Práve vychádza auto motor a šport 8: 136 strán, 3 tituly v cene a testy s podrobnými tabuľkami

Najčítanejší motoristický časopis na Slovensku s najväčším počtom strán, až 136, vychádza vo svojom augustovom vydaní od pondelka 18. júla 2022.
Vydané  Text: 
**O auto motor a šport č. 8/2022 v skratke:** * **augustové číslo na titulke s HONDA CIVIC a vozidlami značky MG je v predaji od 18.7.2022**; * **stále najčítanejší motoristický časopis na Slovensku**; * **so 136 stranami a cenou 3,60 € ide o najlepší pomer počtu strán a ceny spomedzi všetkých ostatných auto-moto časopisov**; * **súčasťou nového časopisu je aj Extra príloha MADAME (na titulke Kristína Vaculík Turjanová)**. * **súčasťou balenia nového auto motor a športu je aj priložený časopis TÉMA**; * **[Predplatné časopisu auto motor a šport je už aj DIGITÁLNE, v ktorom ušetríte polovicu a máte online prístup k archívu](https://www.autoviny.sk/info/118217/predplatne-auto-motor-a-sport)**. Do predaja sa dostáva aktuálne vydanie časopisu auto motor a šport, ktorý sa ešte stále môže pochváliť prvenstvom na našom trhu čo sa týka čítanosti, ale aj počtu strán. Do augustového čísla naši kolegovia vložili enormné úsilie, čas a energiu, preto v ňom nájdete veľké množstvo redakčných testov áut a motocyklov, ale aj servisných tém a článkov, ktoré sú dôležité pre všetkých slovenských motoristov. Na titulke je nová HONDA CIVIC e:HEV, pod ňou dve vozidlá staro-novej značky MG, ktorá sa najnovšie uchádza o priazeň aj slovenských zákazníkov. Nebude to mať ľahké, má však potenciál aj ambície, aby sa na trhoch etablovala rýchlo a stabilne. Na titulke ďalej upozorňujeme na náš príspevok k téme „Telefón za volantom“ s podtititlom „Pozor na vodičák“ – rozhodne vám odporúčame prečítať si ho, pretože vám objasní aktuálny legislatívny rámec používania telefónov za volantom doma a v zahraničí. Do nášho dlhodobého testu sme prijali nový HYUNDAI TUCSON PHEV N-LINE a z redakčných testov vyberáme napríklad nový Nissan Juke, Hondu Civid, Kia EV, Renault Megane E-Tech či veľký porovnávací test kompaktných plug-in hybridných SUV Kia Sportage, Opel Grandland, Toyota RAV4 a Volvo XC40. Nižšie prikladáme výber niektorých strán časopisu a na konci tohto príspevku nájdete kompletný obsah nového vydania.
**Testy v čísle:** * BMW i4, Honda Civic, Honda Jazz, Honda NT 1100, Hyundai Tucson, Jawa 550, Kia EV6, Kia Sportage, Lexus NX 450h+, Lincoln Town Car XXL, Mazda MX-30, Mercedes-AMG, Mercedes-EQB 350, Moto Guzzi V7 Stone, Nissan Juke, Opel Grandland, Peugeot 308, Piaggio MP3, Porsche 550 Spyder, Renault Megane E-Tech, SEAT Arona, Škoda Fabia RS Rally2, Škoda Karoq, Toyota RAV4, Volvo XC40
* **Mercedes-Benz GLC: Moderný luxus.** Nemá hlboké korene v histórii značky, no napriek tomu to dotiahol na jej najpredávanejší model za posledné dva roky. Teraz prišiel čas na inováciu úspešného receptu. To nie je nikdy jednoduché, no Mercedes-Benz vie, čo treba robiť. Nové GLC je sofistikovanejšie, ekologickejšie a aj praktickejšie. Srdcia zákazníkov si však získa najmä krásnym dizajnom.
* **Piaggio MP3: O koliesko viac**. Pod takýmto názvom vytvorili Ivan a Dávid Popovičovci seriál večerníčkov pre deti, kde predstavili najzaujímavejšie vynálezy 20. storočia. Keby natiahli záber o pár rokov, isto by sa im do ich prehľadu zmestilo aj Piaggio MP3, ktoré teraz už môžete šoférovať aj s vodičským preukazom skupiny B. * **Prvá jazda Nissan Juke: Vysoká škola hybridov**. Vodou chladený akumulátor, dvojstupňová prevodovka pre elektromotor, elektrická jazda až do 55 km/h. Nie, nie je reč o plug-in hybride, alebo nejakom divokom experimente, ale o novom Nissane Juke Hybrid.
* **Predstavujeme značku MG**. Značka MG prichádza na náš trh a s ňou modely, ktoré naši zákazníci určite ocenia. Prinášajú totiž skvelý pomer ceny a úžitkovej hodnoty, navyše zabalený do veľmi ľúbivého dizajnu a bez kompromisov v oblasti kvality. Na čo sa teda môžeme tešiť? Zatiaľ to sú dva modely: ZS a EHS.
* **Prvá jazda na 11. generácii Hondy Civic**. Honda Civic prichádza v ďalšej generácii. Už sa vzdala divokých tvarov vysokej siedmej generácie aj mimozemského UFO pôvodu ôsmej a deviatej generácie. Povedať však, že by bola nudná, vôbec nemôžeme. Jej príťažlivosť sa posunula niekam inam.
* **Vlastniť vs ovládať: Zážitkovo-náučné jazdy s vozidlami Mercedes-AMG**. Kúpiť si silné auto dokáže ktokoľvek, kto na to má dosť peňazí. MercedesAMG sa však vie postarať o to, aby sa zákazníci naučili svoje AMG aj ovládať. Vyskúšal som si to na vlastnej koži a popri tom som ochutnal aj dve veľmi horúce novinky.
* **Veľký porovnávací test plug-in hybridných SUV: Odvaha premostiť**. O možných dotáciách na plug-in hybridné vozidlá sa na Slovensku ťažko hovorí. Možno aj preto sa táto premosťovacia technológia teší zatiaľ iba vlažnej obľube. Porovnávací test objasňuje, v ktorom zo štyroch kompaktných SUV funguje a ako dobre.
* **Test Kia EV6 GT-Line 4WD: Poďme jazdiť!** Toto si často pri bežných autách s elektrickým pohonom nepoviete. Ale Kia EV6 GT-Line s pohonom všetkých kolies je veľmi sviežou výnimkou!
* **Test Renault Megane E-Tech EV60 220k: Nová iskra**. Renault zobral elektrifikáciu útokom. po overených modeloch ako Zoe a Twizy prichádza s novým plne elektrickým Meganom. aby toho nebolo málo, tento model vznikal na čistom papieri a nie úpravou verzie so spaľovacím motorom. S tou má spoločný iba názov.
* **Test BMW i4 M50 Gran Coupé**: Pozor na krky, zvolal som vždy, keď som chcel posádke predviesť dynamické schopnosti nového BMW i4. Potenciál tohto elektrického vozidla akoby nemal hraníc. * **Peugeot 308 1.2 PureTech GT Pack: Čaro inakosti**. Peugeot 308 je iný než konkurencia. Dizajnom aj prioritami sa vymyká zavedeným štandardom kompaktnej triedy. Je to risk alebo úmyselná stratégia?
* **Začíname náš dlhodobý test Hyundai Tucson 1.6 T-GDi PHEV N Line+**. Do redakcie nám zavítalo ďalšie auto na dlhodobý test. Kiu Sportage vystriedal jej bratranec – najpredávanejšie SUV v Európe: Hyundai Tucson. U nás v štýlovej výbave N Line.
* **Poradca pri kúpe Škoda Karoq**. Po štyroch rokoch absolvovala Škoda Karoq ľahkú modernizáciu. Čo sa zmenilo a ako vyberať? Poradíme vám, ktorá motorizácia a výbava sa oplatí najviac!
* **Príloha EXTRA MADAME na titulke s Kristínou Vaculík Turjanovou**
* **Predstavujeme Lexus NX 450h+: Feng Šuej**. Krása, sila a ohľaduplnosť. To sú kvality, ktoré spolu nájdeme iba zriedka. Nový plug-in hybridný Lexus NX ich však kombinuje s obdivuhodnou eleganciou a ponúka vám návykový pokoj.
* **Vozidlá do mesta: Štýlovo a úsporne**. Ceny paliva stúpajú rýchlejšie ako teplota v lete a pokiaľ bude aj dlhšie teplo, začnú sa naše požiadavky na vozidlá meniť. Už nebudeme nevyhnutne potrebovať auto, ale niečo, čo nás štýlovo odvezie a vybaví naše dopravné potreby v mestách a ich blízkom okolí. Ponúkame prehľad toho, čo by mohlo nahradiť veľké autá, no zároveň toho, čo okrem potrebnej dopravy prinesie aj pridanú hodnotu v podobe štýlu, zábavy a najmä finančnej úspory.
* **Záhorie na Moto Guzzi V7 Stone 850: Nefalšovaný zážitok**. Začiatok leta vyhnal teploty do šialených výšok. Preto keď sa nám v redakcii objavila žlto-čierna Moto Guzzi V7 Stone, hľadali sme spôsob, ako naplno využiť jej potenciál na schladenie sa. Keďže vieme, že Záhorie ponúka veľa zážitkov spojených s vodou, dlho sme neváhali.
* **Prečo je to tak? Seriál otázok a odpovedí o elektromobilite**.
* **Vyskúšali sme Lincoln Town Car XXL, limuzínu dlhú 8 metrov**. Ikonou medzi XXL limuzínami s predĺženým rázvorom je prestavaný Lincoln Town Car. Vyskúšali sme si, ako sa jazdí v ňom a najmä s ním.
* **Test Jawa 50 typ 550 Pionier: Nie každý peň je drevený**. Charakteristický tvar sedadla, nízka hmotnosť a pokrokové zavesenie zadného kolesa. Niekto by si mohol myslieť, že hovorím o nejakej svetovej motorke z ďalekej Ázie. Opak je však pravdou. V skutočnosti opisujem malý motocykel zakladajúci kultovú rodinu s názvom Pionier, motorku, ktorá svojho času vozila masy ľudí.
* **Od Tatier k Dunaju: 500 km slovenských**. Podujatie 500 km slovenských sa po rokoch osamostatnilo a slovenský kalendár automobilových akcií vďaka tomu získal späť jeden zo svojich klenotov. Jeho oživená podoba spojila dve múzeá a dve slovenské ikony.
* **WRC: Toyota v Afrike žiarila**. Rally Safari sa vlani po devätnástich rokoch vrátila do kalendára MS. Stala sa opäť výzvou odolnosti áut. * **FORMULA 1: Žiadne procesie, ale poriadne napínavé súboje** a tesné dojazdy do cieľa. Formula 1 ponúka tento rok dramatické preteky, ktoré si však vyžadujú správne načasovanie dobrých rozhodnutí.
* **Fascinácia: S Porsche 550 Spyder k Mŕtvemu moru**. Stráži najnižší bod na Zemi a má mnoho mien – väčšina ho pozná ako Mŕtve more. Čarovné jazero navštevujeme s Porsche 550 Spyder. ### Kompletný obsah auto motor a šport č. 8/2022 **JAZDY A TESTY** * 18 Piaggio MP3 presviedča, že na skútri môžete jazdiť oveľa viac, ako si myslíte. * 24 Nissan Juke sa predstavuje v novej generácii a myslí to so sebou vážne. * 26 Honda Civic patrí medzi najpredávanejšie autá sveta a ide ďalej za obľubou. * 30 Mercedes-AMG znamená, že za volantom nuda určite nebude, to si píšte. * 34 Kompaktné plug-in hybridné SUV si to u nás rozdali v neľútostnom súboji. * 42 Kia EV6 s najvýkonnejším pohonom kladie červíka či je dojazd problém. * 46 Renault Megane E-Tech stavia elektrickú konkurenciu do ofsajdu. * 50 Mercedes-EQB 350 ukazuje rodinám, že aj elektrina je pre ne možnosť. * 52 BMW i4 to rozbalilo naplno. S písmenom M muselo ukázať čosi viac. * 54 Mazda M X-30 nám ukázala, ako má zmysluplná elektromobilita vyzerať. * 56 Peugeot 308 so základným motorom. Zisťovali sme jeho zmysel bytia. * 58 Hyundai Tucson a ešte aj ako plug-in hybrid. Sme zvedaví, čo nám ukáže. * 62 Škoda Karoq na pozícii univerzála? Vieme, ako si ju ideálne zostavíte. * 66 SEAT Arona s relatívne silným motorom? To môže byť celkom zábava! **PREDSTAVENIE** * 20 Automobilka MG sa vracia s novou ponukou a neodolateľnými cenami. **EXTRA** * 67 Madame je spoločník dámy, ktorý nesmie chýbať pod slnečníkom. * 68 Kristína Vaculík Turjanová o divadle, seriáloch, aj úspešnom manželovi. * 70 Farby áut vám dávajú obrovské možnosti ukázať svoje vlastné ja. * 72 Lexus NX 450h+ ako ideálny spoločník štýlovej dámy? To sme zvedaví! * 78 Mestské vozidlá vám spravia radosť nielen v letných mesiacoch. * 82 Moto Guzzi V7 Stone vám ukáže, kde sa na Záhorí môžete schladiť. **SERVIS** * 86 Auto Valas otvára v Košiciach nové zastúpenie značiek Toyota a Lexus. * 88 SsangYong nám ukázal, že ovládanie tlačidlami má svoj veľký význam. * 90 Young Car Mechanic je medzinárodná súťaž pre mladých mechanikov. * 92 Novinky v zákonoch motoristov potešia, no musia byť aj opatrní. * 94 Honda Jazz patrí medzi nesmrteľné autá s nekonečnou variabilitou. * 96 Spoločnosť ZF dokáže vytvoriť elektrický pohon presne na mieru. * 98 Nabíjačky dodávajú elektrinu do áut, no môžu byť aj hrozbou. * 100 Základné otázky elektromobility vysvetľujeme dopodrobna. **LIFESTYLE** * 106 Honda NT 1100 čaká na splnenie vašich veľkých cestovateľských snov. * 108 Lincoln Town Car XXL, auto pre úspešných, alebo aspoň rozšafných. * 114 Jawa 550 bola súčasťou mnohých prvých moto zážitkov. A prečo peň? * 118 500 kilometrov slovenských obohatilo scénu a prinieslo prekvapenia. **ŠPORT** * 122 WRC šampionát zavítal po dlhom čase do Afriky a autá dostali zabrať. * 123 Škoda Fabia RS Rally2 nadväzuje na úspechy v rely novým konceptom. * 124 Formula 1 predvádzala výšky, pády, rýchle jazdy. Čo na to anjel strážny? **FASCINÁCIA** * 126 Porsche 550 Spyder je v tomto prípade síce replika, no i tak zabaví. **RUBRIKY** * 6 Editoriál * 8 Zahrievacie kolo * 104 Tiráž * 132 Pripravujeme * 134 Autá v číslach








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.