Prezident Joe Biden nepríde na svojej „Beštii”, vraj je príliš veľká

Joe Biden sa v júni chystá na summit G7 do Cornwallu, bude sa však pravdepodobne prevážať na menšom SUV. Jeho “Beštia” sa totiž na anglické cesty nevojde.
Vydané  Text: 
Jedným z najzásadnejších problémov sú jej rozmery, keďže oficiálna limuzína prezidenta Spojených štátov meria na dĺžku 5,5 metra a váži 9 ton. Pre anglický vidiek sú totiž typické úzke kľukaté cestičky lemované živými plotmi, kam by sa vozidlo týchto rozmerov pravdepodobne nevošlo. Zlé skúsenosti so svojou limuzínou mal v roku 2009 aj Barack Obama pri návšteve britského premiéra na Downing Street v Londýne, kedy sa jeho limuzína musela otáčať päťkrát a v roku 2011 dokonca uviazla vo výjazde z ambasády v Dubline. Objavili sa však aj špekulácie o tom, že ochranná služba prezidenta má obavy o zabezpečenie okolia vozidla alebo o nemožnosť rýchleho manévrovania v prípade zásahu. Aktuálna verzia prezidentskej limuzíny, ktorá je prezývaná aj „The Beast” (v preklade Beštia) pochádza z dielne Cadillacu. Limuzína má okrem svojej dĺžky aj veľký rázvor a príliš veľký priemer otáčania. Stojí na modifikovanej konštrukcii úžitkového vozidla s rebrinovým rámom, keďže bežná platforma by mala s 9-tonovou záťažou problém. Vysoká hmotnosť súvisí tiež so špeciálnou výbavou vozidla, ktorú tvoria napríklad rozstrekovače slzného plynu, utesnenie interiéru, hasiaci systém, zásoby kyslíku a krvi rovnakej krvnej skupiny, akú má súčasný prezident. Výbava prezidentskej limuzíny vrátane ochranných prvkov je však oficiálne tajomstvom, takže ide iba o dohady Daily Mail, ktorý tiež tvrdí, že ak sa cudzia osoba dotkne kľučky vozidla, zasiahne ju elektrický šok. Súčasná verzia prezidentskej limuzíny, vrátane viacerých jej kópií, bola vytvorená v roku 2018 spoločnosťou General Motors, ktorá dostala objednávku na výrobu 12 kusov. Cena takejto „Beštie” je približne 1,5 milióna amerických dolárov (1 240 000 eur). Aké vozidlo si nakoniec americký prezident na svoju návštevu Veľkej Británie vyberie, zatiaľ nie je známe.

USA majú obrovské plány s elektromobilitou. Chcú byť vôbec prvým štátom na svete, ktorý nahradí všetky vládne autá

Od nástupu nového prezidenta USA, Joa Bidena, do funkcie uplynulo len zopár dní, no už teraz môžeme povedať, že sa činí. Po návrate k Parížskej klimatickej dohode a po opätovnom vstupe do WHO tu máme nový a pomerne smelý plán. Ten sa týka federálnej flotily automobilov, ktoré majú nahradiť elektrické autá.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.