VW zverejnil slovenské ceny Golfu kombi. Je lacnejší ako Octavia (priložené cenníky)

Ešte lepší ako Golf GTD? Golf Alltrack má rovnaký najsilnejší naftový motor, ale oveľa viac priestoru a k tomu schopnosť zvládať terén.
Vydané  Text: 
Golf, Octavia či Leon? Keď dnes motorista stojí pred rozhodovaním sa o kúpe nového auta s takými akurátnymi rozmermi, veľmi pravdepodobne bude zvažovať práve jeden z tejto trojice modelov. Jedná sa o koncernové trojičky, zdieľajú rovnaké základy a približne aj proporcie a rozmery, majú pritom svojej značke vlastné estetické a funkčné vyhotovenie, a tým pádom aj odlišný charakter. Zatiaľ čo Golf a Leon sú dnes v ponuke ako hatchbacky a kombi, Octavia je dlhodobo ponúkaná ako liftback a kombi. Teraz sa do predaja aj na Slovensku dostáva nový Volkswagen Golf v dvoch vyhotoveniach: kombi a „off-road“. Kombi sa v názvosloví Volkswagenu označuje ako Variant, zatiaľ čo terénna verzia sa volá Alltrack.
Obe majú základný batožinový priestor s kapacitou 611 dm3 a nákladný priestor po sklopení zadných sedadiel 1 642 dm3. V porovnananí s predchádzajúcou generáciou je nové kombi pozoruhodne dlhšie – až o 66 milimetrov, pričom rázvor samotný je až o 50 mm dlhší. ### Kombi Golf Variant – ceny a výbavy
U slovenských predajcov sa nový Volkswagen Golf Variant objavuje s akciovou cenovkou od 17 990 €, čo znamená, že je lacnejší ako Octavia liftback (18 050 eur) a dokonca aj ako Octavia kombi (19 000 eur). Na druhej strane značne prekračuje cenu nového SEAT Leon vo verzii kombi, ktorý sa predáva od 17 120 eur. Do 31.3.2021 alebo do vypredania zásob sa Golf Variant predáva aj ako uvádzací akčný model Limited s rozšíreným sériovým vybavením od 19 890 €. Keď si dnes pozriete stránku predajcu, ako minimálna cena Golfu Variant je uvedených 18 990 eur, pretože to je cena bez zvýhodnení. „Ponuku pohonných agregátov oproti predchodcovi rozšírili nové turbodúchadlom prepĺňané **benzínové motory s priamym vstrekovaním paliva**, vybavené systémom **mild hybrid (eTSI)**, ktoré sú zvlášť úsporné. Všetky motory eTSI sú sériovo vybavené 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou DSG. V ponuke sú tri motory mild hybrid – trojvalec 1.0 eTSI s výkonom 81 kW (110 k) a štvorvalce 1.5 eTSI s výkonmi 96 a 110 kW (130 a 150 k). Tieto tri motory sú k dispozícii s rovnakými výkonmi aj bez systému mild hybrid. Pre fanúšikov nafty sú v novom modelovom rade Golf Variant na výber dva motory 2.0 TSI s výkonmi 85 kW (115 k) a 110 kW (150 k). Obidva sú vybavené systémom úpravy výfukových plynov „Twindosing“ – s dvoma katalyzátormi SCR a zdvojeným vstrekovaním AdBlue® – ktorý prispieva k výraznému zníženiu emisií oxidov dusíka NOX hlboko pod limitom najprísnejších aktuálne platných noriem,“ uvádza Volkswagen vo svojej tlačovej správe. ### Terénne kombi Golf Alltrack – ceny a výbavy
Terénna verzia Volkswagen Golf Alltrack je vybavená estetickými a funkčnými doplnkami pre jazdu v miernom teréne a jeho rozmery ho robia viac crossoverom, než kombi. Na Slovensku sa predáva od 35 260 eur. „So sériovým pohonom všetkých kolies 4MOTION, o 15 mm zväčšenou svetlou výškou a ochrannými prvkami na karosérii (plastové lemy blatníkov, obklady prahov a nájazdová štíty v nárazníkoch) je Golf Alltrack koncipovaný pre jazdu po všetkých povrchoch, vrátane ľahšieho terénu. Motor 2.0 TDI s výkonom 147 kW (200 k) a maximálnym krútiacim momentom 400 Nm – rovnaký ako poháňa nový Golf GTD – poskytuje univerzálnemu kombi maximálnu rýchlosť 229 km/h. Pri tom má priemernú spotrebu iba 4,8 litra nafty na 100 km (NEDC). S príplatkovým originálnym ťažným zariadením môže Golf Alltrack ťahať brzdený príves do hmotnosti 2000 kg,“ uvádza Volkswagen vo svojej tlačovej správe.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.