Autonómna jazda, nastavovanie celkovej dĺžky a dizajn z inej galaxie. Privítajte Audi skysphere concept!

Dizajn auta pripomínajúci vesmírnu loď je len čerešničkou na torte v podaní Audi skysphere concept. Štúdia, ktorá bude odhalená už o pár dní so sebou prináša hypermodernú techniku umožňujúcu meniť jej celkovú dĺžku!
Vydané  Text: 
  • Audi prezentuje svoje smerovanie na najbližšie roky formou konceptu Audi skysphere concept
  • Štúdia sa vyznačuje extravagantným dizajnom a variabilnou dĺžkou
  • Skysphere concept bude schopný autonómnej jazdy 4. úrovne
  • Pôjde o elektromobil s celkovým výkonom až 465 kW
Audi sa chystá na budúcnosť vo veľkom. V blízkej dobe uvedie trojicu konceptov, ktoré majú napovedať smerovanie značky v najbližších rokoch. **Štúdie Audi skysphere, Audi grandsphere a Audi urbansphere** sú zamerané prevažne na autonomitu. Vlajková loď Audi skysphere prichádza s niečím čo sme tu ešte nemali. Vďaka hypermodernej technike sa bude dať meniť jej dĺžka! ### Dynamické menenie dĺžky auta Nemecká automobilka doslova šokovala svet príchodom štúdie skysphere. Ide o prekrásny koncept ukazujúci budúcnosť športových a GT modelov značky. **Novopredstavený prototyp vzdáva hold legendárnemu modelu Horch 853**. **So svojou základnou dĺžkou 4,94 metra si vodič môže vychutnať pravý zážitok z jazdy superšportovým autom. Pri prepnutí do módu Grand Touring nastupuje na scénu umelá inteligencia. Auto sa natiahne až o 250 milimetrov na finálnu dĺžku 5,19 metra, zníži sa o 10 milimetrov, volant a pedále sa ukryjú do prístrojovej dosky a cestujúci si tak môžu užiť výhľad na oblohu a vychnutnať si všetko, čo Audi skysphere concept ponúka**.
**Skysphere concept je totiž prvým náznakom Audi pojednávajúcim o takmer úplne autonómnej jazde**. Level 4 autonómnosti znamená, že vodič už v aute nebude musieť byť tak ostražitý, ako pri nižších stupňoch. Avšak v prípade, že bude chcieť, môže riadenie prevziať na seba. Volant je s kolesami prepojený už len výhradne elektronicky. Vďaka tomu je možné meniť tuhosť riadenia či dokonca rádius otáčania auta. ### Brutálny výkon a poriadna porcia kilometrov **S celkovým výkonom 465 kW a 750 Nm krútiaceho momentu dokáže táto výkladná skriňa techniky zrýchliť z 0 na 100 km/h už za 4 sekundy**. Samozrejme sa jedná o 100%-ný elektromobil. **Batérie, ktoré sú ukryté za kabínou, kvôli najlepšiemu možnému rozloženiu hmotnosti (40:60), majú mať kapacitu nad 80 kWh**. **Celkový dojazd bude vďaka dokonalej aerodynamike a hmotnosti len 1800 kilogramov cez 500 kilometrov**.
### Dizajnový klenot na kolesách Poďme ale k samotnému dizajnu. Audi skysphere concept bude už o pár dní predstavený na Monterey Car Week na americkom golfovom ihrisku Pebble Beach. Práve za veľkou mlákou samotný koncept aj vznikal. Vývoj mal na starosti tím vedený manažérom Gealom Buzynom. Celkovom je skysphere concept charakteristický svojimi futuristickými tvarmi a extrémne nízko položenou strechou. **Auto má na výšku len 1,23 metra**. Audi po rokoch upustilo od svojho tradičného masívneho predného grilu. Ten je po novom len naznačený robustnými lištami. Po príchode noci však skysphere concept ukáže poriadnu hru svetla. Klasický osemuholníkový gril sa objaví vo svojej svetelnej podobe. Po prepnutí do režimu GT sa však zmení na sieť svietiacich bodov, ktorá rozžiari celú prednú časť.
### Decentne zamaskované **Pod A-stĺpikom sa v režime GT nachádzajú špeciálne panely, ktoré slúžia na naťahovanie auta do dĺžky. V prípade, že sa vodič rozhodne využiť športový potenciál auta, tieto panely sa stiahnu pod predné blatníky a celkovo sa tak zmenší dĺžka auta**. Športovú jazdu majú zabezpečiť aj obrovské **23-palcové disky kolies, na ktorých sú obuté gumy s rozmerom 285/30**. Takýto rozmer má mať za následok športovú jazdu v klasickom móde a komfortnú jazdu v GT móde.
Zadná partia vozu pôsobí tak, že keď sa jej dotknete, určite sa porežete. Sklenené zakončenie dáva autu pocit drahokamu. Výrazne tvarované zadné partie sú pritom modelované s dôrazom na čo najlepšie obtekanie vzduchu. Audi sa aj tu rozhodlo použiť hru svetla, ktorá najmä v noci vyzerá úchvatne. Celý zadok sa totiž skladá z mnohých LED segmentov, ktoré autu dodávajú charakteristický podpis. ### Interiér s, ale aj bez volantu Dizajnová futurama však nezostala len vonku. Interiér Audi skysphere concept doslova vyráža dych. **Dvojica špeciálne tvarovaných sedadiel je zapustená výrazne vzadu**. To napomohlo k rozšíreniu miesta na nohy. Cestujúci tak aj napriek tomu, že sa jedná o superšportové GT, budú mať miesto pred nohami, ako v Audi A8 L.
**Stredová konzola, ktorá je vytvorená z dvoch časti na sebe nesie hneď dvojicu displejov po okrajoch, volič jazdného režimu a luxusné analógové hodiny. Naopak palubná doska na sebe nemá nič analógové. Celá je vytvorená z kusu skla, pod ktorým sa ukrýva displej s rozmermi 1415 mm na šírku a 180 mm na výšku**. Tento displej má predovšetkým úlohu zábavného centra keďže Audi skysphere concept bol vytvorený s dôrazom na autonómnu premávku. Celkovo teda môžeme očakávať odhalenie ešte dvoch štúdií s prívlastkom „sphere“. S veľkou pravdepodobnosťou však tieto štúdie nezostanú len na papieri. Už v minulosti Audi šokovalo konceptom e-tron GT, ktorý sa neskôr stal reálnym autom. V najbližších rokoch sa teda máme na čo tešiť.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!