Prečo dávajú policajti na autá červenú nálepku, takzvanú červenú bodku? Je to začiatok vážnych problémov v zahraničí

Červená nálepka na aute? V Nemecku nejde o vtip ani spôsob označovania áut vhodných na krádež, ide o dôležitú správu od nemeckej polície. A tá hovorí jasne: žartom je koniec, teraz môžete získať až 100-tisíc eurové pokuty.
Vydané  Text: 
Videli ste v zahraničí na aute červenú nálepku? Nie, neznamená to, že zlodeji si označili toto auto a chcú ho ďalšiu noc ukradnúť spred paneláku. Takýto mýtus koluje aj [o prázdnej plastovej fľaši položenej na kolese auta](https://www.autoviny.sk/novinky/124086/znamy-trik-s-flasou-na-pneumatike-je-pravdivy-a-preco-dnes-o-nom-tolko-citame-je-to-len-maly-podvod-na-pozornost-kvoli-reklame-neprekvapivo), pritom nejde o predzvesť krádeže. Zlodeji majú iné metódy, ako si vyhliadnuť automobil vhodný na odcudzenie, v skutočnosti im stačí, že je toto [auto vybavené komfortným systémom bezkľúčového odomykania](https://www.autoviny.sk/novinky/123215/96-percent-aut-odomkli-s-technikou-za-sto-eur-za-vsetko-moze-funkcia-pre-vyssi-komfort). Tento konkrétny prípad s červenou nálepkou sa týka nemeckých policajtov, ako upozorňuje [poľský denník Gazeta](https://moto.pl/MotoPL/7,88389,29061794,czerwona-naklejka-na-samochodzie-to-droga-impreza-kara-to.html).

Trik s prázdnou fľašou na kolese: úžitok má, ale nie pre motoristov. Prečo dnes o ňom toľko čítame?

Podrobne vysvetľujeme, ako funguje malý podvod s pútavým obsahom na internete.

### 60 až 100 000 eur a prepadnutie majetku Červená nálepka sa objavuje predovšetkým na tých autách, ktoré nie sú registrované alebo nespĺňajú registračné požiadavky. Sú teda zaparkované, ale nemajú napríklad jednu či obe tabuľky s evidenčnými číslami. Ďalej sa červenou značkou označujú aj autá, ktoré nie sú vhodné na ďalšie používanie. Ide teda o vraky alebo dlhodobo opustené vozidlá. Dôležité je, že červená nálepka nie je len grafickým symbolom, obsahuje aj správu, ktorá je pre motoristu celkom kľúčová. Informuje ho o tom, ako má postupovať ďalej. > „Červená bodka“ je žiadosť pripojená k vozidlu adresovaná majiteľovi vozidla, aby ho okamžite odstránil z verejného priestranstva, [uvádza mesto Mníchov na svojich webových stránkach](https://stadt.muenchen.de/service/info/hauptabteilung-iii/1088223/).
Foto: Reddit, Entstempeltes Fahrzeug/Roter Punkt Polizei : r/de, používateľ u/vollig
Auto, ktoré nie je vhodné na jazdu (vrátane toho bez tabuliek a toho, ktorého technický stav naznačuje, že ide len o vrak), a napriek tomu bolo zaparkované na verejnej komunikácii, znamená pre majiteľa pokutu vo výške minimálne 1000 eur, uvádza Gazeta. Istý [zdroj týchto informácií z Nemecka](https://www.bussgeldkatalog.de/abgemeldetes-auto-abschleppen/) z 22. septembra 2022 však uvádza sumu iba 60 eur, ktorá je univerzálnou pokutou v prípade parkovania odhláseného vozidla na verejnej komunikácii. Aj ten však dodáva, že táto pokuta je iba začiatkom a majiteľ vozidla nesie bremeno ďalších poplatkov či pokút. Po mesačnej lehote na odstránenie vozidla sa s týmto vozidlom nakladá ako s odpadom, a to radikálne mení situáciu jeho majiteľa a výšku sankcie, ktorá mu hrozí. Odpad musia zlikvidovať miestne úrady, pričom za odtiahnutie a zošrotovanie auta bude musieť zaplatiť majiteľ aj spolu s pokutou. Údajne môže ísť až o astronomických 100-tisíc eur – podľa všetkého však ide o extrémne situácie, ktoré si vyžiadali výnimočne vysoké finančné náklady. Na takúto reáliu však upozorňuje aj text na samotnej červenej bodke – červenej nálepke. V tejto súvislosti je vhodné podotknúť, že červenú nálepku si na svojom vozidle môžu nachádzať nielen miesti v Nemecku, ale aj cudzinci, ktorí do krajiny prišli na svojich autách a medzičasom sa stali nepojazdnými.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!