Odvážni Ukrajinci naďalej vyrábajú súčiastky pre západné automobilky. Výrobnú linku striedajú s bombovým krytom

Koncern VW sa pokúsil prispôsobiť zníženej produkcii káblových zväzkov posilnením výroby v Rumunsku, Maďarsku, Tunisku a Maroku, ako aj v Mexiku a Číne.
Vydané  Text: 
Riaditelia prémiových značiek koncernu Volkswagen sa obšírne vyjadrili k dopadom ruskej invázie na Ukrajinu, ako aj o pretrvávajúcom nedostatku mikročipov a o tom, ako to ovplyvnilo ich fungovanie. Generálny riaditeľ Audi, Markus Duesmann, povedal, že **koncern stratil značné množstvo výrobnej kapacity pre káblové zväzky na Ukrajine,** ktoré sú potrebné na udržanie prevádzky montážnych závodov. *„Mnohí z našich dodávateľov, najmä pre káblové zväzky, pôsobili na Ukrajine alebo sú na Ukrajine. Zúfalo sa snažia – dokonca aj s ľuďmi, ktorí tam zostali – vyrábať ďalej, a robia to vždy v blízkosti protileteckého krytu.“* povedal Duesmann. *„Snažia sa produkovať, čo je obrovský úspech.“* **VW Group sa pokúsil prispôsobiť tým, že zvýšila výrobu káblových zväzkov v Rumunsku, Maďarsku, Tunisku a Maroku, ako aj v Mexiku a Číne,** *„aby kompenzovala objemové straty, ktoré máme na Ukrajine. Myslíme si, že v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov budeme vyrábať na plné obrátky a potom by sa situácia mohla zmierniť. Predpokladáme, že už v druhej polovici tohto roka, podľa toho, ako sa bude vyvíjať vojna.“* *„Vojna na Ukrajine ponecháva v tejto chvíli malý priestor na premýšľanie o čomkoľvek inom. Naozaj dúfame v zastavenie nepriateľských akcií a návrat k diplomacii. Musíme dospieť k udržateľnému riešeniu založenému na medzinárodnom práve,“* dodal.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »