Elektromobilita a bezpečnosť? Toto auto zbúra vaše doterajšie predstavy

Hyundai IONIQ 5 patrí k najbezpečnejším elektrickým vozidlám na svete. Pozreli sme sa na to, ako chráni posádku.
Vydané  Text: 
Automobilka Hyundai si dala skutočne záležať na tom, aby ich autá na elektrický pohon patrili k tým najbezpečnejším vozidlám na svete. **Model IONIQ 5 prináša celý rad systémov, ktoré vám pomôžu predísť nehode, prípadne minimalizovať jej následky.** Vo štvrtom pokračovaní nášho seriálu s Hyundai IONIQ 5 sa pozrieme na bezpečnostné funkcie a výbavu najnovšieho elektrického vozidla značky. ### Armáda pomocníkov Asistenčné systémy už dnes patria k štandardnej výbave nových áut. **Hyundai však v prípade modelu IONIQ 5 opäť posúva hranice a prináša ďalšiu úroveň pokročilých asistenčných systémov pod názvom Hyundai SmartSense.** Asi najzaujímavejšou vychytávkou tohto balíčka je schopnosť autonómneho riadenia 2. úrovne. To znamená, že auto dokáže po určitý čas jazdiť na diaľnici bez zásahu vodiča. S využitím prednej kamery, radarových snímačov a údajov z navigácie upravuje rýchlosť a odstup vozidla a taktiež ho udržiava v strede jazdného pruhu. Zároveň dokáže vodičovi pomôcť aj pri zmene jazdného pruhu. **Väčšinu šoférovania na diaľnici tak na seba prevezme samotné auto.** Tieto funkcie znižujú potrebu sústredenia u vodiča, vďaka čomu sa budete po dlhšej jazde cítiť menej unavený než predtým. Okrem asistenta pre jazdu na diaľnici ponúka IONIQ 5 aj ďalšie štandardné systémy, ktoré už poznáme z iných modelov. Spomenúť môžeme Systém autonómneho núdzového brzdenia (FCA), Asistent na monitorovanie mŕtveho uhla (BCA), Inteligentné rozoznávanie dopravných značiek obmedzujúcich povolenú rýchlosť (ISLA), Systém na sledovanie únavy vodiča (DAW) alebo Automatické prepínanie diaľkových svetiel (HBA). ### Pasívna bezpečnosť Okrem asistenčných a bezpečnostných systémov Hyundai nezanedbal ani oblasť pasívnej bezpečnosti. Len nedávno zverejnila kórejská organizácia pre nárazové testy prvé hodnotenie, v ktorom získal Hyundai IONIQ 5 až 92 bodov z maximálneho počtu 100. **Ide tak o jedno z najbezpečnejších nielen elektrických, ale tiež spaľovacích vozidiel.**
K výbornému hodnoteniu nepochybne prispel aj nový prvok pasívnej bezpečnosti – stredový airbag medzi vodičom a spolujazdcom. **Ten chráni posádku predovšetkým pri bočnom náraze do vozidla.** Pevne veríme, že čoskoro absolvuje Hyundai IONIQ 5 aj európsky nárazový test organizácie EuroNCAP, kde obháji výborný výsledok v podobe maximálneho päťhviezdičkového hodnotenia. ### Oči na ceste K najčastejším príčinám nehody dnes patrí nedostatočná pozornosť vodiča za volantom. Multimediálny systém v novom modeli IONIQ 5 bol navrhnutý tak, aby zobrazoval prehľadné informácie pre vodiča, ktoré neodpútavajú pozornosť z cesty. **Široký a nastaviteľný kokpit obsahuje 12-palcovú, plne dotykovú obrazovku infotainmentu a 12-palcovú digitálnu prístrojovú dosku bez krytu, ktorú si užívateľ môže nastaviť podľa svojich potrieb.** Obrazovka pred vodičom zobrazuje rýchlosť a využívanie energie, plus doplnkový údaj z palubného počítača.
Hyundai však zašiel ešte o krok ďalej s novým head-up displejom. Ten ponúka aj zobrazenie rozšírenej reality. Napríklad navigačné šípky tak vidíte vznášať sa akoby presne v priestore križovatky, kde máte odbočiť. Vďaka tomu nemusíte pozerať na displej navigácie a všetko podstatné odčítate priamo zo skla vozidla.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »