Hrozí, že automobilový priemysel v Európe padne na kolená! Schyľuje sa k vojne s čínskymi konkurentmi, ktorí plánujú obsadiť európsky trh

Emisná norma EURO 7 núti európskych výrobcov automobilov investovať do technológie, ktorú Európska únia už stihla odpísať.
Vydané  Text: 
Neistota týkajúca sa budúcnosti európskej regulácie emisií automobilov dáva čínskym konkurentom ďalšiu výhodu, povedal generálny riaditeľ spoločnosti Stellantis Carlos Tavares. Stellantis uviedol, že normy EURO 7, ktoré od roku 2025 sprísňujú limity automobilov pre znečisťujúce látky vrátane oxidov dusíka a oxidu uhoľnatého, sú *„odklonom od hlavného cieľa elektrifikácie“.* *„Nemyslím si, že Európa potrebuje EURO 7… presmeruje to časť našej výskumnej a vývojovej sily na niečo, čo nepotrebujeme, zatiaľ čo naši čínski konkurenti vstupujú na trh s jednotnou technológiou batériových elektrických vozidiel,“* povedal. *„Prečo využívame naše zdroje na technológiu, ktorú chceme zakázať? To nemá nič spoločné so zdravým rozumom,“* povedal Tavares na konferencii Automobilwoche v Berlíne.
**Tavares počas parížskeho autosalónu vyzval na zmiernenie európskeho zákazu áut vypúšťajúcich fosílne palivá od roku 2035,** pričom varoval, že ak budú autá so spaľovacím motorom zakázané skôr, ako budú dostupné cenovo dostupné elektrické vozidlá, dôjde k sociálnym nepokojom. Na konferencii Automobilwoche Tavares predpovedal, že cenovo dostupné elektromobily na batérie sú ešte päť až šesť rokov vzdialené. Na otázku, čo spoločnosť považuje za svoju najväčšiu výzvu v nadchádzajúcom roku, **poukázal na riziko zaostávania za Číňanmi ako na hlavný problém západných výrobcov automobilov.** *„Ak sa máme niečoho báť, tak je to úpadok západného sveta. Musíme pracovať efektívnejšie, aby sme Číňanov porazili nielen v technológii, ale aj v kvalite, cene, službách… to je hlavný problém, ktorý máme pred sebou,“* povedal.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!