OFICIÁLNE: Škoda Enyaq Coupé iV prichádza. Štýlové SUV sa ukáže už čoskoro a ponúkne skvelý dojazd

Škoda Enyaq Coupé iV bude! Príde na trh už čoskoro a prinesie dizajn, ktorý sme doteraz mohli obdivovať len pri prémiových automobilkách. A k tomu má aj skvelý dojazd.
Vydané  Text: 
Už je to realita! Škoda Enyaq Coupé iV dostala od koncernu VW zelenú a štýlovému elektromobilu tak nebráni nič v tom, aby vstúpil na trh v plnej paráde. Elegantnejšie prevedenie obľúbeného Enyaq iV bude najmä vďaka inému druhu karosérie disponovať dojazdom až 535 kilometrov. A to nie je všetko! Druhý karosársky variant Enyaq iV by sa mal na trh dostať už začiatkom roka 2022. Vďaka klesajúcej streche od B-stĺpiku dosahuje **súčiniteľ odporu vzduchu cx hodnotu len 0,247**, čo je ešte lepšie číslo, ako pri klasickom elektrickom SUV. Enyaq Coupé iV bude zmyselným prepojením lifestylovo orientovaného elektromobilu a plnohodnotného auta pre rodinu. **Rodinné vlohy má aj vďaka batožinovému priestoru, ktorý dosahuje kapacitu až 570 litrov** (Enyaq iV má 585 litrov).
### Väčší, lepší a krajší Iný typ karosérie si vyžiadal aj nepatrné zmeny rozmerov. **Enyaq Coupé iV bude o 4 milimetre dlhší a o 1 milimeter vyšší**, ako jeho klasická verzia. Oba modely aj vďaka rovnakej platforme MEB majú totožnú šírku (1 879 mm) a rázvor (2 765 mm). Ako to už je zvykom pri autách, ktoré sú postavené na elektrickej platforme od Volkswagenu, k dispozícii budú štýlové disky kolies v rozmeroch 19 až 21 palcov. Enyaq Coupé iV bude počas predaja dostupný hneď v troch verziách, základom bude Enyaq Coupé iV 60. Nad ním bude zasadený Enyaq Coupé iV 80 a vrchol ponuky bude tvorený modelom s označením 80x. **Zaujímavosťou je, že štandardom pre všetky výbavy bude panoramatická strecha tiahnuca sa od B-stĺpiku smerom k zadnému oknu**.
### Matrix-LED štandardom, špeciálna maska za príplatok Modely 80 a 80x budú štandardne dodávané s Matrix-LED svetlometmi. Za príplatok si túto technológiu môže zakúpiť aj majiteľ základného modelu 60. **K dvojici vyšších výbav bude dostupná aj špeciálna maska Crystal Face**, ktorá obsahuje až 131 LED diód, ktoré vykresľujú charakteristický podpis. Nebude samozrejme chýbať ani uvítacia animácia. Interiér Enyaq Coupé iV je v interiéri vybavený rovnakou ponukou dizajnov, ako jeho klasická verzia. Škoda si však dala za cieľ pri tvorbe interiéru zanechať čo najnižšiu uhlíkovú stopu a práve preto je **napríklad pri výbave Lodge až 60% čalúnenia vyrobených z recyklovaných PET fliaš. Konkrétne ide až o 318 kusov PETiek**.
### Skvelá výbava už v základe **Už v základe má Enyaq Coupé iV na palube 13-palcový displej infotainmentu a 5,3-palcový displej spĺňajúci úlohu virtuálneho kokpitu**. Na želanie je samozrejme k dispozícii aj Head-up displej, ktorý umožňuje pri spustenej navigácii a iných funkciách využívať rozšírenú realitu. Z hľadiska pohonu by sa mal Enyaq Coupé iV spoľahnúť na rovnakú ponuku motorizácií, ako je to v prípade klasického modelu. Základom bude pohon zadných kolies, ktorý je vo verzii 80x nahradený pohonom všetkých kolies. Cena novinky zatiaľ stanovená nebola. Môžeme však očakávať, že bude o niečo vyššia, ako v prípade aktuálne predávaného Enyaq iV.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.