Hľadáte návod, ako si vydezinfikovať auto svojpomocne?

Prejdeme si spolu postupne miesta, na ktoré by ste určite nemali zabudnúť.
Vydané  Text: 
Ideálne samozrejme je, obmedziť kontakt s inými ľuďmi. Nie vždy sa to však dá. Ak ale v aute jazdiť musíte a vozíte v ňom aj iných cestujúcich, dodržujte niekoľko veľmi dôležitých odporúčaní. Vyvarujte sa kontaktu s ľuďmi so zjavnými respiračnými ochoreniami, používajte respirátor, alebo aspoň rúšku. A samozrejme, svojmu autu doprajte dôkladnú očistu.
**Ako postupovať?** Pozornosť venujte miestam, ktorých sa v auta bežne dotýkate. Dôkladne preto očistite volant, páku radenia, páčky pod volantom, displej multimediálneho systému, lakťovú opierku (medzi sedadlami aj vo dverách), slnečné clony, vnútorné spätné zrkadlo, ovládače klimatizácie, nastavovania sedadiel a bezpečnostných pásov, kotvy a zámky bezpečnostných pásov, kľučky a madlá dverí (vonkajšie aj vnútorné), madlo ručnej brzdy, či otvárania batožinového priestoru (zvonka aj zvnútra). Na škodu určite nebude ani dôkladné vyčistenie čelného skla. Nie je to žiadna veda, stačí sa zamyslieť nad tým, čoho všetkého sa v aute pred jazdou a počas nej dotýkate.
**Čo použiť?** Organizácia Consumer Report radí využiť napríklad niektoré prostriedky, ktoré doma máte bežne. Proti koronavírusu zaberá napríklad minimálne sedemdesiat percentný roztok alkoholu a napríklad isopropylalkohol nijako neublíži žiadnemu z bežných povrchov v aute. Na čistenie dielov ho totiž využívajú aj samotné automobilky a ich dodávatelia. Alkoholom možno pre väčší kľud podľa Consumer Reports otrieť aj čalúnenie sedadiel a ďalšie „mäkké“ povrchy v aute. Ale pozor, nikdy ho takto nepremáčajte. Alkohol by nemal poškodiť ani čalúnenie z kože či umelej kože, čistenie alkoholom však môže poškodiť zafarbenie materiálu! Nedrhnite teda sedadlá a ďalšie kožené časti príliš intenzívne. Na kožené povrchy preto radšej použite špeciálne, na tento účel určené prípravky. V aute zásadne nepoužívajte napríklad peroxid vodíka, ktorý s veľkou pravdepodobnosťou spôsobí poškodenie povrchu. Na dotykové displeje nepoužívajte čističe obsahujúce čpavok. K čisteniu povrchov v kabíne používajte handričky z mikrovlákna.
**Čo s klimatizáciou?** Logika velí, že ak vyčistíme povrchy ku ktorým sa dostaneme, pozornosť by sme mali venovať aj tým nedostupným. Na mysli máme kabínový filter a samozrejme klimatizáciu. Zveriť vyčistenie klimatizácie profesionálnej firme je dnes asi ťažko realizovateľné, no riešenie, aj keď nie také dokonalé, existuje. Sú ním špeciálne prípravky, ktoré môžeme aplikovať svojpomocne. Kúpiť si ich môžete na vybraných čerpacích staniciach, alebo cez internetový obchod s autopríslušenstvom. Na záver znovu pripomenieme kabínový filter. Ak nemáte šancu zohnať nový, venujte pozornosť aspoň dôkladne očiste tomu, ktorý vo vozidle máte. Kde sa vo vozidle nachádza nájdete v príručke, ktorú ste pri kúpe auta dostali. Ak ju nemáte, príručku by ste si mali vedieť stiahnuť na internete.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!