Apple bude mať vlastné auto, nádeje vkladá do špecialistu z Tesly, BMW a Porsche

Výlučne elektrický pohon, autopilot a služby podporujúce zdieľanú ekonomiku. Na prvé vozidlo od Apple máme veľké očakávania.
Vydané  Text: 
Americký technologický gigant sa stal medzičasom bankou, jej vstup do sveta autopriemyslu bude prirodzeným vývojom firmy s nahryznutým jablkom v logu. Spoločnosť Apple opäť podporuje špekulácie o vlastnom elektromobile. Podľa viacerých mediálnych správ, vrátane nemeckého auto motor und sport, si spoločnosť najala bývalého vedúceho vývoja elektrických pohonov z Tesly, Michaela Schwekutscha. Pred nástupom do Tesly bol Schwekutsch zamestnaný v niekoľkých automobilkách a okrem iného bol zodpovedný aj za vývoj elektrických a hybridných pohonných systémov vozidiel ako BMW i8, Porsche 918 Spyder, Fiat 500eV či Volvo XC90. V oblasti elektromobility má Schwekutsch množstvo odborných znalostí, z ktorých by teraz rado profitovalo aj Apple. V spoločnosti Apple má Schwekutsch pracovať v skupine „Special Project Group“, teda v projektovej skupine, ktorá nie je dobre známa verejnosti a médiám a pracuje na produktoch, ktoré nie sú súčasťou existujúceho portfólia spoločnosti Apple. Kedy sa do portfólia značky zaradí aj prvý vlastný elektromobil, je otázne. Nevieme ani to, či sa bude volať iCar, ako sme ho zvykli označovať v minulosti. Zatiaľ má projekt názov Project Titan
V posledných rokoch sa Apple zmenšilo svoj tím venujúci sa vývoju automobilov. Po tom, čo projekt Titan v roku 2016 zrušil pracovné pozície stovky vývojárov, technologický gigant začiatkom tohto roka opäť znížil tím o ďalších 200 miest. Prišlo k prepúšťaniu, ako aj k presunom v rámci spoločnosti. Niektorí z dotknutých zamestnancov môžu v budúcnosti pokračovať v práci na technológiách strojového učenia, teda umelej inteligencie. Špekulácie o elektromobile od Apple v súčasnosti nie sú potvrdené oficiálnou cestou, ale dávnejšie potvrdil hovorca spoločnosti Apple pre CNBC, firma naďalej vidí veľké príležitosti v autonómnych dopravných systémoch. Či už Apple vyvíja komplexný a škálovateľný systém autopilota alebo sa podujal opäť oživiť celý projekt vlastného automobilu, vstup technologického giganta do sveta autopriemyslu sa zdá byť nevyhnutný. Technológie už dávno prenikli do sveta osobnej dopravy v nevídanej miere a je naivné domnievať sa, že sa Apple uspokojí so softvérovým produktom Apple CarPlay ako jediným prínosom do sveta mobility.








Pokračujte na ďalší príspevok »