Nová Škoda Slavia: kabriolet na základoch Scaly sa odhaľuje, výrobca ho vytvoril ako súčasť vzdelávacieho projektu Škoda Academy

31 študentov Stredného odborného učilišťa strojárenského ŠKODA AUTO v projekte študentského vozidla spája históriu s modernou.
Vydané  Text: 
Z modelu ŠKODA SCALA sa stala SLAVIA. Menom siedmeho študentského vozidla ŠKODA si študenti Stredného odborného učilišťa strojárenského pripomínajú 125. výročie založenia dnešnej spoločnosti ŠKODA AUTO. Václav Laurin a Václav Klement vtedy spoločne predávali svoje prvé vyvinuté bicykle pod obchodným názvom SLAVIA. Teraz ponesie toto meno kompaktný model značky ŠKODA v karosárskom variante spider. SCALA je vôbec po prvýkrát základom tohto projektu ŠKODA Akadémie, realizovaného každoročne už od roku 2014. Za tri týždne bude tento unikát, vyvinutý a vlastnoručne vyrobený študentmi učilišťa, predstavený verejnosti. V poradí siedme študentské vozidlo ŠKODA sa volá ŠKODA SLAVIA. ŠKODA SCALA v emocionálnej karosárskej verzii spider je reminiscenciou počiatkov značky ŠKODA. V tomto roku, 125. výročia založenia spoločnosti, si študenti ŠKODA Akadémie pripomenuli svojim tradičným projektom študentského vozidla zrod českej automobilky. V roku 1895 začali obaja zakladatelia Václav Laurin a Václav Klement v Mladej Boleslavi najskôr s opravami bicyklov. Čoskoro začali navrhovať vlastné bicykle, ktoré od roku 1896 úspešne predávali pod značkou SLAVIA. Nové študentské vozidlo do života vracia jednu z legiend histórie firmy. > Historický názov sa skvele hodí k myšlienke študentov podniknúť s moderne strihaným modelom SCALA cestu do minulosti, do časov, kedy mali automobily otvorenú karosériu. Klasický spider je divoký a nespútaný. Vo svojej dôslednej otvorenosti sa ŠKODA nedrží bežných konvencií a symbolizuje slobodné myslenie a nonšalantnú bezstarostnosť mladej generácie. Vďaka absencii strechy ponúka SLAVIA mimoriadne intenzívny pôžitok z jazdy. Ďalšie cielené úpravy na karosérii dodávajú spideru ešte športovejší vzhľad, ako má emocionálne poňatá SCALA. Tradícia projektu študentského vozidla ŠKODA siaha až do roku 2014. Študenti Stredného odborného učilišťa ŠKODA v Mladej Boleslavi môžu od tohto času každoročne naplánovať, vyvinúť a vlastnoručne postaviť zaujímavý koncept vozidla. Každý z týchto konceptov je dokladom kreativity a zapojenia dorastu značky ŠKODA.
Súčasná ŠKODA Akadémia vznikla v roku 2013, kedy spojila vzdelávanie študentov a mladých zamestnancov a tiež ďalšie vzdelávanie zamestnancov a odborných pracovníkov. Na základe podpisu memoranda s Odbormi KOVO v roku 2014 o podpore odborného vzdelávania prebehla modernizácia výukových priestorov Stredného odborného učilišťa ŠKODA AUTO. V posledných rokoch investovala firma s podporou Odborov KOVO viac ako 300 miliónov českých korún do projektu modernizácie vzdelávania a vybavenia ŠKODA Akadémie. ### Vedeli ste, že… * SLAVIA bola pomenovaná podľa slovanského mena Slavia. Toto meno používa niekoľko známych športových klubov v Českej republike, napríklad čerstvý futbalový ligový majster Slavia Praha. Jej kapitán, Jan Bořil, sa na strednom odbornom učilišti ŠKODA vyučil. * Pôvodný význam slova Slavia je alegória Slovanstva v slovanskej mytológii. Vyskytuje sa v podobách Slavia, Slavie alebo Slávie. * Slavia je asteroid stredného hlavného pásu, ktorý 18. mája 1972 objavil československý astronóm Antonín Mrkos v observatóriu Kleť pri Českom Krumlove (kód IAU 046). * Slavia je známa pražská umelecká kaviareň v štýle tridsiatych rokov na nábreží Vltavy.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!