Koľko áut reálne vyrába závod KIA pri Žiline? Máme čísla za rok 2018

Bilancia roka 2018 z pohľadu značky KIA vyzerá naozaj zaujímavo.
Vydané  Text: 
Automobilka KIA v posledných mesiacoch úspešne zvládla uvedenie niekoľkých nových modelov automobilov a s tým súvisia aj zmeny vo výrobe v závode v Tepličke nad Váhom. Dočkali sme sa novej generácie vozidiel KIA Ceed hatchback, kombi (SW) a úplne nového modelu ProCeed. Okrem toho juhokórejská automobilka na autosalóne v Ženeve predviedla aj nový elektrický Soul, modernizovaný elektromobil a plug-in hybrid Niro a nemožno zabudnúť na úchvatný koncept s názvom Imagine. Tieto automobily sa však pri Žiline vyrábať nebudú, u nás z výrobných pásov schádzajú SUV Sportage, rodina vozidiel Ceed a rodinne orientovaná Venga.

Pozrite sa s nami do stánku KIA na ženevskom autosalóne

Dominantou expozície značky KIA na tohtoročnom ženevskom autosalóne je jednoznačne koncept Imagine by KIA. Netreba však prehlaidnuť ani na nový elektrický e-Soul, ktorý sa predstavil s mimoriadne nápadným dizajnom zadných partií.

Vieme, koľko sa ich vyrobilo v roku 2018. V roku 2018 sa vo výrobnom závode v Tepličke nad Váhom pri Žiline vyrobilo celkom 333 000 vozidiel. Až 66 percent z tohto počtu pripadá na SUV Sportage, čo svedčí o neustálej popularite modelov SUV na celosvetovom trhu. Rodina modelov Ceed sa na celkovom počte vyrobených vozidiel podieľala 33 percentami, pričom jedno percento patrí modelu KIA Venga. Tlak Európskej únie na znižovanie dopadu osobnej dopravy na životné prostredie sa prirodzene prejavuje na klesajúcom dopyte po naftových motoroch a teda aj do výroby. Až 63 percent vozidiel odišlo zo Žiliny s benzínovým motorom. Nesmieme zabudnúť, že vozidlá KIA sa predávajú aj ako naftové hybridy so 48-voltovým systémom. ### KIA Ceed Crossover Rodinu modelov Ceed dnes tvoria tri vozidlá: hatchback, kombi a shooting brake s názvom ProCeed. Automobilka medzičasom potvrdila, že na základoch Ceedu postaví aj crossover, respektíve malé SUV-čko. Dnes nevieme, ako sa bude model volať a či sa bude vyrábať na Slovensku, je to však veľmi pravdepodobné. Je možné prepokladať, že zaradenie Ceed Crossover do výroby na Slovensku by opäť priaznivo ovplyvnilo koncoročné bilancie . Zaradiť do ponuky model, ktorý očividne vychádza z bestselleru, je logický krok s dobrou perspektívou. Výrobca bude s najväčšou pravdepodobnosťou stavať nové malé SUV na rovnakej platforme ako Ceed, čo znamená rázvor kolies s dĺžkou 2 650 mm, pokiaľ bude vychádzať z hatchbacku, dĺžka nového vozidla by sa mala pohybovať okolo 4 310 mm, čím by zapadlo práve medzi Stonic a Niro. **KIA Stonic** má rozmery 4 140 × 1 760 × 1 520 mm a rázvor kolies 2 580 mm. **KIA Niro** má rozmery 4 355 × 1 805 × 1 545 mm a rázvor kolies 2 700 mm. **KIA Ceed hatchback** má rozmery 4 310 × 1 800 × 1 447 a rázvor kolies 2 650 mm. **KIA Ceed SW** má rozmery 4 600 × 1 800 × 1 465 a rázvor kolies 2 650 mm.

Je to oficiálne: KIA Ceed príde ako malé SUV! Bude sa vyrábať na Slovensku?!

Značka KIA oficiálnou cestou potvrdila, že pracuje na Ceede v karosárskom variante crossover. Malé esúvečko by sa mohlo stať bestsellerom.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!