Vozíte v aute psa? A robíte to správne?

Pre svojich miláčikov by sme spravili všetko. Tak prečo nie aj aute? Pozrite si možnosti a odporúčania odborníkov ako psa prepravovať bezpečne.
Vydané  Text: 
Pes je na Slovensku veľmi častým členom domácnosti. Len málo majiteľov však rieši, ako ich bezpečne prepravovať v aute. Tejto téme sa nedávno venoval nemecký autoklub ADAC. Pozrime sa na to, aké odporúčania majiteľom psov na základe testov jednotlivých prepravných pomôcok a systémov dal. Najčastejšie psa prepravujeme bez akéhokoľvek zabezpečenia. Spolujazdec drží psa na rukách a myslí si, že ho udrží. Za bežnej situácie určite áno. Udržať však psa keď sa zľakne je takmer nemožné. Pes v strese reaguje pudovo, hľadá úkryt a bezpečie. A je veľmi pravdepodobné, že ho bude hľadať pri nohách vodiča. Ak sa tak stane, vodič nemá šancu brzdiť. Vystresovaný pes okrem toho môže zraniť seba alebo iného člena posádky auta.
**Prepravná taška** je základnou možnosťou, ako psovi v aute zabezpečiť komfort aj bezpečnú prepravu. Pre menšie rasy je to dobrá voľba, pri väčších je to takmer nepoužiteľné. Pri výbere prepravnej tašky si všimnite, ako je zabezpečený otvor a tiež to či taška ponúka možnosť pripútania bezpečnostným pásom. Podobne ako iný voľne položený predmet bude pri vyhýbacom manévre či panickom brzdení reagovať aj taška so psom. Pri výbere tašky a jej konštrukcie zvážte hmotnosť psa. **Taška totiž vďaka pripútaniu pásom môže zostať na mieste, ťažší pes však môže preraziť otvor a vyletieť z nej von**. Voľba tašky teda má svoje limity. ### Podobne ako pastový prepraný box taška rieši minimálne základné riziko prepravy psa, teda zamedzenie jeho voľného pohybu v kabíne auta. **Prepravný box** je podobným riešením ako prepravná taška. Na rozdiel od nej však pridáva jednu dôležitú vlastnosť. Pevný materiál psa chráni pred kontaktom s batožinou, časťami interiéru ako aj osobami prepravovanými v aute. Je teda pevnou nárazníkovou (tlmiacou) zónou. Problémom však samozrejme je, že psa môže zraniť box ako taký. Ak sa teda rozhodnete pre prepravný box, všímajte si jeho vnútro predovšetkým ostré hrany a vyčnievajúce časti. Každopádne to je určite lepšie riešenie, ako psa prepravovať „na voľno“. ### V prípade boxu treba tiež zvážiť, kde box umiestniť. Či v kabíne s posádkou, alebo radšej v batožinovom priestore.
**Prepravný látkový tunel** je zaujímavým a na pohľad pre psa komfortným riešením prepravy. Aké riziko rieši? V podstate iba jedno. Pes bude mať počas jazdy zamedzený pohyb po kabíne. Ak sa však na tento spôsob prepravy pozeráme z pohľadu bezpečnosti psa, je jeho prínos skutočne minimálny. Pri panickom brzdení ani vyhýbacom manévri psovi nevytvára žiadnu oporu. Pri pohybe sa teda môže zraniť o časti kabíny (sedadlá, kotvy bezpečnostných pásov, kľučky a výplne dverí).
**Deliaca stena** je v porovnaní s tunelom lepším riešením. Zabráni voľnému pohybu psa v kabíne a čiastočne ho chráni pred zranením o časti interiéru. Ak chcete psovi dopriať vyšší stupeň ochrany, doplňte deliacu stenu o bezpečnostný postroj, ktorý sa zapína do kotvy bezpečnostného pásu.
**Bezpečnostné pásy** sú cenovo nenáročnou a súčasne veľmi funkčnou alternatívou. Pes má v postroji (psom bezpečnostnom páse) na jednej strane kontakt s posádkou, no súčasne má vymedzený rozsah pohybu. A to v prípade štandardnej jazdy, ako aj v prípade kolíznej situácie. V prípade postroja samozrejme treba venovať pozornosť výberu správnej veľkosti a odolnosti konštrukcie. Bezpečnostný postroj nie je módny doplnok! Vášmu psovi môže zachrániť život. ### Do kufra s ním? Áno ale…
Veľké a ťažké plemená patria jednoznačne do batožinového priestoru. Väčšina automobiliek má v ponuke príslušenstva viacero druhou deliacich sietí a mreží. Čo myslíte, je to dostatočné riešenie? Celkom určite nie! Tieto pomôcky slúžia na ochranu posádky v kabíne, nie na ochranu zvieraťa. Skúste si zrátať koľko ostrých hrán a vyčnievajúci súčiastok v batožinovom priestore nájdete. A všetky tieto dielce môžu psa zraniť. Ak teda prepracovať psa v batožinovom priestore, tak celkom určite v prepravke (klietke) na to určenej. Tieto klietky sú vyrábané presne na tento účel, riziko zranenia prepravovaného zvieraťa je preto skôr minimálne. Pri výbere správnej veľkosti prepravnej klietky sa poraďte s odborníkom. Pes by si v nej napríklad mal možnosť ľahnúť. Podobne ako v prípade prepravných tašiek a plastových boxov pre menšie plemená venujte pozornosť možnosti pevného ukotvenia klietky o dno batožinového priestoru.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.