Motoristi, pozor! Mestá aj obce budú od mája pokutovať vodičov za tieto priestupky:

Mestá a obce získajú, na základe novely zákona o cestnej premávke, od 1. mája novú možnosť sankcionovať držiteľov vozidiel za porušenie zákazu zastavenia a státia. Okrem toho budú môcť v rámci objektívnej zodpovednosti zasielať rozkazy s pokutou priamo na adresu držiteľa vozidla bez nutnosti prejednávať toto porušenie osobne s vodičom. **Inak povedané – pokuta vám príde priamo do schránky.**… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Mestá a obce získajú, na základe novely zákona o cestnej premávke, od 1. mája novú možnosť sankcionovať držiteľov vozidiel za porušenie zákazu zastavenia a státia. Okrem toho budú môcť v rámci objektívnej zodpovednosti zasielať rozkazy s pokutou priamo na adresu držiteľa vozidla bez nutnosti prejednávať toto porušenie osobne s vodičom. **Inak povedané – pokuta vám príde priamo do schránky.** Tieto právomoci mala doteraz len Polícia Slovenskej republiky. Obec doteraz nemala možnosť vyhotovovať dôkazy a ani vydávať meritórne rozhodnutia v takýchto prípadoch. Správny delikt držiteľa vozidla tak bolo možné prejednať len v prípade, keď bolo akékoľvek porušenie pravidiel zaznamenané technickými prostriedkami, ktoré používa alebo využíva Policajný zbor. **Po novom budú môcť mestá aj obce dokumentovať porušenia povinnosti držiteľa vozidla technickými prostriedkami (zákaz zastavenia a státia) a vydávať rozkazy o pokute.** Prípadné odvolacie konanie proti rozhodnutiu obce však bude viesť už príslušný orgán Policajného zboru. ### VÝŠKA POKUTY V rámci objektívnej zodpovednosti **je výška sankcie pevne určená zákonom a vodič tak zaplatí 78 eur.** Ak držiteľ pokutu uhradí do 15 dní od doručenia rozkazu naďalej platí, že uhradí len dve tretiny z tejto sumy, teda 52 eur. Za neoprávnené parkovanie na mieste vyhradenom pre osoby so zdravotným postihnutím (ako aj na železničnom priecestí, v podjazde a v tuneli a vo vzdialenosti kratšej ako 15 m pred a za nimi) je sankcia 198 eur, prípadne 132 eur v prípade skorého uhradenia. **Všetky príjmy z pokút budú v plnej výške patriť obci.** Výška pokuty za nesprávne zastavenie a státie sa v prípade blokového konania nemenila. V takom prípade je stanovená na maximálne 50 eur, prípadne 150 eur za parkovanie na mieste pre osoby so zdravotným postihnutím. V riadnom konaní je pokuta ohraničená sumou 100 eur, respektíve v rozmedzí od 60 do 300 eur a zákaz činnosti do 2 rokov za parkovanie na mieste pre osoby so zdravotným postihnutím.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.