Aký osud čaká prémiové značky v novom koncerne Stellantis?

Koncern Stellantis vznikol iba začiatkom tohto roka. Združuje dokopy až 14 značiek, ktoré doteraz patrili pod koncerny FCA a PSA. Jeho hlavným cieľom je synergia.
Vydané  Text: 
Synergia v tomto kontexte znamená rozsiahlu spoluprácu medzi značkami, čím sa očakáva zníženie nákladov na vývoj a výrobu nových áut. Na tom by nebolo nič prekvapivé, ale zdieľanie techniky by sa malo týkať aj prémiových značiek Alfa Romeo, Lancia a DS, patriacich do nového koncernu. Zaujímavé spojenie talianskych značiek, ktoré už za sebou majú dlhú históriu a novej značky z Francúzska si bude vyžadovať blízku spoluprácu, s čím automobilky dlho neotáľali.** Už teraz pracujú spoločne na podvozkoch, motoroch** a prvkoch, ktoré by odlíšili ich prémiové značky od tradičných. **Obavy fanúšikov Alfa Romeo**, že dôjde v dôsledku spojenia k zjednodušeniu techniky sú podľa produktovej riaditeľky značky neopodstatnené. Veľké modely Alfa Romeo používajú uznávanú architektúru Giorgio, ktorú plánuje v budúcnosti použiť aj Maserati. **Lancia dnes ponúka na talianskom trhu iba malý hatchback Ypsilon**, ktorý využíva rovnakú techniku ako Fiat Panda. **Prémiové značky patriace pod Stellantis** avizujú svoje odlíšenie technikou aj v segmentoch, kde sa ich modely budú predávať vedľa konvenčných zástupcov skupiny. Zatiaľ však nevieme, o aké odlíšenie pôjde, aj keď je pravdepodobné, že pôjde o širšiu ponuku motorov s vyšším výkonom. DS do roku 2023 nemení svoj produktový plán, na výsledky spolupráce s Alfa Romeo a Lanciou si tak budeme musieť počkať. Až nová generácia modelov ukáže, ako táto spolupráca dopadla. **Spolupráca Alfa Romeo a Lancie** už však začala, čoho dôvodom je aj výmena vo vedení, kam nastúpil doterajší **šéf Peugeotu Jean-Philippe Imperato**. Jeho skúsenosti s francúzskou technikou chcú v koncerne využiť pri práci na nových mestských SUV s architektúrou CMP. **Alfa Romeo plánuje začať výrobu v roku 2022** v poľskej továrni. Plány zahŕňajú tiež práce na novom modeli Giulietta s technikou DS 4. Značky patriace pod koncern Stellantis sú jasne odlíšené, aj keď na ich konkrétne stratégie ešte musíme počkať. Fiat a Citroen predstavujú typické veľkoobjemové značky, Opel a Peugeot majú osloviť hornú časť mainstreamu, Jeep sa bude aj naďalej špecializovať na SUV, Chrysler a Dodge sa budú sústrediť na americký trh, Alfa Romeo, Lancia a DS patria pod prémiové značky a Maserati je zástupca luxusnej značky.

Spojenie PSA a FCA je dokončené! Vznikol tak 4. najväčší koncern na svete s názvom Stellantis

O spojení dvoch koncernov sa hovorí od roku 2019, no až v týchto dňoch došlo k úplnému dokončeniu fúzie francúzskeho PSA (Peugeot Citroën) s talianskym FCA (Fiat Chrysler Automobiles do spoločného koncernu s názvom Stellantis. Ak správne počítame, tak **pod jednou strechou sa stretlo až 14 značiek, čo z nového zoskupenia robí 4. najväčšieho výrobcu automobilov na svete.**... Prečítať celé








Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.