Porovnali sme SUV od Mitsubishi! Toto im môže konkurencia závidieť:

Japonské SUV od značky Mitsubishi mali vždy niečo do seba. Svojský dizajn, nepriestrelná technika či skutočne nadpriemerné schopnosti v teréne. Práve tieto vlastnosti dodnes lákajú mnohých našincov k trom diamantom. A čo sa páči nám v redakcii? **Napríklad skutočnosť, že všetky SUV od Mitsubishi sú dodnes vyrábané priamo v Japonsku.** Týmto sa niektoré konkurenčné značky, pochádzajúce… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Japonské SUV od značky Mitsubishi mali vždy niečo do seba. Svojský dizajn, nepriestrelná technika či skutočne nadpriemerné schopnosti v teréne. Práve tieto vlastnosti dodnes lákajú mnohých našincov k trom diamantom. A čo sa páči nám v redakcii? **Napríklad skutočnosť, že všetky SUV od Mitsubishi sú dodnes vyrábané priamo v Japonsku.** Týmto sa niektoré konkurenčné značky, pochádzajúce rovnako z krajiny vychádzajúceho slnka, už dnes pochváliť nemôžu. Aj preto si Mitsubishi právom drží povesť kvalitne postaveného auta. Dnes sa bližšie pozrieme na tri zaujímavé SUV modely – ASX, Eclipse Cross a Outlander. Každý z uvedených modelov má totiž vlastný charakter, ktorý našim čitateľom chceme prostredníctvom tohto príspevku detailne predstaviť. ### Mitsubishi ASX – Miláčik davu Ide o najpredávanejší a najobľúbenejší model značky na Slovensku. Mitsubishi ASX si od uvedenia na trh zakladalo na troch kľúčových parametroch, ktoré sú jednoznačným kľúčom k úspechu – atraktívny vzhľad, overená japonská technika a dostupná cena. Táto kombinácia vlastností vyzerá príliš zaujímavo na to, aby unikla pozornosti zákazníkov. Dodnes z toho model ASX ťaží, pričom od druhej polovice roka 2019 absolvoval výrazný facelift zameraný na dizajn a techniku. [GALLERY id=30296] Vyššia kapota a **svetlá výška podvozka 190 milimetrov, hranatejšie blatníky, nové 18-palcové disky kolies z ľahkých zliatin, pripájateľný pohon 4WD či Full LED svetlá,** ktoré sú k dispozícii už od základnej výbavy, robia z nového ASX drsného japonského parťáka, ktorý sa nezľakne ani ľahšieho terénu. Najväčšiu pozornosť si po technickej stránke však zaslúži práve kombinácia pohonu všetkých štyroch kolies s atmosférickým benzínovým motorom 2.0 SMART MIVEC (110 kW/150 k) a samočinnou prevodovkou.
**Poctivý japonský dvojlitrový štvorvalec je vybavený systémom variabilného časovania ventilov, ku ktorému sa pridáva ešte plynule premenlivý zdvih sacích ventilov.** Motor využíva nepriame vstrekovanie paliva, čo ho predurčuje na dlhú životnosť. Ani pri prevádzke na krátkych tratiach totiž nehrozí karbonizácia motora, ktorá je typická pre agregáty s priamym vstrekom paliva. Výhodou technológie SMART MIVEC je, že vďaka nej je motor schopný plniť prísnu emisnú normu Euro 6d-Temp EVAP ISC aj bez filtra pevných častíc GPF a motor má zároveň nižšiu spotrebu paliva a vyššiu účinnosť aj pri menšom zaťažení. Mladí zákazníci ocenia tiež kvalitnejší interiér s mäkčenými materiálmi či **moderným multimediálnym systémom s podporou Apple Carplay a Android Auto.** V redakcii sa nám však najviac páčilo zachovanie klasického ovládanie klimatizácie. Mitsubishi ASX tak spája moderné technológie s overeným železom, na ktoré sa môže spoľahnúť naozaj každý.
### Mitsubishi Eclipse Cross – Štýlové SUV kupé Z ponuky značky Mitsubishi pôsobí vzhľadom aj spracovaním Eclipse Cross najprémiovejším dojmom. **Výrobca tvrdí, že auto kombinuje dizajnový štýl áut s karosériou v tvare „kupé“ so všetkými výhodami SUV.** Po uvedení na trh zaujal nielen motoristických nadšencov, ale tiež odborné publikum. Eclipse Cross sa vďaka tomu môže pochváliť ziskom viacerých uznávaných ocenení ako je napr. „Auto roka 2019 RJC“ v Japonsku, ktoré mu udelila Konferencia Výskumných pracovníkov v oblasti automobilového priemyslu a motoristických novinárov Japonska (RJC) či prestížne dizajnové ocenenie „Good Design Award 2018“ v súťaži usporiadanej pod záštitou Japonského inštitútu na podporu dizajnu.
Napriek tomu, že Eclipse v sebe má offroadové gény, jeho domovom budú najmä mestské uličky alebo diaľnice. **Pasažierom tak ponúka najmodernejšie technológie a prémiový komfort, ktorým prekonáva svojich súrodencov.** Spomenúť pritom môžeme napríklad ovládanie pomocou touchpadu, multimediálny systém Smartphone Link Display Audio (SDA) s plnou konektivitou podporujúcou Apple CapPlay a Audroid Auto alebo priehľadový head-up displej na mieste vodiča. Samostatná kapitola sa týka bezpečnosti. Eclipse Cross získal maximálne 5-hviezdičkové hodnotenie v bezpečnostných testoch, ale aj množstvo bezpečnostných funkcií a prvkov na palube. **Samozrejmosťou je systém zmierňovania následkov čelnej kolízie (FCM),** systém varovania pri opustení jazdného pruhu (LDW), systém sledovania mŕtveho uhla (BSW) vrátane asistenta zmeny jazdného pruhu (LCA) a systém sledovania dopravnej situácie za vozidlom pri cúvaní (RCTA), adaptívny tempomat (ACC), automatické diaľkové svetlá (AHB), Multi Around Monitor 360° vrátane pohľadu z vtáčej perspektívy, elektrickú parkovaciu brzdu či asistent rozjazdu do kopca (HSA).
Moderné technológie hrajú prím aj pod kapotou. Preplňovaný motor 1.5 MIVEC s výkonom až 120 kW (163 k) pohotovo reaguje na pokyny od plynového pedálu. Môžu za to technológie pochádzajúce z ikonického modelu Lancer Evolution Final Edition. **Pri bežnom jazdení však prekvapí aj priemernou spotrebou paliva na úrovni 6,6 l/100 km.** Túto hodnotu sa vývojárom podarilo dosiahnuť vďaka prítomnosti inovovanej samočinnej CVT prevodovky s ôsmymi predvolenými virtuálnymi stupňami. [GALLERY id=28940] ### Mitsubishi Outlander – Legenda, ktorú netreba predstavovať Názov „Outlander“ pozná každý správny motorista. Je všeobecne známe, že tento model zvládne takmer každú výzvu od rutinného preplietania sa v meste, cez rodinné výlety s plným obsadením až po terénne expedície, na ktoré je Outlander ako stvorený. **Napriek aktuálnym trendom, zameraným na asistenčné systémy a „čačky“ v kabíne, je toto Mitsubishi dušou stále v teréne.** Aj v najnovšej generácii zostalo verné poctivému pohonu všetkých štyroch kolies s elektromagneticky ovládanou viskóznou spojkou, ktorá v praxi reaguje na zmenu adhéznych podmienok rýchlejšie než Haldex. Zároveň systém deviatich vstupných informácií pre riadenie systému 4WD vyhodnocuje aktuálne podmienky na ceste a v teréne tak, aby elektronika pomohla zabezpečiť vždy optimálne podmienky pre vodiča.
**Neustále prebiehajúce modernizácie však naďalej zabezpečujú, aby Outlander vodičovi a pasažierom ponúkol maximálny komfort.** Aktuálny facelilft prináša množstvo noviniek ako napríklad Bi-LED predné svetlomety, krajšie 18-palcové disky z ľahkých zliatin, elektrické ovládanie všetkých okien vrátane podsvietených gombíkov ovládania či lepší tvar sedadiel a materiál polstrovania. Okrem klasickej päťmiestnej verzie je v ponuke stále možnosť usporiadania kabíny až pre 7 cestujúcich! **O pohon sa potom stará klasický atmosférický benzínový dvojliter s výkonom 110 kW (150 k),** alebo atraktívny plug-in hybrid s možnosťou čisto elektrickej jazdy až do vzdialenosti 57 kilometrov v meste (podľa WLTP). [GALLERY id=30474] Záverom môžeme konštatovať, že Mitsubishi Outlander je jedno z najdostupnejších 7-miestnych rodinných SUV na našom trhu, so spoľahlivým spaľovacím motorom, pohonom 4×4, automatom a to všetko za veľmi rozumnú cenu. **Nadšencov ekológie a elektrickej jazdy zase poteší verzia PHEV, ktorá je unikátnou kombináciou 2 elektromotorov poháňajúcich prednú a zadnú nápravu a spaľovacieho benzínového motora s generátorom.**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »