Lada plánuje modelovú ofenzívu. Bude mať ale nové autá z čoho vyrábať?

Ruská Lada chce do budúcnosti vyrábať až pol milóna áut ročne. Bude ich mať z čoho postaviť?
Vydané  Text: 
Po tom, čo Rusko rozpútalo na Ukrajine vojnu, boli na túto krajinu okamžite uvalené rozsiahle ekonomické sankcie. Tie sa výrazným spôsobom dotkli aj automobilového priemyslu. Niektoré autá, ktoré sú dnes na ruskom trhu dostupné, nemajú ani tú najzákladnejšiu výbavu. Dalo by sa teda povedať, že tamojší automobilový priemysel sa ocitol v stredoveku. Avšak teraz sa na internete objavili správy poodhaľujúce budúcnosť najznámejšej ruskej značky. Lada má v budúcnosti veľké plány. ### Priemysel je v troskách Nie je to tak dávno, čo sa z ruského trhu oficiálne stiahol aj Renault. **Francúzka automobilka mala v najväčšej krajine sveta rozsiahle investície a bola jedným z vlastníkov značky AvtoVAZ, pod ktorú spadá aj Lada**. Po jeho odchode z krajiny utrpel výrazným spôsobom aj automobilový trh. **Niektoré z výrobných závodov museli byť v dôsledku nedostatku komponentov odstavené na dlhé dva mesiace**. Neskôr sa začala situácia o niečo zlepšovať, no [úplne novým autám chýbali veci ako ABS, airbagy či rôzne systémy znižujúce emisie](https://www.autoviny.sk/novinky/123678/lada-sa-vrati-do-technologickeho-stredoveku-renault-predava-cely-podiel-v-autovaze). Lada sa napriek neustále platným sankciám chce aspoň naoko odraziť od dna. **Na nedávnom fóre [Easter Economic Forum](https://forumvostok.ru/en/) sa o plánoch automobilky rozrozprával jej CEO Maxim Sokolov**. „*Po tom čo predchádzajúci vlastník Renault opustil v máji našu spoločnosť, museli sme odstaviť výrobu na viac ako dva mesiace. Avšak podarilo sa nám získať nové logistické a dodávateľské kanály odkiaľ zaobstaráme komponenty pre naše základné modely*“, uvádza vo vyhlásení Sokolov. Samozrejme tieto informácie nie je možné nezávisle overiť.
### Modelová ofenzíva a 500-tisíc nových áut ročne **Lada podľa Sokolova už čoskoro plánuje svojmu predstavenstvu ukázať úplne nové modely a produkciu stabilizovať na úrovni 500-tisíc áut ročne**. Ide však o nižšie číslo oproti pôvodným plánom Renaultu. **Okrem očakávaných noviniek je už dnes zrejmé, že v polovici tejto dekády Lada uvedie na trh aj nový elektromobil e-Largus postavený na základoch staručkej Dacie Logan MCV**. Autá postavené zo starých komponentov budú pravdepodobne budúcnosťou značky. Nakoľko sa na Rusko nevzťahujú prísne európske regulácie, je možné na tamojšom trhu vyrábať aj autá, ktoré neodpovedajú najnovším bezpečnostným a emisným štandardom.

Rusko bude mať vlastný elektromobil postavený na základoch 20 rokov starého auta

Na vlnu elektrifikácie sa nalodilo už aj Rusko. Za dva roky tam začnú vyrábať elektromobil postavený na základoch 20 rokov starej Dacie.

Automobilka mala však úplne iné plány. **Pred inváziou Ruska na Ukrajinu sa debatovalo o tom, že by automobilka mohla použiť najnovšiu platformu CMF od Renaultu**. Koniec-koncov, rovnakú technológiu už dnes používa Dacia pri svojich najnovších modeloch. Avšak po 24.2.2022 došlo k veľkému zmrazeniu pôvodných predstáv a tým pádom aj k zrušeniu viacerých produktov. **Aktuálne tamojší výrobcovia musia čeliť nedostatku komponentov, ktoré sú v Rusku nedostupné práve kvôli sankciám**.

VIDEO: Pozostalí ruských vojakov majú nárok na novú Ladu! Pozrite si rodinu, ktorá sa „teší“ z vládneho daru po smrti syna

Ruská štátna televízia propaguje vstup do armády prostredníctvom príspevku pre rodiny mŕtvych vojakov.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!