Tesla Cybertruck: Úplné zlyhanie alebo majstrovský marketing? Jedno aj druhé.

Oficiálna prezentácia Muskovho Cybertrucku dopadla fiaskom, ale nakoniec sa to ukázalo ako skvelý marketing. Novú Teslu si objednali stovky tisíc ľudí.
Vydané  Text: 
Nevydarená prezentácia odolnosti skla od Tesly možno nakoniec vôbec nebola náhodná a nechcená.
Futuristický vzhľad elektrického pick-upu Cybertruck z dielne Tesly nie je jediným lákadlom pre fanúšikov tejto značky. Tým malo byť aj nepriestreľné sklo, ktoré sa však počas prezentácie rozbilo. Akcie Tesly okamžite klesli o 6%. Predstavenie Cybertrucku sprevádzalo obrovské marketingové šialenstvo, keďže malo ísť o niečo doteraz nevídané. Nezvyčajný dizajn vozidla by pravdepodobne na vysokú sledovanosť stačil, počet vzhliadnutí videa však rapídne stúpol najmä po tom, čo sa počas prezentácie podarilo šéfdizajnérovi Franzovi von Holzhuasenovi dvakrát rozbiť sklo, ktoré malo byť podľa Elona Muska nerozbitné. Ten hodil do bočného okna oceľovú guľu vo veľkosti tenisovej loptičky zo vzdialenosti asi 30 cm, po čom sa okno okamžite rozbilo. To ešte vyzeralo ako zámer. Následne Musk Franza požiadal, aby to urobil ešte raz, možno trošku slabšie, avšak guľa rozbila aj zadné okno. Muskova reakcia bola, že je **ešte stále priestor na zlepšenie**, ale **guľa neprešla oknom auta dovnútra**, okno teda iba prasklo, nerozbilo sa. Predtým vraj skúšali do okna hádzať rôzne predmety ako kľúče či kuchynský drez a okno sa nerozbilo. Aby Musk zachránil situáciu, zverejnil na svojom Twitteri video, ktoré potvrdzuje nerozbitnosť skla a zároveň s humorom okomentoval, že pred spustením produkcie budú potrebné ešte nejaké vylepšenia.
### Prečo sa okná rozbili Na Twitteri sa tiež snažil Musk objasniť dôvody, kvôli ktorým k rozbitiu obidvoch skiel prišlo. Prvým je, že si vraj neuvedomili, že ak použijú na predné bočné sklo najprv kladivo, narušia tým štruktúru skla natoľko, že po následnom zásahu oceľovou guľou praskne. Keď potom Musk požiadal Franza, aby hodil guľu do zadného skla, neuvedomil si, že to nerozbitné nie je. Vtipné, však? ### Akcie Tesly klesli o 6% Magazín Forbes následne informoval o tom, že v dôsledku nevydarenej demonštrácie klesla cena akcií spoločnosti o 6%. Keď sa vám zdá 6% priveľa, predstavte si, že pre Muska to znamená pokles hodnoty jeho majetku o takmer 700 miliónov eur za jediný deň. Riaditeľ Tesly si však nemusí zúfať, **aktuálna hodnota jeho majetku je približne 23,6 miliárd dolárov** (21,4 miliárd eur), čím sa radí na 41. pozíciu najbohatších ľudí na svete. Aj keď Wall Street je v otázke predajnosti Cybertrucku skôr skeptický, celosvetové objednávky sú celkom priaznivé. Za dva dni od predstavenia vozidla si ho predobjednalo takmer 150-tisíc ľudí.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.