Vo Švédsku kolabuje sieť. Kvôli elektromobilom!

Švédi prišli elektromobilom na chuť. S rastúcim počtom však logicky rastie aj potreba ich nabíjania. A elektrické rozvodné siete prestávajú stíhať.
Vydané  Text: 
Štandardný majiteľ elektromobilu príde z práce domov a svoj elektromobil pripojí na nabíjačku. Pokiaľ bolo elektromobilov sto, žiadny problém nebol. Dnes sa ich už ale do siete pripája **niekoľko tisíc** a elektrická rozvodná sieť začína mať **problém so stabilitou**. Ako z toho von? S riešením prichádza spoločnosť Northvolt, ktorá ohlásila spustenie prvého energetického úložného systému. Jeho úlohou bude vykrývať špičky v odbere elektrickej energie. Komerčné spustenie pilotného projektu je naplánované už na leto budúceho roka. **Energetický úložný systém** bude súčasťou siete nabíjacích staníc prevádzkovaných spoločnosťou Rocklunda v meste Västerås. Do projektu sa zapojila aj mestská energetická spoločnosť Mälarenergi.

Veľká zmena na dopravnom inšpektoráte! Táto novinka vám ušetrí čas aj peniaze pri prihlasovaní alebo odhlasovaní auta:

Začiatkom decembra vstúpila v platnosť novela zákona o cestnej premávke, ktorá umožní občanom využiť elektronické služby Národnej evidencie vozidiel. **Pri kúpe či odhlásení auta tak už nebudete musieť chodiť na dopravný inšpektorát, tabuľky s evidenčným číslom vodiča aj technický preukaz vám po novom doručí kuriér priamo domov.** **Podľa novely zákona už dopravné inšpektoráty fyzicky nekontrolujú výrobné čísla... Prečítať celé

### Odložiť na neskôr Základom systému bude **modulárny akumulátorový systém Voltrack** spoločnosti Northvolt, ktorý je schopný ponúknuť **výkon až 220 kW** a využiteľnú **energetickú kapacitu až 320 kWh**. Systém teda bude schopný v špičke znížiť dopyt nabíjačky po elektrickej energii zo siete až o 80 percent, čo bude mať pozitívny vplyv na stabilitu energetickej sieť v okolí.
Energetická stanica Voltrack od značky Northvolt
**Emand Zand**, prezident Energy Solution spoločnosti Northovlt, o projekte povedal: „*Veríme, že elektrifikovaná doprava v kombinácii so zvýšenou urbanizáciou rýchlo zvýši nároky na verejné služby, aby rýchlo a pružne posilnili svoje siete. Partnerstvo s Mälarenergi predstavuje naše prvé komerčné nasadenie a ukazuje, ako môžu byť akumulátory súčasťou riešenia elektrických sietí budúcnosti*.“ „*V regióne Mälardalen čelíme výzvam v spotrebe energie aj v kapacite siete. Pre spoločnosť Mälarenergi tak tento projekt prinesie možnosť overiť prínosy, ktoré môže akumulátorové úložisko priniesť pre stabilitu elektrickej siete, zákazníka aj spoločnosť všeobecne*,“ uviedla k spolupráci na projekte **Helena Olssén**, strategická manažérka spoločnosti Mälarenergi. ### Bude zelená? **Nerovnomerný odber elektrickej energie** však nie je jediným problémom, ktorý nás na ceste k plnej elektromobilite čaká. Problémom je aj výrazne rastúci dopyt po energii všeobecne. Ak bude nástup elektromobilov pokračovať tempom, ako si nalinkovali **politické elity EÚ**, dokážeme rastúci dopyt po elektrickej energii pokryť z emisne neutrálnych zdrojov? -KONIEC ČLÁNKU-




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »