni 22 %. Čistý zisk výrobcu elektromobilov v poslednom období klesol o 24 percent na 2,5 miliardy dolárov.

Inzercia

Inzercia

Advertisement

Tesla v prvom štvrťroku vykázala celosvetové dodávky 422 875 kusov, čo predstavuje 4,3-percentný nárast v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. Malý medzikvartálny nárast naznačuje, že zníženie cien bolo potrebné na udržanie dynamiky v podmienkach rastúcej konkurencie v oblasti elektromobilov a vyšších úrokových sadzieb.

V USA má Tesla nárok aj na nové daňové stimuly pre elektromobily až do výšky 7 500 USD. Jej najpredávanejší Model Y, ktorého cena bola minulý rok bez prístupu k daňovým stimulom tesne nad 65 000 USD, je teraz s dostupnými stimulmi tesne nad 50 000 USD. V Európe bol Model Y v prvom štvrťroku celkovo najpredávanejším vozidlom, k čomu prispelo zníženie cien.

 

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Tesla len nedávno znížila ceny na európskych trhoch vrátane Nemecka a Francúzska, pričom všetky verzie Modelu 3, Modelu S a Modelu X sa predávajú za nižšie ceny, rovnako ako Model Y Performance. „Naším poslaním je urýchliť prechod na obnoviteľné zdroje energie. Náš hlavný plán stanovil jasnú cestu na dosiahnutie tohto poslania: transformáciu nákladovo náročných produktov malých sérií na lacnejšie vozidlá masových sérií,“ uviedla Tesla vo vyhlásení.

V Nemecku Tesla znížila cenu svojich vozidiel Model 3 a Model Y o 4,5 až 9,8 %, čo predstavuje druhú úpravu cenníkov v tomto roku po januárovom znížení až o 17 %. Vo Francúzsku si navyše záujemcovia o Model 3 za 44 990 eur (47 860,36 USD) môžu uplatniť ďalšie zníženie ceny prostredníctvom štátnej dotácie vo výške 5 000 eur.

Inzercia

Inzercia

Otázkou zostáva, ako na aktuálny vývoj zareagujú renomovaní výrobcovia elektromobilov ako Volkswagen, Volvo či Renault. Tesla v súčasnosti podlieza ponuku konkurentov, čo sa odráža na počte predajov v Európe.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.