Ďalší povinný prvok na aute? Slováci vyvinuli predné brzdové svetlo s potenciálom zachraňovať ľudské životy

Zelené brzdové svetlo na prednej časti auta je novinka, ktorá pochádza zo Slovenska. Jej hlavnou úlohou je včasné varovanie chodcov na brzdiace vozidlo.
Vydané  Text: 

Napriek moderným bezpečnostným prvkom je na cestách v Európe neustále veľký počet dopravných nehôd s fatálnymi následkami. Pribúdajúce bezpečnostné prvky majú na mnohých vodičov opačný vplyv ako by sa dalo čakať. **Čoraz častejšie vznikajú nehody kvôli nepozornosti alebo nevenovaniu sa vedeniu motorového vozidla**. Častokrát si túto nepozornosť na vlastnej koži odnesú chodci alebo cyklisti. Nový bezpečnostný prvok by hrozivé čísla úmrtí na priechodoch predchodcov a iných úsekoch ciest mohol zmierniť. ### Testovanie v praxi Od druhej polovice septembra totiž na cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) prebieha testovanie nového prvku povinnej výbavy vozidla, ktorý vznikol na Slovensku. **Ide o predné zelené brzdové svetlo**. To má za úlohu upozorňovať účastníkov cestnej premávky, a najmä chodcov, na to, či ich vodič registruje a znižuje rýchlosť, aby mohli bezpečne vstúpiť na priechod pre chodcov.

Koniec mobilu za volantom! Polícia bude mať špeciálne radary, ktoré si posvietia na každého.

Polícia sa chystá modernizovať svoju techniku. Do jej portfólia by mali pribudnúť špeciálne radary, ktoré dokážu odhaliť používanie mobilu za volantom či nezapnutý bezpečnostný pás.

Hovorkyňa spoločnosti Lumaco (pozn.: firma stojaca za vývojom predného brzdového svetla) Paula Ďuranová sa pre [TASR](https://www.teraz.sk/regiony/trenciansky-kraj-zacal-testovat-predn/662132-clanok.html) na tému predného brzdového svetla vyjadrila: „*Zelené predné brzdové svetlo nie je farebný doplnok, ale nový bezpečnostný prvok na automobile. Spoločnosť vyvíja technológiu, vďaka ktorej chodci na priechodoch pre chodcov zistia, či auto spomaľuje a či môže bezpečne prejsť cez cestu.*“
Testovacia prevádzka začala vo viacerých mestách na Slovensku. Výsledky budú známe najskôr o 9 mesiacov.
### Pilotné nasadenie na 3000 autách **Novinka na autách má za úlohu nielen upozorňovať chodcov na prípadné nebezpečenstvo, ale taktiež aj varovať vodičov pred možným stretom s iným vozidlom**. Samotné pilotné testovanie aktuálne prebieha na 3000 autách. **Tie sú prevádzkované predovšetkým v už spomínanom TSK. Stretnúť ich tak môžete na cestách v okolí Trenčína, Prievidze alebo Partizánskeho. Okrem toho sú niektoré z áut nasadené do premávky aj v Žiline, Bratislave či v Nemecku**. Zástupcovia TSK uvádzajú, že zelené brzdové svetlá sú umiestnené predovšetkým na vozidlách prímestskej dopravy SAD Trenčín a Prievidza, na automobiloch Správy ciest TSK a na služobných autách Úradu TSK.

Neparkovať ani pred vlastným domom! Obytné zóny majú vlastné pravidlá a platia aj pre rezidentov

Ako je to so státím v obytnej zóne? A čo elektrické kolobežky, smú sa v nej používať? Prinášame odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa obytnej, pešej a školskej zóny.

Napriek sľubnej budúcnosti a podpory z vedenia Európskej únie je tento nový bezpečnostný prvok ešte pomerne ďaleko k povinnému nasadeniu na každé nové auto. Podľa informácií portálu [tvnoviny.sk](https://tvnoviny.sk/domace/clanok/288942-slovaci-prisli-s-novinkou-ktora-moze-zachranit-zivot-predne-brzdove-svetlo-caka-skuska) je európsky parlament myšlienke naklonený, no chce ju mať podloženú aj údajmi z praxe. Práve preto došlo k nasadeniu tejto technológie na autá. **Samotné testovanie potrvá 9 mesiacov a následne dôjde k vyhodnoteniu výsledkov**. O to sa má postarať Žilinská univerzita. Povinné zavadenie zeleného brzdového svetla na každý nový automobil je teda ešte pomerne ďaleko.
Úlohou tohto bezpečnostného prvku je včasné varovanie chodcov a iných účastníkov cestnej premávky na to, či prichádzajúce auto brzdí.

Inzercia




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé