NEPREHLIADNITE: Na Moste SNP v Bratislave oficiálne znížili maximálnu povolenú rýchlosť! Dôvodom je zlý technický stav.

Na frekventovanej dopravnej tepne v Bratislave znížili maximálnu povolenú rýchlosť. Dokedy obmedzenia potrvajú?
Vydané  Text: 
Pred pár mesiacmi sme priniesli [informácie](https://www.autoviny.sk/novinky/123973/chysta-sa-zmena-maximalnej-povolenej-rychlosti-na-moste-snp-moze-za-to-jeho-zhorseny-technicky-stav?access_key=663b418191d40f0c118c30b18cabc961) o pripravovanej zmene maximálnej povolenej rýchlosti na dôležitom bratislavskom moste. Prehliadka Mostu SNP totiž odhalila na viacerých miestach porušenie priečnych zvarov. Frekventovaný dopravný úsek navyše v najbližších mesiacoch čakajú rekonštrukčné práce a tak sa magistrát hlavného mesta rozhodol konať. Výsledkom je zníženie maximálnej povolenej rýchlosti o 10 km/h. ### Zmena z 10. januára 2023 Ako uvádza portál [teraz.sk](https://www.teraz.sk/regiony/na-moste-snp-znizili-rychlost-ries/690211-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch), samotnú zmenu maximálnej povolenej rýchlosti potvrdilo aj predstavenstvo hlavného mesta, ktoré je zároveň správcom daného úseku, ale taktiež aj polícia. Hovorkyňa Bratislavy, Dagmar Schmucková, prezradila: „***Zníženie najvyššej dovolenej rýchlosti na Moste SNP zo 60 na 50 km/h** vstúpilo do platnosti od 10. januára. Pred vstupom na Most SNP z oboch strán bolo upravené dopravné značenie.*“

Národná diaľničná spoločnosť plánuje v tomto roku viaceré opravy mostov. Náklady odhaduje na milióny eur.

Rok 2023 sa bude z pohľadu Národnej diaľničnej spoločnosti niesť v duchu opráv existujúcich mostných konštrukcií. Kde všade sa treba pripraviť na obmedzenia?

Už v lete minulého roka pritom magistrát mesta uvažoval o znížení maximálnej povolenej rýchlosti na 50 km/h. **Vedenie mesta aktuálne podniká všetky kroky preto, aby došlo v dohľadnej dobe k oprave postihnutých miest**. Potrebné je ale predovšetkým určiť vhodný technologický postup. Schmucková zároveň dodáva, že jeho stanovenie bude závisieť od testov na skúšobnej vzorke. Čiastočne sa v tomto procese angažuje aj Katedra kovových a drevených konštrukcií Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity, ktorá je zároveň aj zhotoviteľom mimoriadnej prehliadky mosta. ### Dlhšia oprava **Na základe výsledkov skúšobných zvarov bude vyhotovené zadanie pripravovaného výberového konania na zhotoviteľa opravy**. Termín vyhlásenia v súčasnosti ešte nie je známy. Oprava by si však podľa magistrátu mala vyžiadať dlhší časový úsek, pričom sa nepredpokladá, že by malo ísť o záležitosť na jeden rok. Aktuálne má Bratislava vo svojej správe tri mosty ponad Dunaj. Na základe zmienenej mimoriadnej prehliadky bol za most v najhoršom technickom stave vyhodnotený práve Most SNP. Uspokojivé hodnotenie si odniesla ďalšia dôležitá bratislavská tepna, Most Apollo. Dôvodom má byť predovšetkým vyskytujúca sa korózia na niektorých oceľových častiach. Napokon najmladší z mostov v správe hlavného mesta, Starý most, si vyslúžil technické hodnotenie 2. stupňa, čo znamená veľmi dobrý.

V Bratislave sa už začala výroba nového Passatu aj Superbu! Kedy sa dostanú na trh?

Škoda Superb a Volkswagen Passat sa už vyrábajú. Ide zatiaľ len o predsériovú produkciu, ktorá aktuálne prebieha v Bratislave.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »