S elektromobilom na dovolenku? Francúzsky start-up ponúka šialené riešenie.

Elektromobily sú celkom fajn, pokiaľ vás nečaká dlhá cesta na dovolenku. Ako vyriešiť problém s krátkym dojazdom a potrebou nabíjania, ktoré vašu cestu výrazne predĺži?
Vydané  Text: 
Znie to možno šialene ale doba elektrická, ktorú nám úradníci a ekológovia nalinkovali, už priniesla aj onakvejšie bláznovstvá. **Francúzsky start-up EP Tender** sa už dlhšiu dobu zaoberá myšlienkou, že na dlhé cesty by bolo možné zo sebou voziť dodatočný zdroj energie. Do svojho štýlového prívesného vozíka zabudovali akumulátor s kapacitou 36,5 kWh, podľa vyjadrenia spoločnosti však už pracujú aj na verzii s kapacitou 60 kWh. Pre porovnanie, Hyundai Kona Electric má akumulátor s kapacitou 64 kWh a na jedno nabitie dokáže najazdiť približne 450 kilometrov. Z tohto pohľadu teda pridanie externého akumulátora dáva celkom zmysel, na jedno nabitie by ste dokázali absolvovať takmer celú cestu k moru.
Či je to reálna cesta, alebo skôr iba vtipná fikcia nadšencov elektromobilov ukáže čas. Takmer nedosiahnuteľná kompatibilita s rôznymi modelmi však veľkú šancu na hromadné presadenie sa tomuto nápadu nedávajú. Druhá vec je, či by sa podobný prívesný vozík nedal použiť na predĺženie dojazdu v hromadnej diaľkovej doprave. Pri diaľkových autobusoch či nákladných autách, je totiž priestor na zabudovanie špeciálnej technológie a prepojovacích komponentov podstatne väčší.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!