Vynález, na ktorý sa zabudlo: svietiace pneumatiky boli hitom

Svietiace pneumatiky boli pred polstoročím novým trendom v autopriemysle.
Vydané  Text: 
Spoločnosť Goodyear vyrobila prvé osvetlené pneumatiky už v roku 1961, dodnes je však okolo tejto technológie veľa nejasností. Samotní predstavitelia Goodyearu sa k osvetleným pneumatikám veľmi nehlásia a nevedia k tomu poskytnúť viac informácii. Dokonca tvrdia, že nie je celkom isté, že sú za ne zodpovední a ich výrobu pripisujú skôr značke Firestone. Gerald Moore, bývalý zamestnanec spoločnosti Goodyear, nakoniec prezradil, že osvetlené pneumatiky sa do Goodyearu dostali v rámci nezávislého výskumu vývojovej firmy ešte v 50. rokoch 20. storočia. Keďže spoločnosť chcela kráčať s dobou a prinášať nové trendy, rozhodla sa pre výrobu sady takýchto pneumatík a testovala ich životnosť. V tom čase začala firma používať pneumatiky z nových materiálov a experimentovala so špeciálnou gumou z ropy, ktorá bola takmer transparentná. Zobrali sadu pneumatík vyrobených z tejto gumy a osadili ich na disky, ktoré mali namontovaných 18 malých svetielok okolo vnútorného okraja. Osvetlenie bolo možné ovládať tak, aby svietilo alebo blikalo individuálne alebo v súlade. Počas dňa neboli pneumatiky ničím zaujímavé, ale v noci pútali pozornosť.
Pneumatiky bolo možné vyrobiť vo viacerých farbách, aby sa dokonale prispôsobili napríklad oblečeniu ich majiteľa. Prečo sa teda nakoniec nezačali vyrábať osvetlené pneumatiky hromadne? V ceste k úspechu im stálo niekoľko praktických prekážok. Prvou bola vysoká cena materiálu, z ktorých boli vyrobené. Ďalším problémom bolo neustále dodávanie energie žiarovkám vo vnútri kolesa za dostupnú cenu. A napokon to, že gumy pri pravidelnom jazdení nezostali dostatočne čisté na to, aby bol efekt viditeľný. Zdroj: Life magazine (fotka je uploadnutá na serveri customcarchronicle.com)

Trh si ale našiel aj alternatívne riešenia. Boli ním špeciálne fosforeskujúce nátery v rôzych farbách, ktoré sa natierali na konvenčné pneumatiky. Ak ste doteraz o týchto produktoch nepočuli, vedzte, že to má svoj zmysel. Tento vynález trpel na rovnaké neduhy ako samotné svietiace pneumatiky. Rýchlo sa opotreboval, rýchlo sa znečistil a v prípade fosforeskujúcich farieb, ktoré sa nabíjali počas dňa, dokázali emitovať svetlo iba počas niekoľkých hodín po zotmení.
Zdroje:
www.jalopyjournal.com:
www.reddit.com:








Pokračujte na ďalší príspevok »