Niki Lauda zomrel vo veku 70 rokov

Niki Lauda patrí k najznámejším pilotom F1 a za sedem desaťročí svojho života si vydobyl status legendy.
Vydané  Text: 
> „S hlbokým smútkom oznamujeme, že náš milovaný Niki zomrel v pondelok pokojne so svojou rodinou po boku,“ uviedla Nikiho rodina v správe pre médiá. Niki Lauda zomrel vo veku 70 rokov, ktoré oslávil vo februári. Správa o úmrtí Nikoho Laudu prichádza necelý rok po tom, čo podstúpil transplantáciu pľúc, po ktorej bol jeho stav mimoriadne vážny. Verejnosť očakávala informáciu, že v dôsledku vyššieho veku sa už z operácie nezotaví, ale opak bol pravdou. Lauda opäť dokázal, že je takmer nezničiteľný.
Zdroj: Wikipedia, Pinterest, CNN, Blogspot
## Bol žijúcou legendou ### V apríli uplynulo 52 rokov, keď sa Niki Lauda zúčastnil ako 19-ročný svojich prvých pretekov. Bolo to na Mini Cooperi a umiestnil sa na druhom mieste. Mohol sa pochváliť tromi titulmi majstra sveta F1 z rokov 1975, 1977 a 1984 a poznali sme ho aj ako podnikateľa v oblasti leteckej dopravy. Založil dve letecké spoločnosti (Lauda Air a Niki) a bol odborným konzultantom pre nemecké televízie počas víkendov Grand Prix. Niki Lauda patrí medzi tých šťastnejších pretekárov formule 1, ktorí svoju veľkú nehodu prežili. A dokonca sa vrátil aj ďalej pretekať. **Stalo sa to v roku 1976 na Veľkej cene Nemecka na Nürburgringu. Mal vážnu haváriu, počas ktorej jeho Ferrari vzbĺklo.** Po vdýchnutí horúcich toxických výparov sa ocitol blízko smrti a utrpel vážne popáleniny, jazvy po popáleninách zanechali trvalé stopy, ale Niki bojoval aj naďalej. Hoci sa čoskoro vzdal kariéry pilota monopostu, jeho pracovný život pokračoval nielen v podnikaní.
### Pretekársky život Andreas Nikolaus Lauda sa narodil 22. februára 1949 vo Viedni. Aj keď sa narodil v zámožnej rodine, peniaze nevyhadzoval zbytočne von oknom. Všetko venoval automobilovému športu. Aby získal peniaze na vstup do Formuly 1, jazdil začiatkom 70. rokov preteky športových a cestných automobilov. Dokonca si vzal pôžičku v hodnote dvoch miliónov rakúskych šilingov na zakúpenie kokpitu v March-Ford.
### Nešťastná zákruta Týždeň pred Grand Prix Nemecka 1976 na Nürburgringu Lauda vyzval svojich kolegov pilotov, aby bojkotovali tento závod pre nedostatočné bezpečnostné opatrenia. Nürburgringu totiž vypršala licencia platná 6 rokov. Väčšina jazdcov hlasovala proti bojkotu, a tak závod prebehol. V deň pretekov 1. augusta 1976 pršalo. Okrem jediného pretekára štartovali všetci na pneumatikách do dažďa.
V druhom kole, krátko po prejazde cez Breidscheid, sa Laudovo Ferrari zrazu otočilo doprava, odrazilo sa od skalnej steny späť na cestu a vzbĺklo. Do horiaceho monopostu vrazil Brett Lunger, ktorému sa na rozdiel od Nikiho Laudu podarilo z vraku dostať von. **Lauda utrpel vážne popáleniny tváre a nadýchal sa horúcich toxických splodín**. Už o 42 dní, po dvoch premeškaných pretekoch, zajazdil Lauda Veľkú cenu Talianska a skončil na štvrtom mieste s krvácajúcimi ranami. Nasledovalo množstvo operácií a transplantácií kože.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »