Fabiu vymenil za Yaris. Vychádzajúca hviezda Kalle Rovanperä zabojuje v Rely Monte Carlo

TOYOTA GAZOO Racing WRT (World Rally Team) sa pripravuje na začiatok sezóny 2021, ktorú otvárajú preteky Rely Monte Carlo v dňoch 21. až 24. januára. Cieľom tímu je víťazstvo na tomto legendárnom zimnom podujatí. Od premiéry na svetovom šampionáte FIA v rely v roku 2017, keď sa Toyota Yaris WRC v Monaku umiestnila druhá, si Toyota na tomto podujatí každý rok minimálne s jedným vozidlom vybojovala pódiové umiestnenie.
Vydané  Text: 
Tentokrát mieri na najvyšší stupienok a do pretekov nasadzuje nezmenenú jazdeckú zostavu, ktorú budú počas celej tejto sezóny tvoriť sedemnásobný a úradujúci majster sveta Sébastien Ogier, minuloročný vicemajster sveta Elfyn Evans a vychádzajúca hviezda Kalle Rovanperä, syn dnes už legendárneho pretekára Harriho Rovanperä. Ogier je sedemnásobným víťazom pretekov Rely Monte Carlo, ktorých centrom je Ogierovo domovské mesto Gap vo francúzskych Alpách. Najstaršie podujatie celého súťažného kalendára WRC – sláviace tento rok už 110. výročie – je zároveň jedným z vôbec najťažších z dôvodu premenlivých klimatických podmienok, ktoré môžu kolísať od suchého asfaltu až po sneh a ľad – niekedy aj počas jedinej rýchlostnej skúšky. To znamená, že kľúčovým faktorom pre výsledok v celých pretekoch často môže byť voľba obutia. Tento rok budú tímy jazdiť na nových pneumatikách firmy Pirelli, ktorá sa stáva výhradným dodávateľom všetkých tímov v najvyššej kategórii WRC. Počas šiestich týždňov od skončenia posledného kola sezóny 2020 testoval tím vo Francúzsku štyri rôzne druhy obutia za rôznych klimatických podmienok, ktoré sú pre Rely Monte Carlo typické. Preteky by sa mali začať vo štvrtok popoludní dvojicou rýchlostných skúšok severne od mesta Gap. V piatok ráno zamieria posádky na západ na tri nové merané úseky, z ktorých dva sa budú po poludňajšom servise opakovať. V sobotu ráno sa rely presunie na východ na dve rýchlostné skúšky pred finálnou servisnou pauzou v meste Gap a následne sa po druhýkrát uskutoční ereska La Bréole – Selonnet a posádky sa presunú do Monaka. V posledný deň sa preteky uskutočnia trocha západnejšie od kniežactva než obvykle a budú zahŕňať dve rýchlostné skúšky, ktoré sa budú jazdiť dvakrát. **Kalle Rovanperä (jazdec, vozidlo č. 69)** „Tento rok bola pauza medzi sezónami dosť krátka. Skôr mám pocit, akoby sme neotvárali novú sezónu, ale jednoducho mierili na ďalšie podujatie. Vlani som sa toho veľa naučil, ale sezóna bola príliš krátka a s týmto vozidlom som toľko kilometrov ešte nenajazdil. Verím, že v tomto roku toho prejdeme oveľa viac a pocity budú stále lepšie a lepšie. Rely Monte Carlo je tradične najzákernejším podujatím celého kalendára. Chcem ho zajazdiť lepšie než vlani a o niečo viac na to tlačiť, ale vždy je veľmi jednoduché urobiť chybu. Dúfajme, že odjazdíme čistú rely s dobrým výsledkom. Testovanie obutia Pirelli za podmienok ako na Monte bolo celkom zaujímavé: mali sme suché podmienky i sneh a ľad a ja som z toho mal celkom dobrý pocit.“








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!