NÁZOR: Politici riešia staré autá kvôli ekológii. V skutočnosti im však ide iba o jedno!

Dokedy budú motoristi cieľom politikov, ktorí pre nich vymýšľajú len a len nové dane a vidia v nich jednoduchý zdroj príjmu do štátneho rozpočtu? Asi večne. Tak nech sa nečudujú, ak prídu o voličov a pošlú ich svojim oponentom.
Vydané  Text: 
Áno, presne toto je, čo ma štve. Politik ľavicový alebo pravicový, ich zdrojom peňazí bude motorista. Bodka. **Posledný návrh volebnej koalície všetkým motoristom dvihol tlak.** Citujem: „V programe sa nachádza dodatočné zdaňovanie motorových vozidiel. Väčšie daňové zaťaženie by sa týkalo starých áut, ale aj vozidiel s veľkým objemom motora. Vyššia vyrubená daň má majiteľov starších áut motivovať na to, aby sa ich postupne začali zbavovať a nahradili ich novšími a ekologickejšími autami.“ Štát chce opäť vybrať z peňaženky motoristom. Lebo škodia životnému prostrediu. Wau! Dostali ste ma. V podstate vás nezaujíma ani tak extrémne odlesnenie alebo obrovské ekologické katastrofy podvodných firiem s toxickým odpadom a podobne. Problém sú „staré autá“. Ak by som sa kohokoľvek opýtal, či by nechcel nové alebo aspoň novšie auto, odpoveď by bola: Jasné, že by som chcel! A kto by nechcel? **Takže nie je to neochota, ale skôr finančný stav majiteľa, ktorý znemožňuje kúpiť nové auto.**
Jasnejšie sa to napísať nedá. **To, čo vydávajú politici za ekologický krok, nie je nič iné, ako zdieranie vodiča.** Nie je zdieraný ešte dosť? Ešte jedna daň? Gratulujem, o môj hlas ste prišli. Lebo to, čo navrhujete, iba zaťaží už i tak zaťažených motoristov, prinúti ich platiť viac aj za to málo, čo majú. Problém ekológie je niekde úplne inde. Ak sa nebude celoplošne a celosvetovo riešiť, zavádzanie elektromobilov, znižovanie emisií nepomôže. Prečo? Nuž, stačí sa pozrieť na Flight Radar a zistíte, koľko lietadiel je vo vzduchu. **A každé z nich má na palube niekoľko desiatok ton paliva!** Áno, čítate správne, množstvo emisií lietadiel sa nedá porovnať s individuálnou dopravou. Aj keby sme zastavili všetky autá sveta, emisný problém nevyriešime. Pomôžeme zlomkom, problém ostane zhruba rovnako veľký a závažný. Teda želaný efekt nedosiahnete. Čo treba spraviť? Nuž, skúste najprv dostavať cesty, státie v dopravných zápchach pod Strečnom zvyšuje emisie, rovnako ako potreba vodiča zrýchľovať na dvojprúdovej ceste a predbiehať kamión pri ceste do Košíc. **Želal by som si aj efektívnu MHD a viacero liniek do Bratislavy, aby sme mohli vystúpiť z auta.** A poprosím opraviť aj chodníky! V redakcii využívame aj e-bike a elektrickú kolobežku a verte mi, niekedy ide o život. V aute sa cítim bezpečnejšie. Hoci by som ho najradšej nechal doma. –KONIEC ČLÁNKU–




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.