TOP 10 vecí, ktoré robia z modelu Enyaq iV najlepšiu škodovku všetkých čias!

Automobilka Škoda začína novú etapu svojho pôsobenia. Nový model prináša okrem plne elektrického pohonu aj niekoľko ďalších zaujímavostí, ktoré robia z Enyaq iV jedno z najzaujímavejších áut tohto roka. Poďme sa pozrieť na to pozrieť bližšie. #### 1. JE TO ZADOKOLKA Novinka môže mať dve kapacity batérie a štyri rozličné výkonové stupne, čo umožňuje ekologickú mobilitu v kombinácii s pôžitkom… Prečítať celé
Vydané  Text: 

Automobilka Škoda začína novú etapu svojho pôsobenia. Nový model prináša okrem plne elektrického pohonu aj niekoľko ďalších zaujímavostí, ktoré robia z Enyaq iV jedno z najzaujímavejších áut tohto roka. Poďme sa pozrieť na to pozrieť bližšie. #### 1. JE TO ZADOKOLKA Novinka môže mať dve kapacity batérie a štyri rozličné výkonové stupne, čo umožňuje ekologickú mobilitu v kombinácii s pôžitkom z jazdy. Pri dvoch najvýkonnejších modeloch pristupuje k elektromotoru na zadnej náprave ďalší elektromotor na prednej náprave. Systémový maximálny krútiaci moment 425, resp. 460 Nm sa vtedy prenáša na všetky štyri kolesá. **Základným modelom je ŠKODA ENYAQ 60 iV, ktorého zadné kolesá poháňaná elektromotor s výkonom 132 kW** (v prepočte 180 k) a maximálnym krútiacim momentom 310 Nm. Jeho lítiovo-iónová akumulátorová batéria má kapacitu brutto 62 kWh, z čoho sa dá využiť 58 kWh netto. Maximálny dojazd je do 390 kilometrov. ENYAQ 80 iV má výkon 150 kW (v prepočte 204 k), maximálny krútiaci moment 310 Nm a najväčší maximálny dojazd v cykle WLTP až do 510 kilometrov. Jeho batéria s kapacitou 82 kWh (netto 77 kWh) sa využíva aj pri verziách s pohonom všetkých kolies. Majú druhý elektromotor na prednej náprave, vďaka čomu celkový výkon pohonu pri verzii ENYAQ 80x iV dosahuje 195 kW (v prepočte 265 k) a pri špičkovej ENYAQ RS iV až 225 kW (v prepočte 306 k). Dojazd je v obidvoch prípadoch do 460 kilometrov
#### 2. OSVETLENÁ PREDNÁ MASKA Energicky kontúrovaná predná časť karosérie s výrazne modelovanou kapotou a svetlometmi Matrix-LED tento model jednoznačne identifikuje ako člena rodiny SUV značky. S ďaleko dopredu posunutou a vzpriamenou maskou prvé elektrické SUV českej značky vytvára nový akcent, ktorý ďalej umocňuje inovatívna mriežka Crystal Face. **Od verzie ENYAQ 80 iV osvetľuje 130 diód LED vertikálne rebrá a horizontálnu lištu na maske.** Crystal Face má animovanú funkciou Coming/Leaving Home. Spolu s modulmi LED pre tlmené a diaľkové svetlo svetlometov Matrix-LED a lištou denných svetiel vytvárajú uvítací efekt.
#### 3. Z BRATISLAVY DO KOŠÍC BEZ ZASTÁVKY ENYAQ iV je všestranný partner na každodenné dochádzanie do práce, rovnako ako aj na dlhé trasy. **Maximálny dojazd dosahuje do 510 kilometrov v cykle WLTP, okrem toho umožňuje rýchle nabíjanie výkonom do 125 kW.** Na takto výkonných nabíjacích stojanoch s jednosmerným prúdom sa najväčšia batéria s kapacitou 82 kWh (netto kapacita 77 kWh) dá za iba 38 minút nabiť z 5 na 80 % plnej kapacity. V domácej garáži sa ENYAQ iV dá pohodlne „dotankovať“ z nástenného wallboxu na striedavý prúd s výkonom 11 kW – podľa veľkosti batérie proces nabíjania trvá 6 až 8 hodín. Okrem toho sa dá ENYAQ iV vybavený prenosnou nabíjačkou iV, ktorá sa hodí do všetkých bežných nabíjacích zásuviek s napätím 230 a 400 V.
#### 4. ROZŠÍRENÁ REALITA ENYAQ iV ako prvý model značky ŠKODA využíva head-up displej s rozšírenou realitou (Augmented Reality). Ten rozdeľuje informácie do dvoch zobrazovacích polí. V blízkom poli, ktoré je situované na prednom okne v primárnom výhľadovom poli vodiča, sa zobrazujú okrem aktuálnej rýchlosti a rozpoznaných dopravných značiek aj informácie asistenčných systémov a pokyny navigácie. **Projekčné pole pre oblasť rozšírenej reality je väčšie a je situované vyššie na prednom okne v zornom poli vodiča.** Je nasmerované na cestu pred vozidlom, kde sa zobrazujú väčšie symboly ako napríklad smerové šípky pokynov navigácie, symboly asistenčného systému vedenia v jazdnom pruhu alebo adaptívneho tempomatu, ako aj dopravné značky a výstražné upozornenia. Poloha zobrazovacieho poľa na prednom okne, výber farby a zobrazení alebo jas sa dajú individuálne nastavovať v menu systému infotainmentu.
#### 5. EKOLOGICKÝ INTERIÉR Pri Lodge a ecoSuite stavia ŠKODA AUTO na trvalú udržateľnosť. Poťahy sedadiel interiéru Lodge sú potiahnuté látkou, vyrobenou zo 40 % z prírodnej vlny. Použitá strižná vlna je nezávisle testovaná a certifikovaná podľa prísnych požiadaviek asociácie Woolmark Company. **Sedadlá majú štítok Wool Blend Performance, ktorý sa používa pre produkty obsahujúce medzi 30 a 49,9 %a vlny.** Zvyšných 60 % materiálu na poťahy sedadiel tvorí polyester z recyklovaných PET fliaš. Okrem toho majú poťahy sedadiel jedinečnú haptiku a prispievajú k príjemnej klíme pri sedení. Koža koňakovej farby interiéru ecoSuite je vypracovaná zvlášť ekologicky. Namiesto chemikálií sa pri vyčiňovaní využíva extrakt z listov olivovníka.
#### 6. VÝBAVOVÉ STUPNE KONČIA Nové dizajnové komplety nahrádzajú klasické línie vybavenia. Každý predstavuje vkusný interiér prispievajúci k pohode posádky. Komplety sú inšpirované moderným bývaním a využívajú prírodné, ekologicky spracované a recyklované materiály. Individuálna konfigurácia vozidla je možná niekoľkými krokmi. **Okrem tematických paketov sú pre všetky verzie elektrického SUV k dispozícii aj samostatné prvky voliteľného vybavenia.** Líšia sa napríklad poťahmi sedadiel, dekoračnými lištami a farbou prístrojového panelu, ako aj použitými materiálmi. Okrem toho majú jednotlivé vizuálne a hapticky odlišné aj rohožky na podlahe, stredovú konzolu a ambientné osvetlenie. Pri základnej verzii ENYAQ 60 iV je štandardom interiér Loft, inšpirovaný modernými apartmánmi mladých rodín. Prístrojový panel má dvojfarebné vyhotovenie. Ďalšie interiéry sú k dispozícii na želanie. Lodge reprezentuje udržateľnosť a inovatívnosť, Lounge ponúka viditeľnú kvalitu a exkluzivitu, Suite a ecoSuite využívajú klasické luxusné akcenty. Špičkový model ENYAQ RS iV má interiér RS Lounge, zvýrazňujúci športový charakter vozidla, voliteľná RS Suite podčiarkuje dynamickú eleganciu. K dispozícii sú aj tematické pakety, niektoré v dvoch verziách – základnej a rozšírenej Top/Premium.
#### 7. PRIESTOROVÝ ZÁZRAK Nový model ENYAQ iV má dĺžku 4 649 milimetrov, šírku 1 879 milimetrov a výšku 1 616 milimetrov. **Rázvor 2 765 milimetrov a rovná podlaha kabíny bez stredového tunelu umožňujú veľkorysý vnútorný priestor a veľa miesta na nohy vzadu.** Batožinový priestor má základný objem 585 litrov. Automobilka tvrdí, že napriek rozmerom menším ako v prípade Octavie, ponúkne nový model priestor na úrovni vlajkovej lode Superb.
#### 8. EŠTE VIAC CLEVER Majitelia elektrických automobilov na batérie riešia v niektorých oblastiach iné otázky ako majitelia automobilov so spaľovacím motorom. Kam uložím nabíjací kábel? Ako zabezpečím, aby som si pri manipulácii s nabíjacím káblom nezašpinil ruky? Spoločnosť ŠKODA AUTO aj tu prináša vhodné riešenia Simply Clever. Špeciálnym čističom sa dá nabíjací kábel po použití na nabíjacom stojane jednoducho očistiť, nabíjacia zásuvka dostala ochranný kryt. Po použití sa nabíjací kábel dá uložiť do priehradky pod podlahou batožinového priestoru. **Aj v kabíne sú klasické prvky Simply Clever ako dáždnik vo dverách vodiča alebo škrabka na ľad s meradlom na kontrolu hĺbky dezénu pneumatík.** ENYAQ iV ju nemá v klapke palivovej nádrže ale na vnútornej strane dverí batožinového priestoru.
#### 9. NOVÁ PALUBNÁ DOSKA Absenciu stredového tunelu vozidiel so spaľovacím motorom využili dizajnéri spoločnosti ŠKODA AUTO na vytvorenie novej koncepcie interiéru modelu ENYAQ iV s novými, inteligentnými odkladacími priestormi. **Navyše k odkladacej schránke Jumbo Box s objemom 6,2 litra pod stredovou lakťovou opierkou je v stredovej konzole ďalší odkladací priestor s objemom 11,4 litra.** Aj priestor pod dvojitou podlahou batožinového priestoru obsahuje nový prvok Simply Clever. Organizér s niekoľkými priehradkami počas jazdy zabezpečuje uložené predmety proti pohybu. V priestrannom batožinovom priestore zvyšuje poriadok okrem iného sieťový program s uzávermi sietí SigmaQuick.
#### 10.POWERPASS Vďaka dojazdu do 510 kilometrov v cykle WLTP je nová ŠKODA ENYAQ iV predurčená pre jazdy na dlhé trasy. **Jednoduché nabíjanie s jedinou kartou umožňuje na väčšine zo 195 000 nabíjacích staníc v štátoch Európskej únie MyŠKODA Powerpass.** Okrem väčšiny verejných nabíjacích staníc k nim patria aj rýchlonabíjacie stanice na medzinárodných cestách a diaľniciach, ako aj verejne prístupné nabíjacie stanice u predajcov značky ŠKODA. Náklady sú transparentné a trhové a vyúčtovávajú sa raz mesačne cez MyŠKODA Powerpass. Karta MyŠKODA Powerpass bude k dispozícii už pri odovzdaní vozidla prvým zákazníkom.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé