Koľko XCeedov Kia vyrobí pri Žiline? Výroba začala minulý týždeň

Kia XCeed je najnovší prírastok do modelového radu Ceed pôvodom juhokórejskej automobilky, ale aj najmladším modelom v celom jej portfóliu.
Vydané  Text: 
Od minulého pondelka sa vo výrobnom závode v Tepličke nad Váhom toto vozidlo vyrába, pričom každý vyrobený kus už má svojho majiteľa. Zaujímalo nás, koľko sa nových XCeedov vlastne vyrobí – a odpoveď z Kia Motors Sales Slovensko je celkom pôsobivá. Čítajte ďalej. ### XCeed môže byť nový bestseller značky SUV a crossovery sú naďalej populárne a zákazníci sa idú pobiť o každý nový model. XCeed do tohto mimoriadne konkurenčného prostredia vstupuje hneď s niekoľkými výhodami.

KIA XCeed (2020)

KIA XCeed (2020)

V prvom rade má skúsenosť s výrobou SUV-čiek, a to malých i veľkých. XCeed patrí medzi tie menše, preto sa budeme častejšie stretávať s označením crossover. Určitým spôsobom pripomína modely Stonic a Niro, lenže viac upozorňuje na príbuznosť s konvenčným Ceedom. A to je jeho druhý tromf. Ceed (predtým cee’d) je európsky fenomén, automobilka ním dokázala, že dokáže uspokojiť aj rapídnym tempom rastúce požiadavky európskych zákazníkov a regulácií. Ceed sa stal typickým svojou praktickosťou, spoľahlivosťou a technologickou vyspelosťou. Ale XCeed má pôvodný Ceed nielen využiť, ale ešte prekonať. Po technickej stránke sa jedná o jedno z najvyspelejších áut svojej kategórie. Ponúka napríklad autonómne jazdenie druhej úrovne či 12,3-palcový prístrojový panel Supervision. Čoskoro sa ponuka motorizácií rozšíri aj o plug-in hybridnú verziu. Jednoznačným esom v rukáve je tež štandardná 7-ročná záruka (alebo do 150 000 km), ktorá je jedným z najsilnejších argumentov ku kúpe. Táto záruka je prenosná aj na ďalších majiteľov, preto sa z XCeedu stane hodnotné vozidlo aj ako jazdenka. [GALLERY id=30103] ### Výroba začala zhurta Výrobný závod v Tepličke nad Váhom začal s produkciou XCeedu v pondelok 5. augusta 2019 hneď po celozávodnej dovolenke. Jedná sa o jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe a miesto výroby proeurópsky orientovaného modelu teda bolo zrejmé už vo chvíli, keď sa začali kresliť prvé skice crossoveru. Spoločností Kia Motors Sales Slovensko a Kia Motors Slovakia sme sa pýtali, koľko sa vlastne bude nových XCeedov vyrábať. Hneď v prvý deň výroby Kia vyrobila 30 kusov XCeeedov, denná výroba v ostatné dni však bude záležať od počtu objednávok. **Ročný plán závodu počíta s až 338-tisíc vyrobenými kusmi**.

Nová Kia XCeed podrobne: máme všetky technické údaje!

Veľká fotogaléria a kompletné technické údaje na jednom mieste!




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.