Bude to liftback? Honda zverejnila fotografiu ďalšej karosárskej verzie modelu Civic!

Základné tvary jedenástej generácie modelu Civic sme už mohli pred pár mesiacmi vidieť vďaka zverejnenej špecifikácii pre americký trh, ktorý je pre značku Honda dlhodobo veľmi dôležitý. Okrem klasickej karosárskej verzie sedan sa do ponuky vráti aj o niečo praktickejší hatchback. Aj keď s týmto označením nie sme úplne stotožnení, pretože **zverejnená fotografia siluety nového modelu pripomína skôr… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Základné tvary jedenástej generácie modelu Civic sme už mohli pred pár mesiacmi vidieť vďaka zverejnenej špecifikácii pre americký trh, ktorý je pre značku Honda dlhodobo veľmi dôležitý. Okrem klasickej karosárskej verzie sedan sa do ponuky vráti aj o niečo praktickejší hatchback. Aj keď s týmto označením nie sme úplne stotožnení, pretože **zverejnená fotografia siluety nového modelu pripomína skôr karosériu liftback alebo fastback.** Zadná časť totiž nie je useknutá, ale strecha sa postupne zvažuje dole už od B-stĺpika. Pravdepodobnou **konkurenciou pre nový Civic tak bude Hyundai i30 Fastback alebo Škoda Octavia liftback.** Podľa nás ide o správny krok, keďže táto karosárska verzia si do veľkej miery zachováva elegantné proporcie sedanu, no svojmu **majiteľovi poskytne výborný prístup do batožinového priestoru cez piate dvere,** ktoré sa otvárajú spoločne so sklom. Zatiaľ čo v minulosti Civic predstavoval pomerne odvážne dizajny s každou novou uvedenou generáciou, tentokrát Japonci stavili skôr na menej výrazný, ale podstatne vyváženejší vzhľad. **Mohli by sme napísať, že exteriér novej generácie pôsobí takmer sterilným dojmom.** Sami sme zvedaví, ako na túto radikálnu zmenu zareagujú fanúšikovia, nový vzhľad však bude pravdepodobne vyhovovať širšej skupine zákazníkov. Na druhú stranu nám je tak trochu ľúto, že novinka stratila ten svoj bláznivý charakter a na parkovisku bude Civic takmer nerozoznateľný od genericky tvarovanej konkurencie. **Fanúšikovia si tak zrejme budú musieť počkať až na plnokrvnú verziu Type R,** ktorá poskytne o niečo agresívnejší vzhľad než štandardný model.
Na oficiálne rozmery praktickejšej karosárskej verzie si budeme musieť počkať. Predpokladáme však, že **do veľkej miery budú kopírovať predstavený sedan s dĺžkou 4 647 mm a zväčšeným rázvorom až 2 736 mm.** Dobrou správou je, že Honda neplánuje šetriť na jazdnom zážitku a aj nová generácia bude štandardne dostupná s viacprvkovou zadnou nápravou. Honda vraj zapracovala na lepšom odpružení, vďaka čomu by mala byť jazda na rozbitých cestách o niečo komfortnejšia než doteraz. Pod kapotou by sa mohli objaviť už dobre známe agregáty 1.0 a 1.5 VTEC s určitou formou elektrifikácie v podobe mild-hybridu. **Neprekvapilo by nás, keby sa v ponuke objavila aj výborná full-hybridná technika z modelu CR-V.** S istotou vieme napísať, že nová generácia neprinesie naftové agregáty, ktoré sa z ponuky Hondy už pred nejakým časom stihli vytratiť. Nová generácia Hondy Civic Hatchback sa predstaví už 23. júna 2021.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »