Nemecké prémiové auto roka je v skutočnosti z Južnej Kórey!

Kia EV6 si získala nemeckú odbornú porotu aj napriek tomu, že domáce automobilky majú čoraz silnejšiu ponuku prémiových modelov s cenou do 50-tisíc eur.
Vydané  Text: 
Úplne nový elektrický crossover Kia EV6 bol zvolený za „**Nemecké auto roka 2022**“ v kategórii „**Premium**“. Prestížne ocenenie **Nemecké auto roka GCOTY 2022** prichádza v čase, keď tento výhradne elektrinou poháňaný crossover pokračuje vo svojom dlho očakávanom debute na celom svete, samozrejme aj na Slovensku. Aj my sme už mali príležitosť zoznámiť sa s touto horúcou novinkou a uznávame, že na oficiálnych fotografiách nedokáže vyniknúť jedna podstatná vlastnosť modelu EV6: jeho veľkosť. **S rázvorom dlhým takmer tri metre** ide o naozaj poriadny kus auta, ktorý navyše púta pozornosť svojou pôsobivou estetikou. Zdá sa, že automobilka našla recept na skutočný crossover, teda medzičlánok medzi SUV a kombi.
V súťaži GCOTY 2022 model EV6 porazil veľmi silných konkurentov, ako Hyundai IONIQ 5, Volkswagen ID.4, Audi Q4 e-tron či vozidlá značky Mercedes-Benz. Porota zložená z 20 automobilových novinárov hodnotila nové modely so základnou cenou od 25 000 do 50 000 eur, aby určila celkového víťaza kategórie. Áno, aj vozidlá v cenovej relácii so stropom 50-tisíc eur sú považované za prémiové. Pre autá s cenou nad 50 000 eur bola vyhradená kategória „Luxus“, zatiaľ čo kategória s názvom „Kompakt“ zahŕňala iba automobily s cenou do 25 000 eur. Novinkou bola dodatočná kategória „Nová energia“, do ktorej patrili iba elektrické vozidlá poháňané výlučne batériami alebo vodíkom. Kia EV6 sa v tejto kategórii umiestnila na druhom mieste, hneď za víťazom kategórie Hyundai IONIQ 5.
### Kia EV6 na Slovensku Predpredaj modelu EV6 bol na Slovensku spustený ešte 28. apríla 2021, vozidlo je ponúkané v stupňoch výbavy Air, Earth a GT-Line v s pohonom zadných alebo všetkých štyroch kolies. Cena začína na 43 990 eur, za ktorú zákazník dostane verziu s max. výkonom 125 kW / 170 k, pohonom 2WD a batériou s kapacitou 58 kWh. Ďalej sú v slovenskej ponuke aj verzie s batériou s kapacitou 77,4 kWh a maximálnymi výkonmi pohonov 168 kW (229 k), 173 kW (235 k) a až 239 kW (325 k).

Práve teraz: Kia EV6 dostala kompletný slovenský cenník, zverejňujeme ceny všetkých verzií

Model EV6 ponúkne tri úrovne výbavy, z toho dve, ktoré značka Kia ešte nikdy predtým nemala.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.