Ceny za nové e-diaľničné známky v ČR sú odlišné pre LPG či hybridy, poznáme podrobnosti

Pomaly, ale isto sa nám blíži koniec roka. S tým prichádza aj čas, kedy si veľa motoristov bude kupovať nové diaľničné známky. Pre tých, ktorí často jazdia aj v Česku máme krátky prehľad zmien. Po novom totiž budú tamojšie diaľničné známky v elektronickej podobe. Pokiaľ ale jazdíte určitým druhom auta, nebudete ich potrebovať vôbec.
Vydané  Text: 
### Klasické ceny, nižšie náklady V prvom rade treba spomenúť, že aj napriek tomu, že česká vláda uvádza, že náklady na výrobu známok budú nižšie, ich cena sa nemení. Znamená to teda, že ročná známka pre vozidlá do 3,5 tony bude stáť 1500 korún. 30-dňová verzia bude za 440 korún a desaťdňovú si zaúčtujú 310 Kč. Po novom ale české úrady poznajú aj tzv. ekologické autá. Pri nich bude cena za známku polovičná. Bude to teda, 750, 220 alebo 155 korún. Za ekologické autá sú považované všetky vozidlá, ktoré majú pohon na CNG alebo biometán. Tie, ktoré majú možnosť spaľovania LPG, budú platiť plnú sumu. ### „Zelené autá“ majú zelenú Naopak, úplne sú od poplatku za diaľnice oslobodené autá s elektrickým alebo plug-in hybridným pohonom. Tie musia mať buď špeciálnu poznávaciu značku, ktorú udeľujú úrady alebo ich majiteľ musí vyplniť špeciálny dokument. Ten je dostupný na stránkach eDalnice.cz. Aj tu však platí jedna výnimka. **Pokiaľ má plug-in hybrid papierovo vyššie emisie ako 50g/km, nespadá do oslobodenej kategórie**. Obrovskou výhodou je potom aj fakt, že diaľnice budú oslobodené od poplatku aj pre elektromobily alebo plug-in hybridy registrované v iných krajinách. Pre zaujímavosť, Škoda Super PHEV má emisie CO2 40 g/km, Citroen C5 Aircross Hybrid 39 g/km , Kia Ceed SW PHEV 29 g/km. Ďalšou kategóriou, ktorá nebude platiť poplatky za diaľnice je, ŤZP (ZŤP). Avšak držiteľ preukazu ŤZP, na ktorého je auto registrované musí byť v čase jazdy po diaľnici vo vozidle prítomný. Nestačí, že je to len jeho auto. Polícia alebo colná kontrola môže vodičovi udeliť pokutu pokiaľ ZŤP pacient nebude v čase jazdy po diaľnici vo vozidle. Od poplatku sú oslobodené aj vozidlá, ktoré slúžia na prepravu nezaopatrených detí liečených na nádorové ochorenie. V prípade kontroly sa musí vodič preukázať lekárskou správou alebo príslušným potvrdením. ### Kde si môžem známku kúpiť? Už od 1.12.2020 bude možné známku zakúpiť online na špeciálnej stránke alebo v aplikácii. Okrem toho bude možné známky nájsť aj na hraničných priechodoch. Nájdete ich taktiež aj na benzínových pumpách pred vjazdom na diaľnicu. Veľkou výhodou je, že máte 15 minútové okno od zakúpenia známky, kedy môžete údaje na nej zmeniť. Bohužiaľ, naši severozápadní susedia stále nemajú možnosť zakúpiť známku na 365 dní. Aktuálne ročné známky sú v platnosti až do 31.1.2021. Treba brať do úvahy dôležitú vec. Elektronická diaľničná známka platí od momentu zakúpenia. Jej platnosť končí vždy o 23:59:59 dňa, ktorý je posledným dňom platnosti. Zdroje: * [Elektronicke dalnicni znamky 2021 auto.cz](https://www.auto.cz/elektronicke-dalnicni-znamky-2021-jsou-tu-kolik-stoji-jak-je-koupite-a-kdo-je-nemusi-mit-136666#prodejni-mista) * [Elektronicke dalnicni znamky 2021 aktualne.cz](https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/dalnicni-znamka-2021/r~f328e90819e111eb95caac1f6b220ee8/)




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.