VIDEO: Taká obyčajná policajná kontrola. Je to šikana policajtmi alebo vodičkou?

Pozrite sa, čo všetko musia znášať policajti robiaci si svoju prácu a vodiči, ktorí sú zastavovaní len pre drobné prehrešky.
Vydané  Text: 
Autorom videa je právnička Kristína Ulmanová, zverejnila ho ešte minulý rok. Policajt zastavil vodičku na diaľnici za vyhodenie ohorku cigarety z okna počas jazdy, pričom pri kontrole potom našil na čelnom skle prasklinu s priemerom väčším ako dva centimetre. Ťažko povedať, kto vlastne koho šikanoval, názor si musíte vytvoriť po zhliadnutí videa. Vodič má právo nahrávať si policajnú kontrolu, pokiaľ tento vodič nie je obmedzený na slobode. Zároveň platí, že policajt má právo zastaviť vozidlo, vyžadovať preukazy totožnosti, doklady od vozidla, vykonať bezpečnostnú prehliadku vozidla. Pozor, policajt nemá právo prehľadávať interiér vozidla sám, s predmetmi v aute smie manipulovať výhradne vodič. Platí to aj pre otváranie odkladacích priestorov.

Za čo vám môže policajt zadržať doklady od auta a EČV? Dôvodom sú praskliny na skle i chýbajúci AdBlue

Policajt vám môže zobrať doklady od auta aj priamo na diaľnici, ak ste nezaplatili diaľničnú známku. Čo robiť po zadržaní dokladov alebo EČV?




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.