Iba 35-ročná vodička z Hrubej Borše po nehode nafúkala extrémnu hodnotu alkoholu v dychu

Každý rok polícia prichytí tisíce vodičov pod vplyvom alkoholu, ale vodička z Hrubej Borše stanovila tohtoročnú latku naozaj vysoko.
Vydané  Text: 
Policajti zo Senca vyšetrujú okolnosti dopravnej nehody, ku ktorej došlo predvčerom v ranných hodinách medzi obcami Kostolná pri Dunaji a Hrubá Borša. Kuriozitou je, že 35-ročná vodička, ktorá dopravnú nehodu spôsobila, pred jazdou výdatne požívala alkohol a po vykonaní dychovej skúšky u nej bola nameraná hodnota 2,40 mg/l alkoholu v dychu, **čo predstavuje hodnotu 5 promile**. Opakovaná skúška prítomnosť alkoholu v dychu vodičky potvrdila. Mladá vodička sa tak zaradila do výberu najviac opitých vodičov, akých kedy polícia na Slovensku prichytila počas jazdy, respektíve po nej a stanovila rekordnú hodnotu už v prvých dňoch nového roka 2022. ### Slovenskí rekordéri s najviac promile za volantom Slovensko má pred sebou stále dlhú cestu vedúcu k bezpečnosti na cestách. Alkohol je spoločne s nezodpovedným používaním mobilných telefónov a precenením vlastných šoférskych schopností najväčším rizikom pre účastníkov cestnej premávky i pre chodcov. Motoristi ešte ani dnes v dostatočnej miere nedbajú na vplyv alkoholu na ich schopnosť viesť motorové vozidlo a za volant si sadajú aj po požití takého množstva alkoholu, ktorý by bol pre niektorých iných ľudí životu nebezpečný. Slovenskými rekordérmi v množstve alkoholu v dychu za volantom sú ženy aj muži. Dňa 13. januára 2019 policajti namerali u vodiča z Levoče hodnotu 2,64 mg/L a neskôr 2,21 mg/L, čo je ekvivalent 5,5 a 4,60 promile alkoholu. Policajti podrobili vodiča dychovej skúške po tom, čo v Trnave na Zelenečskej ulici vyšiel na stredový ostrovček, narazil do dopravného značenia a v jazde pokračoval cez protismer do kruhového objazdu, kde sa čelne zrazil s iným vozidlom. Dňa 6. júna 2020 policajná hliadka zastavila vozidlo vtedy 30-ročného vodiča, ktorému po dychovej skúške namerali hodnotu 2,98 mg/L a po štvrť hodine opakovaným meraním už 3,00 mg/L. To je ekvivalent 6,25 promile! V utorok 10. augusta 2021 sa v Piešťaoch uskutočnil pokus o rekord, vodička po svojej narodeninovej oslave sadla za volant a vydala sa cesty, aby po dychovej skúške napokon dosiahla hodnotu 2,72 mg/L, teda 5,7 promile. To je len výber z posledných troch rokov, avšak vodičov prichytených za volantom po požití alkoholu bolo podstatne viac, ročne ide až o tisíce vodičov, spravidla s nižšími hodnotami alkoholu v dychu. To je však len špička ľadovca, väčšina vodičov pod vplyvom alkoholu policajtom uniká. Aj preto je jedným z kontroverzných opatrení Európskej únie povinný alkotester v nových automobiloch, ktorý bude zavedený do praxe už čoskoro. Samozrejme, že sa dá obísť, ale aj tak má potenciál zabrániť desiatkam tisícom vodičov, aby šoférovali pod vplyvom alkoholu.

EÚ schválila ďalšiu povinnú novinku, ktorá tu mala byť už dávno. Jej čiastočné nasadenie má pritom prísť už v budúcom roku.

Alkoholový imobilizér by mal vodičovi, ktorý má v dychu nejaké množstvo alkoholu, zabrániť v naštartovaní auta. Nový prvok povinnej výbavy pritom bude mnohým majiteľom áut doslova liezť na nervy, aj keď alkohol nepijú.

### Čo sa stalo v Hrubej Borši V čase okolo 08:05 h viedla 35-ročná vodička motorové vozidlo zn. Škoda Fabia v obci Kostolná pri Dunaji po hlavnej ceste smerom do obce Hrubá Borša. Z presne nezistených príčin pravdepodobne v dôsledku neprispôsobenia rýchlosti jazdy, stavu a povahe vozovky dostalo vozidlo na mokrej vozovke šmyk, narazilo do protiidúceho vozidla zn. Peugeot Expert a následne do ďalšieho protiidúceho vozidla zn. Toyota Yaris, uvádza [polícia vo svojom príspevku](https://www.facebook.com/KRPZBA/posts/1345613875861139) na Facebooku. Vodičke bol na mieste zadržaný vodičský preukaz a podrobila sa dvom dychovým skúškam s vyššie uvedeným šokujúcim výsledkom. Nakoľko svojím konaním naplnila zákonné znaky skutkovej podstaty trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, bola v súlade so zákonom obmedzená na osobnej slobode a eskortovaná na policajné oddelenie. Pri dopravnej nehode došlo k ľahkému zraneniu osoby. Celková výška škody na vozidlách bola odhadnutá na cca 12 000 eur, dodáva polícia. V tejto súvislosti polícia upozorňuje vodičov, že alkohol v žiadnom prípade za volant nepatrí, Preto opäť apeluje na vodičov, aby boli na cestách voči sebe ako aj ďalším účastníkom cestnej premávky zodpovední a alkohol alebo iné návykové látky pred alebo počas jazdy za žiadnych okolností nepožili.

Už tento rok budú čierne skrinky v autách povinné. Čo budú sledovať a koľko to bude stáť?

Každé nové auto bude musieť obsahovať čiernu skrinku a ďalších 8 systémov. Už vieme, čo všetko tieto nové zariadenia zaznamenajú a aký to bude mať zmysel.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!