Zaujíma vás, o koľko dokáže predĺžiť dojazd elektromobilu tepelné čerpadlo?

Elon Musk opäť raz prekvapil svojich konkurentov. Do modelu Tesla Y dal zabudovať tepelné čerpadlo!
Vydané  Text: 
Pred časom som, počas chladnej jesene, mal na test elektromobil. Keď som si ráno zakúril v kabíne, okamžite sa to prejavilo v dojazde. Hrubý prepočet bol doslova šokujúci. Zapnuté vykurovanie mi z dojazdu odkrojilo približne 20 %! Komfort sem, komfort tam. Kúrenie som vypol a obliekol si radšej zimnú bundu. Hrozilo totiž, že by sa na aute nedostal do cieľa. Na základe tejto skúsenosti som informáciu, že Tesla model Y dostala tepelné čerpadlo prijal s nadšením. A moje nadšenie potvrdil veľký test elektromobilov, ktorý zorganizoval americký magazín Car and Driver. Výsledky ukázali, že vykurovanie kabíny sa na dojazde podpísuje skutočne zásadne. V prípade modelu Tesla Model 3 Long Range s teoretickým dojazdom 560 km (WLTP) bol dojazd iba 404 km. Kúrenie teda zhltlo až 156 kilometrov. # Podľa meraní vykonaných počas testu technici zistili, že vykurovanie zvýšilo spotrebu elektriky o pozoruhodných 16 percent! Využitie tepelného čerpadla v elektromobiloch teda zjavne dáva zmysel. A tak možno očakávať, že sa touto cestou vydá viacero automobiliek. Veľkú perspektívu má tepelné čerpadlo predovšetkým v mestských automobiloch, ktoré jazdia na krátke trasy a cestujúci požadujú tepelný komfort v podstate okamžite a súčasne aj krátkodobo, čo znamená enormnú spotrebu elektriky. Ak zoberieme do úvahy, s akou slávou prezentujú automobilky predĺženie dojazdu o pár kilometrov, je zisk 16 percent doslova revolučným úspechom.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.