Sébastien Ogier s navigátorom Julienom Ingrassiom predviedli heroický výkon. TOYOTA GAZOO Racing pri návrate na Safari vybojoval prvé a druhé miesto

Podujatie potvrdilo svoju povesť extrémne náročnej rely, počas ktorej zaznamenal ťažkosti celý rad posádok.
Vydané  Text: 
Súťažný tím TOYOTA GAZOO Racing WRT (World Rally Team) oslavuje víťazstvo na prvej Rely Safari Keňa, ktorá sa po bezmála 20 rokoch opäť zaradila do kalendára svetového šampionátu v rely FIA. Sébastien Ogier s navigátorom Julienom Ingrassiom predviedli heroický výkon vedúci k už štvrtému víťazstvu z doterajších šiestich podujatí sezóny, čím ešte posilnili svoje vedenie v rebríčku šampionátu. Takamoto Katsuta zaznamenal svoje vôbec prvé pódiové umiestnenie vo WRC, ktoré zároveň znamená prvé a druhé miesto pre Toyotu Yaris WRC. Podujatie potvrdilo svoju povesť extrémne náročnej rely, počas ktorej zaznamenal ťažkosti celý rad posádok. Ogier sa po probléme v piatok ráno pohyboval na celkovo siedmom mieste s viac než dvojminútovou stratou na vedúceho jazdca, avšak postupne sa prebojovával k popredným miestam. Do posledného dňa pretekov vstupoval ako celkovo tretí s výhľadom piatich krátkych, avšak veľmi náročných meraných úsekov. Hneď v prvej nedeľnej rýchlostnej skúške zaznamenal niekdajší líder pretekov problémy, čo Katsutu po prvýkrát posunulo do vedenia rely – s Ogierom v tesnom závese. Iba dve rýchlostné skúšky pred koncom vykazovali obe posádky Toyoty rovnaký celkový čas a následne až do úplného konca bojovali medzi sebou o víťazstvo. Ogier získal svoje siedme etapové víťazstvo pretekového víkendu, čím sa posunul vpred. Následne si tím v záverečnej Power Stage poistil zisk dvoch prvých miest celkového poradia – pre Toyotu už po štvrtýkrát v tejto sezóne. Zároveň ide o historicky deviate víťazstvo Toyoty na Rely Safari. [GALLERY id=31619] Ogier, ktorý v Power Stage získal ďalšie dva body, teraz celkovo vedie rebríček šampionátu o 34 bodov pred stajňovým kolegom Elfynom Evansom, ktorý zostáva na celkovo druhom mieste. Katsutovo prvé pódiové umiestnenie je prelomovým výsledkom programu Rally Challenge Program tímu TOYOTA GAZOO Racing, ktorý už od roku 2015 pomáha rozvíjať talentovaných japonských jazdcov. Všetky štyri posádky Toyota Yaris WRC dokončili preteky v prvej desiatke. Kalle Rovanperä s navigátorom Jonnem Halttunenom v piatok bojovali o vedenie v pretekoch, ale v poslednom meranom úseku dňa im bohužiaľ vystavilo stopku zahrabanie vozidla v hlbokých koľajach na trati. Napriek tomu sa im však podarilo dokončiť preteky na celkovo šiestom mieste a navyše si pripísať druhé miesto v Power Stage. Evans s navigátorom Scottom Martinom v druhej piatkovej rýchlostnej skúške boli nútení odstúpiť, ale v sobotu sa do pretekov vrátili a následne v nedeľu vyšplhali späť na 10. celkové miesto, ku ktorému prispelo aj tretie miesto v Power Stage. Vďaka uvedeným bodovým ziskom zvýšila Toyota v polovici tohtoročnej pretekárskej sezóny svoje vedenie v bodovaní továrenských tímov na 59 bodov.

Pri neustálom vylepšovaní motorov je nevyhnutné inovovať aj palivá

Ako vo všetkých technologických odvetviach, aj v oblasti palív pre spaľovacie motory prebieha neustály vývoj. Špecialisti zo spoločnosti OMV v spolupráci s poprednými výrobcami áut, výskumnými centrami a univerzitami neustále pracujú na inováciách.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.