Náhrada za silné štvorvalce a motory V6? Nový patent umožní motorom V8, aby sa predávali aj naďalej

Objemné silné motory nemajú najlepšie vyhliadky. Šesťvalce sú nahradzované štvorvalcami a motory V8 v autách Volkswagenu, Audi, Bentley či BMW ustupujú šesťvalcovým alternatívam. Patent od Lexusu by mohol tento proces zvrátiť.
Vydané  Text: 
Lexus je známy svojimi motormi V8. Japonci zdôrazňujú, že napriek trendu elektrifikovaných pohonov a systémov automatizácie jazdy chcú aj naďalej pokračovať s výrobou automobilov pre náročných nadšencov. Nový patent, registrovaný materskou spoločnosťou Toyota, je s veľkou pravdepodobnosťou potvrdením, že pod kapotami Lexusov budú v budúcnosti pracovať celkom nové V-osmičky. O novom motore V8 s dvomi turbodúchadlami sa hovorí už niekoľko rokov. V roku 2019 značka dokonca oficiálne potvrdila, že na ňom pracuje. Športový tím Toyota Gazoo Racing ho mal testovať v Lexuse LC na 24-hodinových pretekoch na trati Nürburgring. Pandémia však skrížila tieto plány.
Lexus LC
Teraz sa diskusia opäť rozprúdila vďaka patentovej prihláške podanej v septembri 2020, ktorú náhodou objavil užívateľ fóra GR86.org. Na náčrtoch, ktoré sú k nej pripojené, je zobrazený **motor V8 s dvomi turbodúchadlami umiestnenými medzi radmi valcov**. Ako poznamenávajú automobiloví analytici, **patent sa týka prietoku oleja a iných kvapalín motora**, takže sa nevzťahuje ku konkrétnej hnacej jednotke. Preto je problematické považovať ho za bezprostredné potvrdenie prác na novom motore. Dokumenty však spomínajú systémy s jedným a dvomi turbodúchadlami a umiestnenie dvojitého turba V8 v patente nemusí byť náhoda. ### Žeby flotila športových Lexusov? Čoraz viac sa hovorí o nových modeloch zo športovej série F značky Lexus. Ak sa Japonci naozaj rozhodnú dať do výroby nový motor V8 s dvojitým preplňovaním, hnacia jednotka sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostane pod ich kapotu. Podľa informácií japonského portálu Best Car Web má Lexus ešte tento rok predstaviť tri nové športové autá. Reč je o modeloch LC F a LS F, teda o extrémnych verziách vlajkových kupé a limuzíny, ako aj o sedane IS F.
Lexus LS 500 F Sport
Podľa názoru médií z krajiny vychádzajúceho Slnka majú Lexusy LC a LS F disponovať motormi twin turbo s výkonom až do 670 koní. Ten istý zdroj naznačuje, že nový sedan IS F dostane atmosférický motor V8 5.0 v súčasnosti známy z modelu Lexus LC 500 alebo RC F.
Lexus IS 500 F Sport
Odkedy sa objavili tieto chýry, Lexus už predstavil model IS práve s takýmto motorom, ale označeným ako IS 500. Niektorí analytici to berú ako znamenie, že značka si chce rezervovať symbol IS F pre ešte výkonnejšie auto. A úspech, aký zožala Toyota so svojim športovým GR Yaris, by mohol byť pre Lexus dodatočným stimulom pre uvedenie ďalších zaujímavých nových modelov.

NOVÝ YARIS je najpredávanejšie auto sveta. Rebríčkom všeobecne kraľuje Toyota

Toyota medziročne zvýšila svoje tržby o 8,3 % a dosiahla predaj 2,06 milióna áut.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.