Až 70 % materiálov v Renaulte Megane E-Tech pochádza z miestnych zdrojov v Európe! Vieme, ako budú recyklovať staré batérie

Úplne nový Mégane E-TECH Elektrický si dláždi cestu k bezuhlíkovej mobilite: nulové emisie na cestách a dizajn s použitím recyklovaných batérií, ktoré sa dajú na konci cyklu opäť recyklovať.
Vydané  Text: 
Elektrický Megane pomáha Renaultu dosiahnuť svoj cieľ – byť do roku 2040 v Európe uhlíkovo neutrálny. Quentin, environmentálny pracovník v Material Engineering, rozpráva príbeh o „zelenom“ aute, ktoré pomohol vytvoriť. Navrhovanie vozidiel je jeho práca. Quentin prichádza so svojimi odbornými znalosťami v oblasti materiálov, aby našiel spôsoby, ako sa vysporiadať so spoločenskými a environmentálnymi výzvami, ktoré formujú našu budúcnosť. Quentin bol vo svojom živle pri novom Mégane E-TECH Electric, modely, ktorý viac ako kedykoľvek predtým ukazuje, ako sa stratégia spoločnosti zameriava na otázky životného prostredia. **Dodávateľské a výrobné ekosystémy sa navrhujú a prepracúvajú tak, aby boli súčasťou obehového hospodárstva.** Tým sa znižuje uhlíková stopa vozidla ešte predtým, než sa dostane na cestu. Miestne zdroje, zodpovední dodávatelia, recyklované materiály: to všetko dláždi cestu k budúcnosti udržateľnej mobility.
*„Úplne nový Megane bol od začiatku navrhnutý s ohľadom na obehové hospodárstvo. Tento elektrický model vyrobený vo Francúzsku, v továrni v Douai, odráža záväzok značky zachovať primárne zdroje prostredníctvom lokálnej výroby aj vďaka spolupráci s dodávateľmi a recyklačnými spoločnosťami,“* hovorí Quentin, Environmental Officer v Material Engineering. **Model, ktorý sa spolieha na lokálne dodávateľské reťazce a využíva čo najviac recyklovaného materiálu, stelesňuje základné hodnoty zodpovednej výroby.** 70 % jeho celkovej hmotnosti pochádza z miestnych zdrojov v Európe. Vozidlo bolo navrhnuté tak, aby sa optimalizovalo využitie zdrojov. Hliník sa používa na množstvo častí karosérie. Je ľahký, a tak pomáha znižovať celkovú hmotnosť, čím zvyšuje dojazd vozidla. Znamená to tiež, že dodávateľský reťazec možno ďalej optimalizovať; zvyšný materiál sa môže ďalej recyklovať do výrobného procesu. Ako? **Pri lisovaní plechu, namiesto toho, aby sa odrezky vyhodili, sa posielajú späť pôvodnému dodávateľovi.** Po vytriedení, rozdrvení a prerobení sa posielajú späť do továrne, aby sa zlisovali na viac častí. Proces tak pomáha znižovať uhlíkovú stopu výroby a zabezpečuje dostatočné zásoby materiálu.
Vo vnútri vozidla je mnoho dielov, ako palubná doska, stredová konzola, opierky hlavy či koberce, ktoré sú vyrobené z recyklovaných materiálov. Každé auto má najmenej 28 kilogramov recyklovaného plastu. To ďalej pomáha spoločnosti dosiahnuť jej ciele v oblasti znižovania uhlíkovej stopy. **Do roku 2030 chce Skupina Renault používať vo svojich vozidlách 33 % recyklovaných materiálov.** *„Mojou úlohou je určiť, ktoré materiály majú najmenšiu možnú stopu a rozšíriť škálu recyklovaných materiálov. V novom Mégane E-TECH Electric je o 20 % viac recyklovaných plastov v porovnaní s Renault ZOE,“* dodáva Quentin, Environmental Officer v Material Engineering Celkovo je úplne nový Megane z 90 % recyklovateľný. Renault dnes pripravuje pôdu pre nové projekty súvisiace s recykláciou materiálov a kovov používaných na výrobu batérií. Tieto recyklované časti sa jedného dňa použijú na výrobu nových batérií v továrni Gigafactory, v Douai, ktorá otvorí svoje brány v roku 2024.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!