Porovnali sme SUV od Mitsubishi! Toto im môže konkurencia závidieť:

Japonské SUV od značky Mitsubishi mali vždy niečo do seba. Svojský dizajn, nepriestrelná technika či skutočne nadpriemerné schopnosti v teréne. Práve tieto vlastnosti dodnes lákajú mnohých našincov k trom diamantom. A čo sa páči nám v redakcii? **Napríklad skutočnosť, že všetky SUV od Mitsubishi sú dodnes vyrábané priamo v Japonsku.** Týmto sa niektoré konkurenčné značky, pochádzajúce… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Japonské SUV od značky Mitsubishi mali vždy niečo do seba. Svojský dizajn, nepriestrelná technika či skutočne nadpriemerné schopnosti v teréne. Práve tieto vlastnosti dodnes lákajú mnohých našincov k trom diamantom. A čo sa páči nám v redakcii? **Napríklad skutočnosť, že všetky SUV od Mitsubishi sú dodnes vyrábané priamo v Japonsku.** Týmto sa niektoré konkurenčné značky, pochádzajúce rovnako z krajiny vychádzajúceho slnka, už dnes pochváliť nemôžu. Aj preto si Mitsubishi právom drží povesť kvalitne postaveného auta. Dnes sa bližšie pozrieme na tri zaujímavé SUV modely – ASX, Eclipse Cross a Outlander. Každý z uvedených modelov má totiž vlastný charakter, ktorý našim čitateľom chceme prostredníctvom tohto príspevku detailne predstaviť. ### Mitsubishi ASX – Miláčik davu Ide o najpredávanejší a najobľúbenejší model značky na Slovensku. Mitsubishi ASX si od uvedenia na trh zakladalo na troch kľúčových parametroch, ktoré sú jednoznačným kľúčom k úspechu – atraktívny vzhľad, overená japonská technika a dostupná cena. Táto kombinácia vlastností vyzerá príliš zaujímavo na to, aby unikla pozornosti zákazníkov. Dodnes z toho model ASX ťaží, pričom od druhej polovice roka 2019 absolvoval výrazný facelift zameraný na dizajn a techniku. [GALLERY id=30296] Vyššia kapota a **svetlá výška podvozka 190 milimetrov, hranatejšie blatníky, nové 18-palcové disky kolies z ľahkých zliatin, pripájateľný pohon 4WD či Full LED svetlá,** ktoré sú k dispozícii už od základnej výbavy, robia z nového ASX drsného japonského parťáka, ktorý sa nezľakne ani ľahšieho terénu. Najväčšiu pozornosť si po technickej stránke však zaslúži práve kombinácia pohonu všetkých štyroch kolies s atmosférickým benzínovým motorom 2.0 SMART MIVEC (110 kW/150 k) a samočinnou prevodovkou.
**Poctivý japonský dvojlitrový štvorvalec je vybavený systémom variabilného časovania ventilov, ku ktorému sa pridáva ešte plynule premenlivý zdvih sacích ventilov.** Motor využíva nepriame vstrekovanie paliva, čo ho predurčuje na dlhú životnosť. Ani pri prevádzke na krátkych tratiach totiž nehrozí karbonizácia motora, ktorá je typická pre agregáty s priamym vstrekom paliva. Výhodou technológie SMART MIVEC je, že vďaka nej je motor schopný plniť prísnu emisnú normu Euro 6d-Temp EVAP ISC aj bez filtra pevných častíc GPF a motor má zároveň nižšiu spotrebu paliva a vyššiu účinnosť aj pri menšom zaťažení. Mladí zákazníci ocenia tiež kvalitnejší interiér s mäkčenými materiálmi či **moderným multimediálnym systémom s podporou Apple Carplay a Android Auto.** V redakcii sa nám však najviac páčilo zachovanie klasického ovládanie klimatizácie. Mitsubishi ASX tak spája moderné technológie s overeným železom, na ktoré sa môže spoľahnúť naozaj každý.
### Mitsubishi Eclipse Cross – Štýlové SUV kupé Z ponuky značky Mitsubishi pôsobí vzhľadom aj spracovaním Eclipse Cross najprémiovejším dojmom. **Výrobca tvrdí, že auto kombinuje dizajnový štýl áut s karosériou v tvare „kupé“ so všetkými výhodami SUV.** Po uvedení na trh zaujal nielen motoristických nadšencov, ale tiež odborné publikum. Eclipse Cross sa vďaka tomu môže pochváliť ziskom viacerých uznávaných ocenení ako je napr. „Auto roka 2019 RJC“ v Japonsku, ktoré mu udelila Konferencia Výskumných pracovníkov v oblasti automobilového priemyslu a motoristických novinárov Japonska (RJC) či prestížne dizajnové ocenenie „Good Design Award 2018“ v súťaži usporiadanej pod záštitou Japonského inštitútu na podporu dizajnu.
Napriek tomu, že Eclipse v sebe má offroadové gény, jeho domovom budú najmä mestské uličky alebo diaľnice. **Pasažierom tak ponúka najmodernejšie technológie a prémiový komfort, ktorým prekonáva svojich súrodencov.** Spomenúť pritom môžeme napríklad ovládanie pomocou touchpadu, multimediálny systém Smartphone Link Display Audio (SDA) s plnou konektivitou podporujúcou Apple CapPlay a Audroid Auto alebo priehľadový head-up displej na mieste vodiča. Samostatná kapitola sa týka bezpečnosti. Eclipse Cross získal maximálne 5-hviezdičkové hodnotenie v bezpečnostných testoch, ale aj množstvo bezpečnostných funkcií a prvkov na palube. **Samozrejmosťou je systém zmierňovania následkov čelnej kolízie (FCM),** systém varovania pri opustení jazdného pruhu (LDW), systém sledovania mŕtveho uhla (BSW) vrátane asistenta zmeny jazdného pruhu (LCA) a systém sledovania dopravnej situácie za vozidlom pri cúvaní (RCTA), adaptívny tempomat (ACC), automatické diaľkové svetlá (AHB), Multi Around Monitor 360° vrátane pohľadu z vtáčej perspektívy, elektrickú parkovaciu brzdu či asistent rozjazdu do kopca (HSA).
Moderné technológie hrajú prím aj pod kapotou. Preplňovaný motor 1.5 MIVEC s výkonom až 120 kW (163 k) pohotovo reaguje na pokyny od plynového pedálu. Môžu za to technológie pochádzajúce z ikonického modelu Lancer Evolution Final Edition. **Pri bežnom jazdení však prekvapí aj priemernou spotrebou paliva na úrovni 6,6 l/100 km.** Túto hodnotu sa vývojárom podarilo dosiahnuť vďaka prítomnosti inovovanej samočinnej CVT prevodovky s ôsmymi predvolenými virtuálnymi stupňami. [GALLERY id=28940] ### Mitsubishi Outlander – Legenda, ktorú netreba predstavovať Názov „Outlander“ pozná každý správny motorista. Je všeobecne známe, že tento model zvládne takmer každú výzvu od rutinného preplietania sa v meste, cez rodinné výlety s plným obsadením až po terénne expedície, na ktoré je Outlander ako stvorený. **Napriek aktuálnym trendom, zameraným na asistenčné systémy a „čačky“ v kabíne, je toto Mitsubishi dušou stále v teréne.** Aj v najnovšej generácii zostalo verné poctivému pohonu všetkých štyroch kolies s elektromagneticky ovládanou viskóznou spojkou, ktorá v praxi reaguje na zmenu adhéznych podmienok rýchlejšie než Haldex. Zároveň systém deviatich vstupných informácií pre riadenie systému 4WD vyhodnocuje aktuálne podmienky na ceste a v teréne tak, aby elektronika pomohla zabezpečiť vždy optimálne podmienky pre vodiča.
**Neustále prebiehajúce modernizácie však naďalej zabezpečujú, aby Outlander vodičovi a pasažierom ponúkol maximálny komfort.** Aktuálny facelilft prináša množstvo noviniek ako napríklad Bi-LED predné svetlomety, krajšie 18-palcové disky z ľahkých zliatin, elektrické ovládanie všetkých okien vrátane podsvietených gombíkov ovládania či lepší tvar sedadiel a materiál polstrovania. Okrem klasickej päťmiestnej verzie je v ponuke stále možnosť usporiadania kabíny až pre 7 cestujúcich! **O pohon sa potom stará klasický atmosférický benzínový dvojliter s výkonom 110 kW (150 k),** alebo atraktívny plug-in hybrid s možnosťou čisto elektrickej jazdy až do vzdialenosti 57 kilometrov v meste (podľa WLTP). [GALLERY id=30474] Záverom môžeme konštatovať, že Mitsubishi Outlander je jedno z najdostupnejších 7-miestnych rodinných SUV na našom trhu, so spoľahlivým spaľovacím motorom, pohonom 4×4, automatom a to všetko za veľmi rozumnú cenu. **Nadšencov ekológie a elektrickej jazdy zase poteší verzia PHEV, ktorá je unikátnou kombináciou 2 elektromotorov poháňajúcich prednú a zadnú nápravu a spaľovacieho benzínového motora s generátorom.**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.