F8 Tributo je nové najvýkonnejšie Ferrari

Arrivederci 488 GTB, Buongiorno F8 Tributo!
Vydané  Text: 
Ak neberieme do úvahy špeciálne edície automobilov, nové dvojmiestne Ferrari F8 Tributo s motorom uloženým uprostred je vôbec najvýkonnejším superšportom s V8, aký kedy Ferrari malo vo svojom stálom portfóliu. Je nástupcom modelu 488 GTB, novinka je až o 10 percent aerodynamicky efektívnejšia a o 50 koní výkonnejšia. Avizované technické údaje sú mimoriadne pôsobivé. Ferrari T8 Tributo zrýchľuje z nuly na 100 km/h už za 2,9 sekundy a rýchlosť 200 km/h dosiahne v priebehu 7,8 sekundy od štartu. Maximálna rýchlosť 340 km/h je pre našinca skôr teoretickým údajom, ktorý možno overiť iba za ideálnych poveternostných podmienok kdesi na nemeckej diaľnici bez rýchlostného limitu.
Z tlačovej správy je očividné, že značka Ferrari je na svoj motor V8 použitý v F8 Tributo mimoriadne hrdá. V rokoch 2016, 2017 a 2018 tento agregát vyhral titul „Najlepší motor“ v International Engine of the Year Awards a minulý rok sa okrem toho stal držiteľom ocenenia Najlepší motor dvoch desaťročí. 90-stupňová V8 disponuje zdvihovým objemom valcov 3 902 cm3, maximálnym výkonom 530 kW (720 k) pri 8 000 ot./min. a max. krútiacim momentom 770 Nm pri 3 250 ot./min. Rozmery F8 Tributo sú 4 611×1 979×1 206 mm a hmotnosť 1 330 kg. Nové Ferrari F8 Tributo (modelový rok 2020) zažije svoju premiéru už tento týždeň na autosalóne v Ženeve.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.