Autosalón v Paríži: Sumár všetkých dôležitých expozícií / Európa víta značky z východu

Parížsky autosalón sa vracia, no svoju pôvodnú silu zrejme nedosiahne.
Vydané  Text: 
Tohtoročný autosalón v Paríži bude vyzerať úplne inak ako ten, ktorý sa naposledy konal v roku 2018. Po prvé, je kombinovaný s výstavou doplnkov pre trh s náhradnými dielmi Equip’Auto v snahe ponúknuť návštevníkom z odvetvia širší zážitok. Navyše, tento rok bude len veľmi málo výrobcov automobilov, ktorí budú predvádzať svoje najnovšie a najlepšie sériové a koncepčné vozidlá. Napriek tomu zostáva Paríž dôležitým miestom pre množstvo automobilových značiek, z ktorých niektoré sú etablované a ďalšie dúfajú, že preniknú na európsky trh. Príde Renault, Dacia, DS a Peugeot, dokonca aj Jeep. Vystavovateľmi budú aj viaceré ambiciózne ázijské spoločnosti, ako čínsky BYD a Great Wall a vietnamský Vinfast. O všetkých sme už medzičasom písali v samostatných článkoch, ktoré vám odporúčame prečítať, odkazy nájdete nižšie. Startup s elektromobilmi Fisker ukáže svoje SUV Ocean. A Mercedes-Benz odhalí nový model v Paríži tiež, prekvapivo ale nie ako oficiálny vystavovateľ. Výstava na parížskom Expo centre sa začína mediálnym dňom 17. októbra 2022, pre verejnosť sa otvorí nasledujúci deň a potrvá do 23. októbra 2022. Tu je pohľad na značky, ktoré majú byť na výstave: ### Renault Stánok Renaultu sa sústredí na **Renault 4ever**, predstavenú verziu malého plne elektrického crossoveru, ktorý sa začne vyrábať už do roku 2025. Renault 4 je sprievodným modelom prichádzajúceho malého elektrického hatchbacku Renault 5 a podobne ako „cinq,“ bude postavený na architektúre Renault-Nissan CMF-BEV. Renault tiež ukáže pretekársky show car založený na Renaulte 5.

Renault nám ukázal, ako opravuje batérie elektromobilov aj skvelý spôsob, ako uhasiť prípadný požiar batérie

Vyškolení pracovníci servisného strediska v poľskom meste Zabrze nám predviedli, ako vyzerá taká oprava batérie z elektromobilu.

### Mobilize Divízia mobility skupiny Renault Group, Mobilize, ukáže **Duo, elektrickú štvorkolku**, ktorá je určená pre mestských užívateľov a krátkodobé prenájmy. Duo je jedným zo štyroch špecializovaných elektrických vozidiel navrhnutých pre Mobilize: Limo, Bento (nákladná verzia Duo) a Hippo (malá dodávka na doručovanie na poslednom kilometri). ### Alpine Športová a pretekárska značka Renault sa angažuje aj v kategórii s elektrickými SUV a malým hot-hatchom. Náhrada za športový model A110 sa očakáva do roku 2025. Na parížskej výstave Alpine ukáže odľahčený A110 R a koncepčné vozidlo. A110 R s výkonom 300 koní z preplňovaného 1,8-litrového motora zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,9 sekundy a váži len 1082 kg, teda o 34 kg ľahší ako štandardné A110. ### Dacia Premena úspešnej nízkonákladovej značky Renault zahŕňa nové logo „Dacia Link“ a nové firemné farby, ako aj robustný koncept s názvom Manifesto. Manifesto, plne elektrický off-road, má byť „živým laboratóriom“ na predvádzanie nápadov pre budúce produkčné modely, ako aj na posilnenie základných posolstiev Dacie o cenovej dostupnosti a udržateľnosti. ### Peugeot Peugeot, vlajková loď koncernu Stellantis, rozširuje svoju kompaktnú ponuku o fastback 408, ktorý bude mať svoju verejnú premiéru v Paríži, hoci bol odhalený už toto leto. 408 nasleduje konkurenčné modely Renault Arkana, VW Taigo a Citroen C4 X v rastúcej kategórii imidžových crossoverov kombinujúcich kombi s kupé a SUV. Peugeot hovorí, že model 408 má plynulú a aerodynamickú líniu, ktorá mu dodáva výraznú siluetu, ktorá ho odlišuje od bežných modelov a od ktorej značka dúfa, že pritiahne kupujúcich, ktorí sú unavení z tradičných SUV.

NOVÝ PEUGEOT 408: Čakali sme veľa, aj tak sme prekvapení

Tí, ktorí uvažovali nad kúpou modelu 508, budú mať teraz dilemu. Video je na konci článku.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia
### Jeep Najmenší člen rodiny Jeep, Avenger, bude pri uvedení na trh budúci rok aj prvým plne elektrickým Jeepom. Avenger, ktorý bude mať aj varianty so spaľovacím motorom, bude druhým modelom Jeepu v segmente malých SUV/crossoverov a pripojí sa k o niečo väčšiemu Renegade. Vrábať sa bude v Poľsku na platforme eCMP od Stellantis. Do roku 2025 budú v Európe nasledovať dva ďalšie plne elektrické modely.
Nový Jeep Avenger 4×e
### Automobily DS Prémiová značka koncernu Stellantis faceliftovala svoje portfólio, pričom modely DS 7 a DS 3 dostávajú vylepšenia exteriéru a techniky – a upúšťajú od označenia „Crossback“. DS 7 bol prvým modelom navrhnutým od základov pre značku, ktorá sa odčlenila od Citroenu v roku 2016. ### Mercedes-Benz Mercedes tvrdí, že na výstave nebude mať stánok, ale namiesto toho odhalí SUV EQE v Musée Rodin v Paríži 16. októbra (a tiež vysielané online). Veľké SUV bude založené na rovnakej platforme EVA2 ako väčšia plne elektrická ponuka značky, sedan a SUV EQS a sedan EQE, ktorý bol uvedený na trh v tomto roku. Rovnako ako väčšie sedemmiestne SUV EQS, aj päťmiestne SUV EQE sa bude vyrábať v továrni Mercedesu v Alabame a bude sa vyvážať do Európy.

Mercedes odhaľuje dôležitú novinku: čo si všímať na interiéri nového SUV EQE?

Nejedného fanúšika značky zaujme, že interiéry SUV EQE sa takmer v ničom nelíši od SUV EQS. Je to tak naozaj?

### Fisker Startup EV Henrika Fiskera so sídlom v Kalifornii predstaví Ocean, stredne veľké SUV, ktoré by sa malo začať vyrábať s rakúskym zmluvným výrobcom Magna Steyr 17. novembra. Ocean Extreme, ktorý sa predstaví v Paríži, bude najdrahší z troch dostupných verzií.

Fisker Ocean: Nové praktické SUV s otočným displejom a sťahovacím zadným oknom

Zverejňujeme dostupné technické údaje aj európske ceny.

### VinFast Jediná vietnamská automobilka má veľké ambície v Európe – s plánovanou sieťou maloobchodných miest, ktoré budú predávať niekoľko plne elektrických modelov, VinFast plánuje začať dodávať elektromobily zákazníkom v Európe a USA pred koncom roka 2022. Cieľom je dosiahnuť zisk v priebehu nasledujúcich troch rokov. Modely, ktoré majú doraziť do USA a Európy pred koncom roka, sú stredne veľké SUV VF8 a veľké SUV VF9, ktorých predstavenie sa očakáva práve v Paríži.

Spoznávame automobilku Vinfast, predviedla modely LUX A2.0 a SUV LUX SA2.0

NAŽIVO Z PARÍŽSKEHO AUTOSALÓNA: Vietnamská značka odhalila krásnu limuzínu a SUV, má s nimi obrovské plány.

### BYD Čínske spoločnosti začali s veľkým úsilím prenikať na európsky trh s elektrickými vozidlami, od ktorých sa očakáva, že budú cenovo podliezať konkurenciu, no stále budú poskytovať špičkový sortiment a technológie. Do konca tohto roka začne BYD, druhý najväčší globálny výrobca elektrických vozidiel po Tesle, predávať Atto 3, kompaktný crossover, crossover strednej veľkosti Tang a sedan strednej veľkosti Han. Všetky tri budú na výstave v Paríži.

Prémiové autá s nízkymi cenami. Čínska značka BYD v Európe spúšťa predaj 3 nových áut, chce konkurovať VW, Kii a Hyundaiu

BYD pôvodne vyrábal batérie a pred 20 rokmi začal aj s autami. Dnes to má byť jeho konkurenčná výhoda.

Inzercia

Inzercia








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.